Ο Μάρτης δείχνει μέχρι τώρα να είναι περισσότερο χειμωνιάτικος, παρά ανοιξιάτικος, ιδίως στη Βόρεια, αλλά και τη Δυτική Ελλάδα, όπου αυτή τη βδομάδα σημειώθηκαν χιονοπτώσεις σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα δεδομένου της εποχής και την περιοχής (Καλάβρυτα). Αυτό το μοτίβο δείχνει ότι θα συνεχιστεί μέχρι και την επόμενη βδομάδα, με έμφαση στη Βόρεια και Ανατολική χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη διαταραχή που θα μας επηρεάσει από σήμερα το απόγευμα και μέχρι αύριο το μεσημέρι με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Στερεά, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, από το Σάββατο αναμένεται να προσεγγίσει τη χώρα μας οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ατμοσφαιρικής διαταραχής ) θα είναι οι πολύ μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας χώρας (της τάξεως των 20oC). Ουσιαστικά θα υπάρξει σύγκλιση πολύ θερμών αερίων μαζών στα νότια με ψυχρές αέριες μάζες στη βόρεια χώρα. Αυτές οι συνθήκες θα δώσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου(πέρασμα θερμού μετώπου- σύγκλιση αερίων μαζών στην κατώτερη τροπόσφαιρα) και κυρίως την Κυριακή ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες (με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου) στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Πίνδου και της Βόρειας Ελλάδας. Τέλος, η διάρκεια των φαινομένων θα είναι μεγάλη στη Δυτική, Κεντρική και Βορειοδυτική Ελλάδα. Τη Δευτέρα οι βροχές θα εντοπίζονται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα.

Στην Αττική, φαίνεται ότι το Σάββατο το πρωί μέχρι το μεσημέρι θα σημειωθούν ασθενούς έως μέτριας έντασης βροχές, ενώ στη συνέχεια δε θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από το βαρομετρικό χαμηλό.

Υποψήφια για πολύ πυκνές χιονοπτώσεις είναι η Φλώρινα το Σάββατο μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου, οπότε και θα ανέβει η θερμοκρασία και θα το γυρίσει σε βροχή. Η ώρα που θα το γυρίσει σε χιονόνερο-βροχή δεν είναι δεδομένη (υπάρχει πιθανότητα να το γυρίσει το πρωί της Κυριακής, ανάλογα με τη θέση του χαμηλού-το πέρασμα του θερμού μετώπου). Επιπλέον, τη Δευτέρα το πρωί υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει εκ νέου στη Φλώρινα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (αναλυτικά στην πρόγνωση της Κυριακής).

Η θερμοκρασία, το Σάββατο θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο στη νότια χώρα, η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή την Κυριακή. Στην Κρήτη, την Κυριακή η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 25οC, ενώ στη Βόρεια χώρα η μέγιστη θερμοκρασία δε θα ξεπερνάει τους 12-13οC.

H συνέχεια του καιρού, κυρίως από την Τρίτη και μετά, δείχνει να είναι χειμωνιάτικη με αρκετό κρύο σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη βόρεια και ανατολική. Επιπλέον, τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν και σε ημιορεινές περιοχές (στα ανατολικά ηπειρωτικά). Στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί βοριάδες. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα. Αυτές οι καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι την Παρασκευή, οπότε και σταδιακά θα ανέβει η θερμοκρασία και θα εξασθενήσουν οι βοριάδες.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η σταδιακή κατάρρευση της Ωμέγα μπλοκ διάταξης που είχαμε αναλύσει σε προηγούμενο κείμενο, θα οδηγήσει στη δημιουργία μεγάλου μήκους αυλώνα που θα εκτείνεται από την Βορειοανατολική μέχρι τη Νοτιοδυτική Ευρώπη. Αυτό το γεγονός θα έχεις ως αποτέλεσμα, αρχικά, την άνοδο του υποτροπικού αεροχείμαρρου (υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη) έως τα νότια τμήματα της χώρας μας, αλλά και τη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού με καλά δομημένες μετωπικές επιφάνειες.. Στη συνέχεια η εκ νέου ενίσχυση του πολικού αεροχείμαρρου στον Ατλαντικό θα οδηγήσει σε εκ νέου άνοδο του Αντικυκλώνα των Αζορών και κατα συνέπεια κάθοδο σκάφης χαμηλών γεωδυναμικών υψών στη γεωγραφική περιοχή μας. Η ακριβής κίνηση του αυλώνα θα καθορίσει και τη δύναμη του ψύχους στην χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο δυτικά γίνει η κατάβαση τόσο πιο υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες στα κατώτερα στρώματα της επιφάνειας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί σε τυχόν ανατολικότερη κίνηση του. Πάντως, πλέον είναι ξεκάθαρο ότι το πολύ ψύχος βρίσκεται σε πολύ πιο μεγάλα γεωγραφικά πλάτη από τη χώρα μας, οπότε και ο αντικυκλώνας των Αζορών πρέπει να ανέβει σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη. Eπιπλέον το γεγονός ότι γίνεται σχετικά γρήγορα η αποκοπή του αυλώνα αλλά και ότι δεν προϋπάρχει ψύχος στην βορειοανατολική Ευρώπη δε συμβάλλουν στην εκδήλωση χιονοπτώσεων σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στην ανατολική και νότια χώρα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *