Ταινίες μετεωρολογικού περιεχομένου έχουν βασιστεί στο σενάριο της “σύγκρουσης” δύο τυφώνων ή καταιγίδων με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης καταιγίδας ή τυφώνα. Πόσο ανταποκρίνονται, όμως στην πραγματικότητα αυτά τα σενάρια;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τυχαίνει να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση δύο ή περισσότεροι (ακόμα πιο σπάνια) τροπικοί κυκλώνες. Όταν βρεθούν πολύ κοντά οι δύο κυκλώνες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αρχίζουν να περιστρέφονται γύρω από ένα κοινό κέντρο. Συνήθως, ένας από τους δύο είναι αρκετά πιο ισχυρός από τον άλλο, όποτε και υπερισχύει και οδηγεί τον ασθενέστερο σε διάλυση, αφού πρώτα τον απορροφήσει. Αν δύο κυκλώνες έχουν παρόμοια ένταση (είναι ίδιας κατηγορίας στην κλίμακα Saffir-Simpson), τότε είτε “έλκονται” και τελικά συγχωνεύονται, είτε περιστρέφει ο ένας τον άλλο, για ορισμένο χρονικό διάστημα και τελικά ακολουθούν τη δική τους διαφορετική πορεία. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν έναν ισχυρότερο κυκλώνα. Ο λόγος που η δημιουργία ενός ισχυρότερου κυκλώνα είναι σπάνια οφείλεται στη δημιουργία κατακόρυφης διάτμησης (σημαντική μεταβολή της διεύθυνσης και της έντασης των ανέμων), η οποία λειτουργεί κατασταλτικά στη διατήρηση της δομής των κυκλώνων, αλλά και της ενεργειακής τροφοδότησης τους. Το φαινόμενο της αλληλεπίδρασης δύο τροπικών κυκλώνων ονομάζεται Fujiwhara effect.

Η αφορμή για την περιγραφή αυτού του φαινόμενου είναι ότι πριν λίγες ημέρες, στην Αυστραλία, ένα τροπικό χαμηλό (Odette) “συναντήθηκε” με έναν τροπικό κυκλώνα (Seroja). Τελικά, αφού πρώτα στροβιλίστηκαν μαζί (κοινό κέντρο), προέκυψε ένας ισχυρότερος κυκλώνας, ο οποίος δημιούργησε μεγάλες καταστροφές σε περιοχές της δυτικής Αυστραλίας, όπως το Kalbarri. Πάντως, η μέση ταχύτητα των ανέμων γύρω από το μάτι δε ξεπερνούσαν τους 80 κόμβους (τυφώνας κατηγορίας 1 στην κλίμακα Saffir-Simpson). Η επέλαση τροπικών κυκλώνων τόσο νότια στην Αυστραλία είναι πολύ σπάνια (25 φορές στα 5000 χρόνια). Σε αύτη την πιο νότια τροχιά συνέβαλε η Odette (όταν στροβιλίστηκαν γύρω από ένα κέντρο), αλλά και τα πιο θερμά από το κανονικό για την εποχή, νερά στην περιοχή (βλ. εικόνα 2). Οι ζημιές στα σπίτια στο Kalbarri ήταν μεγάλες (το 70% των κατοικιών καταστράφηκε), λόγω των θυελλωδών ανέμων, των πλημμυρών λόγω της άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αλλά και της βροχόπτωσης.

Στην εικόνα 1 φαίνεται ότι η Seroja απέκτησε δυναμική μετά την αλληλεπίδραση με την Odette και όταν χτύπησε την ξηρά ήταν στο απόγειο της έντασης της με μέση ένταση ανέμων στα 130km/h.

Η τροχιά της Odette είναι από βορειοδυτικά κάνοντας ένα κύκλο (λόγω της αλληλεπίδρασης με τη Seroja) κινούμενη στη συνέχεια ανατολικά και έπειτα νότια χάνοντας την ισχύ της. Η Seroja ξεκίνησε από την Ινδονησία προκαλώντας ζημιές και στη συνέχεια κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά και στη συνέχεια νοτιοανατολικά, αφού έγινε η αλληλεπίδραση με την Odette, οπότε και ισχυροποιήθηκε.
Εικόνα 2. Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας (με πράσινο κύκλο η περιοχή όπου συναντήθηκαν οι 2 κυκλώνες)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *