Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα είναι φανερές σε πολλές περιοχές οι συνθήκες ανομβρίας που έχουν επικρατήσει. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές περιοχές της χώρας έχουν δεχθεί λιγότερα χιλιοστά βροχής από το αναμενόμενο με το γεγονός αυτό να προβληματίζει αρκετούς αγρότες.

Η διαρκής μεταφορά θερμών αερίων μαζών με ταυτόχρονη μεταφορά αφρικάνικης σκόνης (άνοδος υποτροπικού-ευσταθείς αέριες μάζες) και γενικότερα η απουσία οργανωμένων βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά έχει οδηγήσει σε επικράτηση άνυδρων συνθηκών σε πολλές περιοχές της χώρας. Επιπλέον η έλλειψη ατμοσφαιρικών διαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα, δηλαδή η απουσία ψυχρών αποκομμένων λιμνών, έχει ως αποτέλεσμα τη σχεδόν πλήρη απουσία των μεσημβρινών και απογευματινών μπορών ή καταιγίδων σε ολόκληρη τη χώρα.

Παρακάτω, παρατίθενται τα διαγράμματα υετού (βροχής) 5 διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας, για το πρώτο τετράμηνο της τελευταίας 5ετίας αλλά και ο μέσος όρος υετού βάση των δεδομένων τη Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Οι σταθμοί που έχουν χρησιμοποιηθεί ανήκουν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στα παρακάτω διαγράμματα φαίνεται ότι στην Ελευσίνα (γενικά στην Αθήνα), τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα και το Ηράκλειο ο υετός του πρώτο τετράμηνου ήταν μικρότερος του μέσου όρου, ενώ μόνο στο Αγρίνιο ήταν μεγαλύτερος. Η θετική απόκλιση στην περιοχή του Αγρινίου οφείλεται στον πολύ υγρό Ιανουάριο (απόκλιση 235,7mm), ενώ κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων μηνών επικράτησε και εκεί σχετική ανομβρία.

Δυστυχώς όσο οδεύουμε προς το καλοκαίρι οι πιθανότητες για βροχή ποτιστικού χαρακτήρα, οι οποίες είναι και πολύτιμες για την αγροτική παραγωγή, μειώνονται δραματικά.

Υ.Γ. Αν φέρετε τον κέρσορα πάνω από τα διαγράμματα φαίνονται και οι τιμές.

Υ.Γ.2 Οι μονάδες μέτρησης της βροχής είναι τα χιλιοστά (1 χιλιοστό= 1 λίτρο νερού ανά τετραγωνικό μέτρο)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *