Τα πρώτα χιόνια έπεσαν σε χαμηλά ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ χιονόπτωση σημειώθηκε και στην πόλη της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας, όπως είχαμε αναφέρει πριν μέρες. Τη Δευτέρα, οι βροχές και τα χιόνια στα ορεινά θα εντοπίζονται στην ανατολική χώρα, ενώ στα νοτιοανατολικά θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα, αναμένονται τη νύχτα μέχρι το πρωί πέρασμα ψιχάλων-ασθενών βροχών σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τοπικά στην Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά. Ταυτόχρονα, θα εκδηλώνονται αξιόλογες βροχές στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (πιο αξιόλογες στην προσήνεμη πλευρά στο βοριά) και την Εύβοια. Οι βροχές σε αυτές τις περιοχές θα συνεχιστούν μέχρι και το μεσημέρι, ενώ από το απόγευμα θα εντοπίζονται σε ανατολική Στερεά, Σποράδες και Εύβοια κυρίως. Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες (αραιή ηλεκτρική δραστηριότητα), σχετικά στάσιμες (πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα) θα σημειωθούν στα Δωδεκάνησα και την Ικαρία και τη Σάμο και πιθανόν στις ανατολικές Κυκλάδες. Στις Σποράδες και την Εύβοια τα φαινόμενα στα προσήνεμα τμήματα στο βοριά θα είναι τοπικά έντονα. Τέλος, βροχές μέτριας έντασης θα σημειωθούν στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη (κυρίως στη βόρεια θα είναι αξιόλογες), ενώ μπόρες θα σημειωθούν στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη (κυρίως γύρω από τα ορεινά). Αντιθέτως, στη δυτική Ελλάδα θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Χίονια θα πέσουν στη Θεσσαλία πάνω από τα 800-900 μέτρα, πρόσκαιρα ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας από τα 700 μέτρα, στη Θράκη από τα 900-1000 μέτρα, στην ανατολική Στερεά από τα 1100-1200 μέτρα, στην ανατολική-βορειοανατολική Πελοπόννησο από τα 1200-1300 μέτρα και πολύ ψηλά στα ορεινά της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάνει στα ανατολικά ηπειωτικά και τη βόρεια χώρα τους 10-12 και τοπικά τους 13οC, ενώ στη δυτική Ελλάδα τους 14-15οC.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 μποφόρ, εκτός από το νοτιοανατολικό τμήμα του που θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4-6 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ: Στο λεκανοπέδιο αυξημένες νεφώσεις και μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας με πέρασμα ψιχάλων-πολύ ασθενών βροχών το μεσημέρι και πιθανόν λίγων τοπικών βροχών το βράδυ. Στη βόρεια-βορειοδυτική Αττική θα σημειώνονται κατά διαστήματα βροχές και εκεί θα είναι αξιόλογα τα φαινόμενα. Χιονόπτωση θα σημειωθεί στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα πάνω από τα 1200-1300 μέτρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14οC. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Λίγες ασθενείς τοπικές βροχές μέσα στη νύχτα ενώ στη συνέχεια θα υπάρχουν αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας και παροδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12οC. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 2-4 μποφόρ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *