Η κακοκαιρία “Μπάλλος” έφερε την Αττική και τα “ποτάμια” (Κηφισσός, Ίλισσος) που τη διαρρέουν στα όρια της την πορηγούμενη Πέμπτη. Πόλλες εικόνες από τα δύο κύρια ποτάμια καταδεικνύουν τον μεγάλο κίνδυνο που παρουσιάστηκε από τα υπέρογκα ποσά βροχής που έπεσαν στο λεκανοπέδιο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η αιτία ήταν η συνεχής δημιουργία καταιγίδων στο Σαρωνικό αλλά και πάνω από το λεκανοπέδιο για ένα διάστημα τουλάχιστον 5-6 ωρών (βλ. εικόνα 1). Ποιός είναι ο λόγος όμως που δημιουργήθηκαν καταιγίδες τόσες ώρες;

Εικόνα 1. Γράφημα μετεωρολογικόυ σταθμού στον Άλιμο – Ένταση βροχόπτωσης (μπλέ γραμμή)

Ο κύριος λόγος είναι ένας από τον οποίο πηγάζουν οι περισσότεροι από αυτούς που θα αναλυθούν παρακάτω. Οι συγκλίσεις στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας που δημιούργηθηκαν από την ενίσχυση του νοτιά μέσα στο Σαρωνικό. Οι συγκλίσεις συνήθως κρύβονται πίσω από τα περισσότερα πλημμυρικά φαινόμενα (όχι τα μέτωπα εκτός αν υπάρχει στάσιμο). Το ίδιο συνέβη και στη Χαλκιδική και στο ανατολικό Πήλιο (κακοκαιρία “Αθηνά). Στο παρακάτω καρέ φαίνονται οι συγκλίσεις (moisture flux convergence/divergence) που δημιούργηθηκαν στο Σαρωνικό κόλπο και αποτυπώνει τη συγκέντρωση υγρών αερίων μαζών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η συγκέντρωση υγρών και θερμών (ασταθών) αερίων μαζών αποτυπώνεται και στο παρακάτω καρέ μέσω της ισοδύναμης δυνητικής θερμοκρασίας, αλλά και του δέικτη Lifted Index (διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της θερμοκρασίας περιβάλλοντος στα 500hpa και του πακέτου αέρα που ανυψώνεται αδιαβατικά μέχρι τα 500hpa).

Επιπλέον, στο παρακάτω τεφίγραμμα φαίνεται πρώτον ότι κατά τη διάρκεια των πρωινών-απογευματινών ωρών το επίπεδο συμπύκνωσης ισούται με το επίπεδο ελεύθερης ανωμεταφοράς (CIN=0), το οποίο δείχνει ότι η παραμικρή σύγκλιση θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία καταιγίδας. Δεύτερον, παρατήρείται η αύξηση της αναλογίας μίγματος (υγρόυ-ξηρού αέρα) και τρίτον η σημαντική αύξηση του υετίσιμου ύδατος. Τέταρτον, παρατηρείται κορεσμένη ατμόσφαιρα με ταυτόχρονη ύπαρξη αστάθειας έως τα 300hpa, το οποίο ενισχύει τη δυνατότητα εκδήλωσης ραγδαίων βροχοπτώσεων.

Πηγή εικόνων: weather.us

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *