Χθές στο λεκανοπέδιο επικράτησε νεφελώδης καιρός κάτι το οποίο δεν αναμένόταν βάσει των αριθμητικών προγνωστικών μοντέλων. Ο λόγος που δε μπόρεσαν τα μοντέλα να αποτυπώσουν σωστά τον καιρό της χθεσινής ημέρας οφείλεται στο φαινόμενο cold air damming.

Πιο αναλυτικά, όταν υπάρχει ριτζ (υψηλές πιέσεις-θερμές αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα) βόρεια-βορειοανατολικά της χώρας τότε επικρατεί ανατολικό-βορειοανατολικό ρεύμα στα χαμηλά στρώματα ανατολικά της Πίνδου. Επομένως, κινούνται ψυχρές αέριες μάζες στα χαμηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας και σε συνδυασμό με τις θερμές αέριες μάζες λόγω των αντικυκλωνικών συνθηκών δημιουργείται αναστροφή. Επιπλέον, το ανατολικό-βορειοανατολικό ρεύμα συναντά την οροσειρά της Πίνδου και ο αέρας εξαναγκάζεται σε ανύψωση (αδιαβατική εκτόνωση), οπότε ψύχεται ακόμα περισσότερο. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χαμηλών νεφώσεων (stratus), τα οποία μπορούν να δίνουν λίγα τοπικά φαινόμενα κυρίως σε περιοχές κοντά στα ορεινά (μεγαλύτερη τύρβη μέσα στα σύννεφα). Το cold air damming ενισχύεται από την έλλειψη ηλιακής ακτινοβολίας (λόγω νεφοκάλυψης).

Όμως συνήθως αυτές οι νεφώσεις δεν επηρεάζουν το λεκανοπέδιο λόγω του ότι βρίσκεται μακρία από την οροσειρά της Πίνδου, αλλά και της τοπογραφίας του. Παρ’ όλα αυτά χθές λόγω του βορειοδυτικού ρεύματος (βλ. εικόνα 1) στα 850hpa “έσπρωχναν” αυτές τις ψυχρές και κορεσμένες αέριες μάζες και προς την Αττική (βλ. εικόνα 2). Στην τρίτη εικόνα φαίνεται ότι το προγνωστικό μοντέλο δε “βλέπει” τις πιο ψυχρές αέριες μάζες στα 850hpa (λόγω του παραπάνω φαινομένου) και παράλληλα την έντονη αναστροφή περίπου στα 820hpa.

Δορυφορική εικόνα 17-11
Ρεύματα αέρα στα 850hpa
Τεφίγραμματα προγνωστικού μοντέλου GFS (μπλε γραμμή) και πραγματικής παρατήρησης (μετεωρολογικό μπαλόνι) της Ε.Μ.Υ (κόκκινη γραμμή)
Ισχυρή αναστροφή στα 820 hpa

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *