Κατώτερη των αρχικών εκτιμήσεων θα αποδειχθεί σε πρώτη φάση η κακοκαιρία “Ελπίδα” για τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, αφού η τελική κλίση του αυλώνα οδηγεί στην απουσία βαρομετρικού χαμηλού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο κατ’ επέκταση στην επικράτηση βόρειων-βορειοδυτικών ανέμων στο Αιγαίο στην τροπόσφαιρα. Έτσι η ροή υγρών-ασταθών αερίων μαζών θα στρέφεται προς τις Κυκλάδες, την ανατολική Κρήτη, την Εύβοια, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο αναμένονται χιονοπτώσεις λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας, ενώ έως το πρωί θα χιονίζει στα πεδινά (πιθανόν χιονόνερο στα παραθαλάσσια) της Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της της βόρειας Εύβοιας). Χιόνια θα πέσουν και μέχρι τα 200-300 μέτρα στη βόρεια-βορειοανατολική Πελοπόννησο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Το βράδυ τα χιόνια θα κατέβουν στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, των κεντροβόρειων Κυκλάδων (Σαντορίνη πάνω από τα 200 μέτρα) και των βόρειων Δωδεκανήσων (Ρόδο πάνω από τα 200-300 μέτρα), ενώ στην Κρήτη πάνω από τα 400-500 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις στα νησιά του Αιγαίου θα είναι κατά διαστήματα αξιόλογες. Τέλος, το απόγευμα προς το βράδυ παροδικές βροχές θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου και χιόνια πάνω από τα 500 μέτρα, ενώ υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρα να επηρεαστεί και η δυτική Πελοπόννησος . Επιπλέον, θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες μέσα στο Αιγαίο.

Την Κυριακή, πυκνές κατά διαστήματα χιονοπτώσεις ( θα σημειωθούν και χιονοκαταιγίδες) θα σημειώνονται μέχρι τα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα των Κυκλάδων, την Εύβοια (κυρίως την κεντρονότια), τη νοτιοανατολική Στερεά, πρόσκαιρα στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη (κυρίως στην ανατολική) πάνω από τα 300 μέτρα περίπου. Το απόγευμα και προς φαίνεται ότι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα ανέβουν καιτα υψόμετρα λίγο στα νησιά του Αιγαίου.

Για την Αττική, το πρωί του Σαββάτου αναμένεται χιονόπτωση και στο κέντρο της Αθήνας αλλά θα είναι πρόσκαιρη. Στα παραθαλάσσια της νότιας και ανατολικής Αττική θα σημειωθεί χιονόνερο. Στη συνέχεια ο καιρός θα είναι σπαστός, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει πρόσκαιρο εκ νέου κλείσιμο του καιρού το μεσημέρι και θα σημειωθεί παροδική πολύ ασθενής χιονόπτωση μέχρι και τα παραθαλάσσια (όχι κάτι αξιόλογο). Στη συνέχεια μέχρι το βράδυ του Σαββάτου ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε όλο το νομό. Μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και έπος το ξημέρωμα της Κυριακής χιονομπόρες (αξιόλογες κατά διαστήματα) θα σημειωθούν στα βορειοανατολικά τμήματα του νομού (Μαραθώνας, Σχινιάς, Νέα Μάκρη πιθανόν και νοτιότερα στη Ραφήνα). Το πρωί φαίνεται ότι χιονομπόρες θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Αττικής-βορεια και βορειοανατολικά προάστια (εκτός από τα βορειοδυτικά), ενώ θα επηρεαστούν παροδικά και τα ανατολικά τμήματα της Αττικής (Πόρτο Ράφτη, Κερατέα). Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο με τα τελευταία στοιχεία να επηρεαστεί πρόσκαιρα και το λεκανοπέδιο (εκτός από το δυτικό που είναι ελάχιστες),χωρίς όμως αυτό το σενάριο να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Όσον αφορά την υποτροπή του καιρού από τη Δευτέρα η πιθανότητα επαληθεύσης ενός αξιόλογου (ή και ιστορικού) χιόνια έχει ανέβει σημαντικά, ενώ η τυπική απόκλιση (των γεωδυναμικών υψών) της περιστρεφόμενης λίμνης έχει μειωθεί αρκετά.

Υποσημείωση: Οι χιονοπτώσεις στις Κυκλάδες (ειδικά στις δυτικές που γενικά θα είναι λιγότερα τα φαινόμενα και πρόσκαιρα) πιθανόν να σταματήσουν για λιγο το βράδυ του Σαββάτου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *