Η πλειοψηφία των ποργνωστικών σεναρίων (βλ. χάρτη 1) μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη έδινε ένα κύμα ζέστης που θα διαρκούσε 3-4 ημέρες με θερμοκρασίες καύσωνα στη δυτική Ελλάδα, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά θα ήταν πιο υποφερτές οι θερμοκρασίες.

Ελάχιστα σενάρια που έδιναν ισχυρό καύσωνα (πάνω από 25οC στα 850hpa)

Δυστυχώς, όμως, επιβεβαιώθηκαν τα ελάχιστα σενάρια που έδιναν έντονο κύμα ζέστης, το οποίο μάλιστα θα έχει μεγάλη διάρκεια. Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος της θερμοκρασίας (κυρίως στη δυτική Ελλάδα) έχει ξεκινήσει από σήμερα και πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη αναμένεται ο υδράργυρος στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου να φτάσει τους 38-39 και σε τοπικό επίπεδο τους 40-41οC. Στη βόρεια και ανατολική ηπειρωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει τους 36-37 και σε τοπικό επίπεδο (στη Θεσσαλία και το εσωτερικό της κεντρική Μακεδονίας) τους 38-39οC. Στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη ο υδράργυρος δε θα ξεπεράσει τους 30οC. Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36-37οC, ενώ στα βόρεια και ανατολικά του νομού θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θεσσαλονίκη η μέγιστη θα αγγίξει τους 36οC, ενώ στρο κέντρο της πόλης θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Τετάρτη ο υδράργυρος στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου θα αγγίξει τους 39-40 και σε πολύ τοπικό επίπεδο τους 41 και πιθανόν 42οC. Στη βόρεια και ανατολική ηπειρωτική χώρα η θερμοκρασία θα ανέβει μέχρι και τους 37-38οC, ενώ σε τοπικό επίπεδο (Θεσσαλία, εσωτερικά τμήματα κεντρικής Μακεδονίας, περιοχές ανατολικής-νοτιοανατολικής Πελοποννήσου )θα φτάσει τους 39-40οC. Στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη ο υδράργυρος δε θα ξεπεράσει τους 31οC. Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 37 και τοπικά στα δυτικά του νομού τους 38οC, ενώ στα βόρεια και ανατολικά του νομού θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλκότερη. Στη Θεσσαλονίκη η μέγιστη θα αγγίξει τους 37-38οC, ενώ στο κέντρο της πόλης δε θα ξεπεράσει τους 35-36oC.

Την Πέμπτη ο υδράργυρος στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου θα φτάσει τους 40-41 και τοπικά τους 42 και πιθανόν 43οC. Στη βόρεια και ανατολική ηπειρωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38-39 και τοπικά τους 40 και πιθανόν 41οC (σε Θεσσαλία, εσωτερικά τμήματα κεντρικής Μακεδονίας και περιοχές ανατολικής-νοτιοανατολικής Πελοποννήσου). Στις Κυκλάδες η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 32οC. Στην Αττική η μέγσιτη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38-39 και πιθανόν τοπικά στα δυτικά του νομού τους 40oC, ενώ στα βόρεια και ανατολικά του νομού θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θεσσαλονίκη, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38-39οC, ενώ στο κέντρο της πόλης η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Παρασκευή η μέγσιτη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40-41 και τοπικά 42οC (δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, την ανατολική Θεσσαλία, τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής-νοτιοανατολικής Πελοποννήσου). Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 40-41 και τοπικά στα δυτικά του νομού πιθανόν 42οC, ενώ στα βόρεια και ανατολικά του νομού θα είναι 3-4 βαθμού χαμηλότερη. Στη Θεσσαλονίκη η μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40-41οC, ενώ στο κέντροτης πόλης η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 38-39οC.

Από το Σάββατο η θερμοκρασία θα συνεχίσει να σημειώνει άνοδο μέχρι και την Δευτέρα, όπου είναι και το διάστημα που μπορεί να καταγραφούν θερμοκρασίες ρεκόρ σε ορισμένες περιοχές, αφού στα ηπειρωτικά η μέγιστη θα φτάσει τους 43-44 και τοπικά 45οC, ενώ δεν αποκλείεται συγκεκριμένες περιοχές να τους ξεπεράσουν. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη πολλά θα κριθούν από το ανεμολογικό πεδίο, αλλά οι μέγιστες σε αρκετά τμήματα των δύο νομών θα ξεπερνάνε τους 40οC. Από την Τρίτη και κυρίως την Τετάρτη φαίνεται ότι υπάρχουν πιθανότητες για πτώση της θερμοκρασίας, αλλά οι πιθανότητες και για διατήρηση του καύσωνα ακόμα είναι μεγάλες.

Σενάρια για τις επόμενες 15 μέρες (Η θερμοκρασία αφορά σε υψόμετρο περίπου 1550 μέτρων)

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Ο εξασθενημένος πολικός αεροχείμαρρος δημιουργεί έναν αυλώνα στη δυτική Ευρώπη ο οποίος θα έχει ως αποτέλεσμα κακοκαιρία στη Γαλλία και την Αγγλία, αλλά και την σταδιακή μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα στη νότια-νοτιοανατολική Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση και ανύψωση του υποτροπικού αροχείμαρρου στην περιοχή μας θα επιφέρει τελικά ισχυρό καύσωνα στη χώρα μας, μέσω της καθίζησης του αέρα (σύγκλιση στα ανώτερα στρώματα). Οι συνεχόμενοι αυλώνες στη δυτική Ευρώπη σε συνδυασμό με την έντονη παρουσία του υποτροπικού αεροχείμαρρου θα έχουν ως αποτέλεσμα την παρατεταμένη διάρκεια του καύσωνα.

Με βελάκια η κίνηση των θερμών αερίων μαζών
Υποτροπικός αεροχείμαρρος
Ύψος τροπόπαυσης πάνω από τα 13000 μέτρα (Ένδειξη παρουσίας υποτροπικού αεροχείμαρρου-πολύ θερμών αερίων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *