Όπως έχει αναφερθεί αρκετές φορές από το meteoanalysis η Μεγάλη Βδομάδα θα έχει πρώιμα καλοκαιρινά χαρακτηριστικά. Όμως αυτή η θερμή εισβολή θα συνδυαστεί και με ποσότητες αφρικάνικης σκόνης.

Πιο αναλυτικά, την Μεγάλη Τρίτη αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες αυξημένη συννεφιά στη Μακεδονία και τη Θράκη, οπότε και είναι πιθανό να σημειωθεί παροδική ασθενής βροχή ή ψιχάλες (κυρίως στα βόρεια σύνορα των δύο περιοχών). Στη συνέχεια αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους σε όλη τη χώρα, χωρίς να σημειώνονται φαινόμενα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο σε όλη τη χώρα, φτάνοντας τοπικά τους 26-27οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ, εκτός από τα νότια-νοτιοανατολικά τμήματά του όπου θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 2-3 και τοπικά 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Την Μεγάλη Τετάρτη, αναμένονται αραιές νεφώσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα είναι παροδικά αυξημένες στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού και βορειοανατολικού Αιγαίου , την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στη δυτική Μακεδονία και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια τμήματα της. Πιθανότητα για μπόρες υπάρχει και στα βόρεια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον, θα υπάρξει μεταφορά αφρικάνικης σκόνης από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 28-29οC ενώ στην Κρήτη, αλλά και τοπικά σε περιοχές της ανατολικής-βορειοανατολικής Πελοποννήσου και της ανατολικής Στερεάς ο υδράργυρος θα ανέβει στους 30οC. Στην Αττική η θερμοκρασία θα κρατηθεί σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα (25-26οC η μέγιστη λόγω των νότιων ανέμων που θα πνέουν). Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Την Μεγάλη Πέμπτη, θα επικρατούν αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι οποίες στην κεντρική και κυρίως τη νότια χώρα θα είναι παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα ηπειρωτικά της Μακεδονίας. Η παρουσία της αφρικάνικης σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει μεταβολή, εκτός από τη βόρεια Ελλάδα που θα σημειώσει άνοδο και θα φτάνει κατά τόπους τους 28-29οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 2-3 μποφόρ, εκτός από το νοτιοανατολικό Αιγαίο που θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 2-3 και τοπικά 4 μποφόρ.

Την Μεγάλη Παρασκευή, ηλιοφάνεια θα επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κάποιες αραιές νεφώσεις να κάνουν την εμφάνιση τους το απόγευμα από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο, οπότε στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής (όχι τις παραθαλάσσιες, όπου θα πνέει θαλάσσια αύρα) χώρας (ακόμα και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας) θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 30οC και τοπικά πιθανόν θα φτάσει τους 33-34οC. Σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29-30οC, εκτός από τα παραθαλάσσια τμήματα, όπου η θερμοκρασία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3-4 μποφόρ. Στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα αναμένεται καλός καιρός με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ξανά πάνω από τους 30οC σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Γενικά το Μεγάλο Σάββατο και η Κυριακή του Πάσχα θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες και ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να σκαρφαλώσει στους 34-35οC. Λίγες αραιές νεφώσεις θα υπάρχουν στο ουρανό που κατά πάσα πιθανότητα δε θα εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να ανεβάσει τον υδράργυρο σε πραγματικά πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Έτσι το Σαββατοκύριακο είναι πολύ πιθανό και στην Αττική, τοπικά, η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 30οC.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *