Βροχές αθενούς έως μέτριας έντασης αναμένονται στη Θεσσαλονίκη από τα μεσάνυχτα, οι οποίες στα δυτικότερα τμήματα του νομού (Κουφάλια-Χαλάστρα) θα μεταφράζεται σε χιονόνερο σταδιακά προς το ξημέρωμα (πάνω από τα 100-150 μέτρα θα χιονίζει). Τις προμεσημβρινές ώρες η βροχή-χιονόνερο θα συνεχίζεται στα πραθαλάσσια, ενώ πριν σταματήσουν τα φαινόμενα θα σημειωθεί χιονόπτωση πάνω από τα 200-250 μέτρα (γύρω από την πόλη). Από το μεσημέρι και έπειτα τα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν, όμως οι νεφώσεις θα παραμείνουν. Χιονόστρωση θα επιτευχθεί στο Ωραιόκαστρο και πάνω από τα 400-500 μέτρα στον Χορτιάτη, η οποία όμως δε θα είναι ιδιαίτερα αξιόλογη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 5-6οC. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4-6 μποφόρ.

Ανάλυση

Θερμό μέτωπο ευρισκόμενο στην περιοχή του βόρειου Αιγαίου θα τροφοδοτεί με υγρασία το στρώμα της τροπόσφαιρας πάνω από τα 850-900hpa στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ είναι φανερή (τεφρίγραμμα) η σύγκλιση στα 850hpa. Καθώς θα υποχωρεί νοτιότερα το θερμό μέτωπο τα φαινόμενα θα σταματήσουν από το μεσημέρι και έπειτα και θα εισβάλλει ο βορειοδυτικός άνεμος σε μεγάλο μέρος της τροπόσφαιρας.

Αρχικά ο βόρειος-βορειοδυτικός άνεμος (Βαρδάρης) θα τροφοδοτεί με ψυχρές αέριες μάζες τα επιφανειακά στρώματα, κρατώντας της θερμοκρασία ακόμη και στο κέντρο της πόλης σε χαμηλά επίπεδα (3-4oC). Παρ’ όλα αυτά τα υψόμετρα χιονόπτωσης στον Χορτιάτη θα είναι πολύ υψηλά (πάνω από τα 800-900 μέτρα), αφού πάνω από τα 850hpa θα επικρατούν νότιοι άνεμοι, εκτός από τα δυτικά τμήματα του νομού. Επιπλέον, στα 925hpa μέχρι το ξημέρωμα ο άνεμος δε θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος και θα έχει περισσότερο βόρεια συνιστώσα με αποτέλεσμα οι ψυχρές αέριες μάζες σε αυτή τη στάθμη να “κολλάνε” στα δυτικά του νομού. Το πρωί προς το μεσημέρι, αυτό θα αλλάξει και θα αυξηθεί η δυτική συνιστώσα του ανέμου, αλλά και γενικότερα ή ενταση του στα 925hpa, ρίχνοντας τα επίπεδα χιονόπτωσης.

Τα παραπάνω είναι σημαντικά στη διαμόρφωση αναστροφικού στρώματος λίγο πάνω από το έδαφος, το οποίο αρχικά δημιουργεί ένα μεγάλου βάθους θερμό στρώμα (melting layer-θερμοκρασίες μεγαλύτερες του μηδενός), το οποίο όταν διαλύεται με την είσοδο του βόρειου-βορειοδυτικού σε μεγάλο μέρος της κατώτερης τροπόσφαιρας, σημάνει και τη σταδιακή “ξήρανση” του και κατά συνέπεια τη σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *