Το νότιο άκρο του πολύ ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού “Ciaran” (πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην κεντροδυτική Ευρώπη με θυελλώδεις ανέμους) θα επηρεάσει τη χώρα μας από Παρασκευή βράδυ. Οι πολύ μεγάλοι δείκτες αστάθειας σε συνδυασμό με την πολύ ισχυρή διάτμηση των ανέμων θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για ανάπτυξη πολύ ισχυρών καταιγίδων (υπερκυτταρικών).

Πιο αναλυτικά, από Παρασκευή απόγευμα – βράδυ θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις, στο βόρειο Ιόνιο, τα βόρεια τμήμτα της Ηπείρου και τη δυτική Μακεδονία (κυρίως νομούς Καστοριάς, Γρεβενών). Μετά από μία πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων από νωρίς το πρωί θα ξεσπάσουν ισχυρές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπείρο, οι οποίες σταδιακά θα επηρεάσουν και τη δυτική Στερεά και το κεντρικό Ιόνιο. Μέχρι το μεσημέρι από πέρασμα ισχυρών καταιγίδων θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, η δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιο τοπικά η κεντρική και δυτική Πελοπόννησος. Μετά το μεσημέρι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν και στην ανατολική Μακεδονία, το βόρειο Αιγαίο και στη συνέχεια και στη Θράκη. Τοπικές μπόρες και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά. Αργά το βράδυ και μετά τα μεσάνυχτα τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ μικρότερη είναι η πιθανότητα για τα Δωδεκάνησα (στα βόρεια μεγαλύτερη). Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο δεν αναμένονται φαινόμενα. Στη βόρεια Κρήτη μάλιστα ο υδράργυρος το μεσημέρι θα ξεπεράσει σε πολλές πειροχές τους 30οC και τοπικά θα φτάσει ακόμα και τους 33οC.

Οι καταιγίδες ειδικά στην Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα συνοδεύονται από ισχυρές χαλαζοπτώσεις (μεγάλη πιθανότητα για τοπικά μεγάλης διαμέτρου χαλάζι), ραγδαίες βροχοπτώσεις, πολύ αυξημένη συχνότητα κεραυνών και παροδικά πολύ ισχυρές ριπές ανέμων (αυξημένη πιθανότητα για υδροστρόβιλους και ανεμοστρόβιλους). Επιπλέον, θα πνέουν πολύ ισχυροί νοτιάδες στο Αιγαίο (6-8 μποφόρ – μέση ένταση), όπως και στην Αττική μέχρι νωρίς το απόγευμα. Στην Αττική θα σημειωθεί μπόρα ή και καταιγίδα (μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα για ισχυρή καταιγίδα).

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *