Η κακοκαιρία “Μπιάνκα” έκανε σιγά σιγά αισθητή την παρουσία της στη δυτική Ελλάδα όπου σημειώθιηκαν βροχές στην δυτική Ελλάδα. Την Κυριακή τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά σε αρκετές περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας και από άποψης βροχοπτώσεων που είναι πολύ πιθανό τοπικά να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και από άποψης χιονοπτώσεων, οι οποίες θα έιναι πολύ πυκνές και θα δημιουργήσουν προβλήματα στο ορεινό δίκτυο της Ηπείρου, στη δυτική Μακεδονία, αλλά και στην κεντρική Μακεδονία και ειδικά στην ορεινή-ημιορεινή Χαλκιδική.

Την Κυριακή, αναμένεται το κυρίος κομμάτι της σοβαρής κακοκαιρίας “Μπιάνκα” με ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες από τα μεσάνυχτα σε όλη τη δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία (βροχές στα πεδινά, χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο) τη Θεσσαλία και μέχρι το πρωί στην υπόλοιπη Στερεά, την Πελοπόννησο, ενώ μπόρες θα σημειωθούν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το μεσημέρι οι ισχυρές βροχές θα μετατοπιστούν στη Χαλκιδική, το βορειοανατολικό Αιγαίο και την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, ενώ πέρασμα βροχών θα σημειωθεί και στις Κυκλάδες (όχι τόσο έντονα φαινόμενα). Το απόγευμα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εντοπίζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ έντονες βροχές θα σημειώνονται στα πεδινά της Θράκης, ενώ θα συνεχίζονται πιο εξασθενημένα τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία. Τοπικές μπόρες από το μεσημέρι θα εκδηλώνονται στη δυτική Ελλάδα και τοπικά στη Θεσσαλία, ενώ το βράδυ βροχές θα σημειωθούν και στα Δωδεκάνησα. Στην Κρήτη θα σημειωθούν λίγες βροχές από το μεσημέρι και μετά κυρίως στο νότιο και δυτικό τμήμα της. Τα πιο έντονα φαινόμενα, όπου είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν πλημμυρικά επεισόδια είναι στη βορειοανατολική παράκτια Θεσσαλία (γύρω από τον Κίσσαβο), στη νότια Πιερία, ενώ πολύ μεγάλα ποσά υετού θα πέσουν και στη Χαλκιδική και τα υπόλοιπα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις στην Ήπειρο το πρωί θα κατέβουν έως και τα 600-700 μέτρα (σε τοπικό επίπεδο πιθανόν και πιο χαμηλά), στη δυτική Μακεδονία πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλη την περιφέρεια εκτός από τα νοτιοδυτικά τμήματα της (νότια τμήματα του νομού Κοζάνης με υψόμετρο κάτω από τα 400-500 μέτρα, όπου θα σημειώνεται βροχή-χιονόνερο), στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας έως και πεδινά τμήματα (πρόσκαιρα το πρωί) σε νομούς Ημαθίας, Πιερίας, πιθανόν και Πέλλας, ενώ στην υπόλοιπη Μακεδονία πάνω από τα 300-400 μέτρα. Στη Θράκη το βράδυ προς τα μεσάνυχτα τα χιόνια θα κατέβουν έως τα 200-300 μέτρα. Τέλος, στη Θεσσαλία θα χιονίσει πάνω από τα 800-900 μέτρα αρχικά, ενώ το απόγευμα λίγες τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως τα 500-600 μέτρα. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά πάνω από τα 1000-1100 (στη δυτική Στερεά-Ευρυτανία πρόσκαιρα και λίγο πιο χαμηλά) μέτρα. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση στη δυτική και βόρεια χώρα, ενώ στη νότια θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ, εκτός από το βόρειο όπου θα πνέουν ανατολικοί 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ (στο Θερμαϊκό το μεσημέρι θα στραφούν βόρειος-βορειοδυτικούς από το μεσημέρι 5-7 μποφόρ), ενώ στο Ιόνιο δυτικοί 4-6 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ: Νεφελώδης καιρός με τοπικές βροχές από τα μεσάνυχτα, ενώ το πρωί προς το μεσημέρι θα γενικευτούν και θα ενταθούν, αλλά παροδικά. Από τις μεσημβρινές προς απογευματινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, οι οποιές το βράδυ θα αυξηθούν πρόσκαιρα και πιθανόν να δώσουν λίγες τοπικές ασθενείς βροχές στη δυτική Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16-17οC. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί από νότιες διευθύνσεις 5-7 μποφόρ έως το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια από δυτικές με ένταση 3-5 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νεφελώδης καιρός με εκκίνηση των βροχοπτώσεων, ασθενών αρχικά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ χιόνια θα πέσουν πάνω από τα 600 μέτρα μέχρι το ξημέρωμα. Από το πρωί τα φαινόμενα θα ενταθούν και νωρίς το μεσημέρι θα κορυφωθούν, οπότε και τα υψόμετρα χιονόπτωσης στο δυτικό τμήμα του νομού (πιθανόν και της πόλης-προς Κορδελιό) θα πέσουν στα 100 μέτρα, ενώ στο ανατολικό τμήμα της πόλης θα είναι υψηλότερα τα υψόμετρα χιονόπτωσης (πάνω από τα 300-400 μέτρα, πρόσκαιρα στην μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων να πέσουν και στα 200μέτρα) λόγω του ισχυρού ανατολικού ανέμου. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά διαστήματα, αλλά πιο εξασθενημένα, ενώ τα χιόνια θα εντοπίζονται πάνω από τα 400 μέτρα. Μεγάλες χιονοστρώσεις θα σημειωθούν στο Χορτιάτη πάνω από τα 500 μέτρα, ενώ λόγω της μεγάλης ραγδαιότητας παροδική οριακή χιονόστρωση θα σημειωθεί και στα 200 μέτρα. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 έως 6oC (τα μεσάνυχτα θα σημειωθεί η μέγιστη γύρω στους 8οC). Οι άνεμοι μέχρι και το μεσημέρι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, πολύ ισχυροί με ένταση 5-7 μποφόρ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *