Η σκόνη, η οποία παρατηρείται στον ουρανό τον χειμώνα και την Άνοιξη κυρίως, είναι αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Στην Ευρώπη λαμβάνει χώρα η μεταφορά αφρικανικής σκόνης όταν δημιουργηθεί βαρομετρικό χαμηλό πάνω από τη Βόρεια Αφρική. Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό λόγω των ανοδικών κινήσεων που επιφέρει οδηγεί σε ανάμιξη της Σαχαριανής σκόνης σε κάποιο πάχος(μεταβλητό) μέσα στην ατμόσφαιρα. Η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού βορειότερα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά αφρικάνικης σκόνης σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, ενώ οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται στα ανατολικά του.

Παρόλο που η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει ιδιαίτερη συμπάθεια σε αυτό το φαινόμενο, η σκόνη από τις ερήμους έχει ορισμένες ευεργετικές ιδιότητες. Η σκόνη περιέχει χημικά στοιχεία, όπως το άζωτο, ο φώσφορος και το σίδηρο τα οποία είναι σημαντικά για τη θαλάσσια και τη χερσαία ζωή. Επιπλέον, η σκόνη επειδή σκεδάζει την ηλιακή ακτινοβολία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ισοζυγίου ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα.

Όμως, έρευνες που έγιναν από διάφορα πανεπιστήμια της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας έδειξαν ότι η σκόνη προερχόμενη από τη Σαχάρα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της χιονοκάλυψης στις Άλπεις. Συγκεκριμένα οι έρευνες που διεξήχθησαν από το 2013 έως το 2016 έδειξαν ότι σε χρονιά (2015-2016) με αξιοσημέιωτα επεισόδια μεταφοράς σκόνης, η διάρκεια της χιονοκάλυψης μειώθηκε κατά 38 ημέρες. Με απλά λόγια το χιόνι έλιωσε 38 ημέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο (χωρίς επεισόδια μεταφοράς αφρικάνικης σκόνης). Επιπλέον, τις χρονιές 2013-2014 και 2014-2015 η διάρκεια χιονοκάλυψης μειώθηκε κατά 18 και κατά 11 ημέρες, αντίστοιχα.

Ο λόγος μείωσης της διάρκειας χιονοκάλυψης είναι το γεγονός ότι η σκόνη έχει μικρότερη λευκαύγεια. Επομένως η εναπόθεση της σκόνης στο χιονοσκεπές έδαφος, έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση μεγαλύτερων ποσών ακτινοβολίας και επομένως την επιτάχυνση στο λιώσιμο του χιονιού . Επιπλέον, στα βουνά όπως και στις Άλπεις ο υετός (βροχή, χιόνι) είναι πολύ περισσότερος για διάφορους λόγους, όπως ο εξαναγκασμός μηχανικής ανύψωσης της αέριας μάζας. Έτσι η υγρή εναπόθεση της σκόνης στο έδαφος είναι μεγαλύτερη από ότι σε άλλες περιοχές. Παρόμοιες έρευνες έχουν γίνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Οι συνέπειες της μείωσης της διάρκειας της χιονοκάλυψης σε μια περιοχή είναι σημαντικές και για τον άνθρωπο αλλά και για την άγρια ζωή, αφού σημαίνει μικρότερα αποθέματα νερού. Τέλος, στην έρευνα αναφέρεται ότι με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, τα επεισόδια μεταφοράς αφρικάνικης σκόνης σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη θα αυξηθούν.

Στο πάνω διάγραμμα φαίνεται το πάχος του χιονιού με γκρι (υπολογισμένο μέσω μοντέλου που λαμβάνει υπόψη τη παρουσία σκόνης) και η συγκέντρωση της σκόνης σε αυτό (κίτρινο-κόκκινο χρώμα). Η μωβ γραμμή αναπαριστά το προβλεπόμενο πάχος χιονιού χωρίς να συνυπολογίζει την παρουσία ρύπων (σκόνη), ενώ η μαύρη γραμμή δείχνει το παρατηρούμενο πάχος του χιονιού.
Στο κάτω διάγραμμα φαίνεται πότε ο δείκτης SDI είναι μεγαλύτερος του μηδενός, δηλαδή υπάρχει συγκέντρωση σκόνης, μεσώ δύο μεθόδων (κάμερας και μοντέλου)

Πηγή: https://tc.copernicus.org/articles/13/1147/2019/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *