Παρά το γεγονός ότι διανύουμε το δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη, η Άνοιξη δεν έχει πάρει τα ηνία ολοκληρωτικά. Ειδικά, στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα ο όψιμος πολυήμερος παγετός τις τελευταίες βδομάδες έχει προκαλέσει ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Το σκηνικό αυτό φαίνεται σταδιακά να ανατρέπεται και να επικρατούν πιο θερμές καιρικές συνθήκες, κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα, ενώ στα βόρεια δε θα λείψει το κρύο και τη νέα εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη αναμένεται συννεφιά από τις πρώτες πρωινές ώρες στη δυτική-βορειοδυτική χώρα. Αυτή η συννεφιά θα δίνει παροδικές βροχές τοπικού χαρακτήρα με ασθενή έως μέτρια ένταση στην Ήπειρο (κυρίως στα ηπειρωτικά), τη δυτική Στερεά (κυρίως στα ηπειρωτικά) και τη δυτική Μακεδονία. Σταδιακά, οι νεφώσεις θα κινηθούν ανατολικότερα, και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στην υπόλοιπη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα, διαστήματα ηλιοφάνειας με παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν βροχές στην Κέρκυρα και στην Ήπειρο. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει ιδιαίτερη μεταβολή. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ.

Την Τετάρτη, τις πρώτες πρωινές ώρες θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές στην Ήπειρο και θα επικρατούν αυξημένες νεφώσεις στη δυτική Στερεά και τα νησιά του Ιονίου, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη στα ηπειρωτικά αυτών των περιοχών, ενώ εκεί θα είναι και πιο αξιόλογα τα φαινόμενα. Επιπρόσθετα, η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και στην περιοχή της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές μπόρες στην Μακεδονία και τη Θράκη. Τοπικές καταιγίδες, με παροδικό χαρακτήρα, θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θράκη και πιθανόν στην ανατολική Μακεδονία. Οι βροχές στη Θράκη, κυρίως στα ανατολικά τμήματα της θα συνεχιστούν μέχρι τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, εκτός από τα βορειοδυτικά όπου θα παρουσιάσει μικρή πτώση. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5-6 μποφόρ.

Την Πέμπτη ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα είναι γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως στη νότια χώρα. Στη Θράκη (κυρίως στην οροσειρά της Ροδόπης) θα αναπτυχθούν νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές μπόρες. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθεί παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σε περιοχές της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Ηπείρου, οι οποίες βρίσκονται σε λεκάνες με απουσία ανέμων τις νυχτερινές ώρες. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές με ένταση 4-5 μποφόρ.

Την Παρασκευή θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις, οι οποίες τοπικά θα είναι αυξημένες. Από τις βραδινές ώρες υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν βροχές στην Πελοπόννησο και από τα νοτιοδυτικά. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι γενικά άστατος με τοπικές βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας, Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη δυτική Μακεδονία. Επιπλέον, θα υπάρξει πιθανότατα και σημαντική μεταφορά αφρικάνικης σκόνης. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, εκτός από τα νότια όπου ο υδράργυρος θα σημειώσει άνοδο.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η άνοδος του αντικυκλώνα των Αζορών στη δυτική Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την αποκοπή από τη γενική κυκλοφορία ενός μέρους ψυχρών αερίων μαζών του πολικού στροβίλου. Αυτή η αποκοπή θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση ψυχρής λίμνης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Συνεπώς, σε αυτές τις περιοχές θα σημειώνονται τοπικές χιονοπτώσεις σε χαμηλό υψόμετρο. Η βόρεια Ελλάδα θα βρίσκεται στα όρια με αυτές τις ψυχρές αέριες μάζες και παροδικά υπάρχει πιθανότητα να επηρεάζεται από την Πέμπτη και μετά. Το Σάββατο θα προσεγγίσει τη χώρα μας βαρομετρικό χαμηλό (ύφεση του Άτλαντα) προερχόμενο από τη βόρεια Αφρική, συνοδευόμενο από τον υποτροπικό αεροχείμαρρο. Το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό θα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά σημαντικών ποσών αφρικάνικης σκόνης και για κάποιες βροχές (θερμό μέτωπο-σύγκλιση ανέμων). Επιπλέον, θα ανεβάσει σημαντικά τον υδράργυρο στη νότια χώρα και ειδικά στην Κρήτη, η οποία με τα σημερινά δεδομένα τοπικά θα ξεπεράσει αγγίξει τους 28οC το Σάββατο (λόγω και των καταβατών νοτιάδων).

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *