Παρά τις αξιόλογες κατά τόπους βροχές στην κεντρική και βόρεια χώρα χθες και σήμερα, πολλές περιοχές της ανατολικές αλλά και δυτικής Ελλάδας συνεχίζουν να διανύουν συνθήκες ξηρασίας. Πλέον “εισερχόμαστε” στο φθινόπωρο (ο Σεπτέμβριος πάντα ήταν ένας σχεδόν καλοκαιρινός μήνας με λίγες βροχές συνήθως, αλλά και κατά περιόχους θερμές εισβολές), οπότε και έχουμε τα πρώτα οργανωμένα βαρομετρικά χαμηλά.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Κυριακή θα κυλήσει με ισχυρούς βοριάδες λίγες βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά και αρκετά πιο ψυχρές συνθήκες για την εποχή που διανύουμε. Λίγες τοπικές βροχές θα σημειωθούν και στη δυτική Ελλάδα, όπως έχει αναφερθεί και στην εκτίμηση που αναρτήθηκε τη Δευτέρα. Για τη Δευτέρα φαίνεται ότι τα προγνωστικά μοντέλα συμφωνούν και δεν αναμένονται φαινόμενα σε καμία περιοχή της χώρας.

Από την Τρίτη, όμως, και μετά υπάρχει μεγάλη διχογνωμία στα προγνωστικά μοντέλα για το πως θα κυλήσει ο καιρός στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό μοντέλο δίνει περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο να συνεχιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η ανομβρία (εκτός από τη δυτική και βόρεια Ελλάδα, όπου εκεί δίνει πιο σημαντικές πιθανότητες για κάποιες πρόσκαιρες βροχές). Στον αντίποδα το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο δίνει αρκετές πιθανότητες να επηρεάσει τη χώρας μας μια πιο αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή (πιο χαμηλά γεωδυναμικά ύψη-πιθανότητα ανάπτυξης βαρομετρικού χαμηλού), επηρεάζοντας με βροχές μεγάλο μέρος της χώρας. Αυτή τη στιγμή η πιθανότητα να επηρεαστούν περιοχές που διανύουν μεγάλο διάστημα ανομβρίας μέχρι και το τέλος της επόμενης βδομάδας, όπως η Αττική, η ανατολική Πελοπόννησος, αλλά και οι Κυκλάδες από αξιόλογες βροχές δεν είναι μεγάλη πάντως. Όμως, είναι η πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, που υπάρχει ατμοσφαιρική κυκλοφορία που με ορισμένες σημαντικές προϋποθέσεις μπορεί να δώσει αξιόλογες γενικευμένες βροχές στη χώρα.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Βαρομετρικό χαμηλό, ευρσικόμενο στον ανατολικό-νοτιοανατολικό Καναδά θα αποκοπεί από την γενική κυκλοφορία του πολικού αεροχείμαρρου και θα στροβιλίζεται για αρκετές ημέρες στη συγκεκριμένη περιοχή, “εγκλωβισμένο κάτω” από τις πολύ υψηλές πιέσεις που θα αναπτχυθούν σταδιακά στον βόρειο-βορειοανατολικό Καναδά- διάταξη Ωμέγα μπλοκ (βλ. εικόνα 1 και 2).

Εικόνα 1. Γεωδυναμικό ύψος και ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια
Εικόνα 2. Ανωμαλια των γεωδυναμικών υψών- Δείκτη Blocking

Σταδιακά η κατάρρευση των αντικυκλωνικών συνθηκών στην περιοχή του βορειοανατολικού Καναδά θα έχει ως αποτέλεσμα αυτή η αποκομμένη λίμνη να ενωθεί με την γενικότερη κυκλοφορία (σεναριο Ευρωπαϊκού μοντέλου-εικόνα 3 και 4). Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο πιο δύσκολα θα καταφέρει να ανυψωθεί ο αντικυκλώνας των Αζόρων, με αποτέλεσμα να παραμείνει ζωνική κυκλοφορία στη δυτική Ευρώπη και στη χώρα μας να επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες εκτός από τη δυτική και βόρεια Ελλάδα, όπου θα είναι πιθανό να δει βροχές (εικόνα 5).

Εικόνα 3. Γεωδυναμικό ύψος και ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια (Δευτέρα 4/10)
Εικόνα 4. Πολικός αεροχείμαρρος (Δευτέρα 4/10-ECMWF)
Εικόνα5. Εικόνα 5. Γεωδυναμικό ύψος και ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια (Πέμπτη 7/10)

Αντίθετα, με βάση το αμερικάνικο μοντέλο φαίνεται η “ένωση” του αποκομμένου χαμηλού να γίνεται πιο αργοπορημένα με αποτέλεσμα ο αντικυκλώνας των Αζόρων να καταφέρνει να ανυψωθεί και η κυκλοφορία να γίνεται πιο μεσημβρινή (εικόνα 6 και 7). Έτσι αυλώνας (άγνωστο το πόσο ισχυρός θα είναι) θα καταφέρει να αναπτχυθεί στη βόρεια Ιταλία κατευθυνόμενος και σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη δημιουργώντας είτε βαρομετρικό χαμηλό είτε αρκετά ασταθείς συνθήκες στη χώρα (εικόνα 8 και 9).

Εικόνα 6. Γεωδυναμικό ύψος και ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια (Δευτέρα 4/10)
Εικόνα 7. Πολικός αεροχείμαρρος (Δευτέρα 4/10-GFS)
Εικόνα 8. Γεωδυναμικό ύψος και ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια (Πέμπτη 7/10)
Εικόνα 9. Ύψος δυναμικής τροπόπαυσης ( Τετάρτη 6/10)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *