Σε αντίθεση με τις τελευταίες μέρες που επικράτησαν ψυχρές καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας με βροχές, αλλά και χιονοπτώσεις όχι μόνο σε ορεινές αλλά και σε ημιορεινές περιοχές (στη Θράκη μάλιστα χιόνισε και σε πεδινές περιοχές, όπως η Ορεστιάδα) το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει πρόσκαιρη άνοδος της θερμοκρασίας. Όμως, η εξέλιξη του καιρού δείχνει να είναι χειμωνιάτικη εκ νέου.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο θα υπάρχουν νεφώσεις κατά διαστήματα στη Δυτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με αραιή συννεφιά. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και θα αγγίξει τους 20οC. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν ασθενείς από νότιες διευθύνσεις.

Την Κυριακή θα επικρατήσει συννεφιά στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, ενώ βροχές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και από το βράδυ στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο. Στη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα. Οι νοτιάδες θα ενισχυθούν λίγο και στο Αιγαίο θα έχουν ένταση 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 3-4 μποφόρ.

Την Καθαρά Δευτέρα ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση σχεδόν σε όλη τη χώρα, αφού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Πιο συγκεκριμένα, το πρωί θα σημειώνονται βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες μέχρι το βράδυ θα έχουν μετακινηθεί ανατολικά, επηρεάζοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στη Δυτική Μακεδονία. Το βράδυ θα χιονίσει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στη Φλώρινα αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Αττική υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να βρέξει το μεσημέρι (θα βγει αναλυτική πρόγνωση την Κυριακή). Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, πιο αισθητή στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ, όμως σταδιακά από το πρωί και από το Ιόνιο και μέχρι το απόγευμα σε όλο το Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ (κυρίως στον Κορινθιακό). Γενικά, ο καιρός θα είναι ανεμώδης σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα από το μεσημέρι και μετά.

Η εξέλιξη του καιρού μέχρι και την Παρασκευή φαίνεται ότι θα είναι βροχερή ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και ψυχρή με χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά πιθανόν και στα ημιορεινά της Βόρειας Ελλάδας(κυρίως στη Δυτική Μακεδονία). Βροχές θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα, αλλά με μικρή διάρκεια. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Μετά από την ισχυρή ζωνική κυκλοφορία που έχει εγκατασταθεί αυτές τις ημέρες στην περιοχή της Ευρώπης, ο αντικυκλώνας των Αζόρων (μέσω της σημαντικής ενίσχυσης του πολικού αεροχειμάρρου στη Βορειοανατολική Αμερική) θα ανυψωθεί σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος (μέχρι την Ισλανδία) και θα δημιουργήσει Ωμέγα εμποδισμό. Το γεγονός ότι η γεωγραφική θέση του θα είναι στη Δυτική-Βορειοδυτική Ευρώπη συνεπάγεται τη δημιουργία σκάφης στην Ανατολική Ευρώπη. Έτσι η Ανατολική Ευρώπη θα επηρεάζεται από χαμηλά γεωδυναμικά ύψη αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Το χαρακτηριστικό του Ωμέγα εμποδισμού είναι ότι οι ίδιες περίπου καιρικές συνθήκες στις ίδιες περιοχές διατηρούνται για αρκετές μέρες. Αυτό θα συμβεί και στη χώρα μας που θα επηρεάζεται από βροχές-καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Ο κυριότερος λόγος που δε θα επισκεφτούν τη χώρα μας πολύ ψυχρές αέριες μάζες είναι ότι ο πολικός αεροχείμαρρος θα είναι εξασθενημένος.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *