Νέα ψυχρή εισβολή αναμένεται στη χώρα μας από το Σάββατο το απόγευμα και από τη βόρεια Ελλάδα, η οποία και αυτή δε θα έχει ιδιαίτερη δυναμική αλλά φαίνεται, με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, να φέρνει χιονοπτώσεις μέχρι και τα βόρεια πεδινά τμήματα της χώρας.

Πρώτα από όλα, όμως, περιμένουμε κορύφωση της μεταφοράς θερμών αερίων μαζών σήμερα και αύριο Παρασκευή (και το Σάββατο θα έχει πολλή ζέστη για την εποχή στη νότια χώρα), όπου ο υδράργυρος σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 20οC. Μάλιστα, την Παρασκευή το μεσημέρι στη βόρεια Κρήτη η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμη και τους 25-26οC.

Από το Σάββατο θα εκδηλωθούν βροχές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και μέχρι το βράδυ και στην κεντρική. Την Κυριακή σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το νότιο Αιγαίο. Τη Δευτέρα εξασθενημένα φαινόμενα θα σημειωθούν σε ανατολική Στερεά, Εύβοια και Κυκλάδες, ενώ πιο αξιόλογα θα είναι τα φαινόμενα στη βόρεια Κρήτη.

Από πλευράς χιονοπτώσεων πλέον τα περισσότερα προγνωστικά δεδομένα συγκλίνουν ότι η Θράκη και κυρίως οι πειροχές του Έβρου θα δεχθούν χιονοπτώσεις, όπως και η δυτική Μακεδονία (σημαντικές χιονοστρώσεις), αλλά και οι πεδινές περιοχές (της κεντρικής Μακεδονίας) που επηρεάζονται από το Βαρδάρη (συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης).* Στη Θεσσαλία θα χιονίσει μέχρι και ημιορεινές περιοχές, ενώ πρόσκαιρα και σε χαμηλό υψόμετρο (>300μ). Χιόνια θα πέσουν επίσης και σε ορεινές και λιγότερο σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανόμενης και της Αττικής) και της Εύβοιας, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση την Κυριακή (το Σάββατο το απόγευμα στη βόρεια Ελλάδα) σε όλη τη χώρα της τάξεως των 10-15οC σε σχέση με την Παρασκευή.

* Στην πόλη της Θεσσαλονίκης οι θερμοκρασίες θα είναι οριακές (1-2ΟC), το οποίο σημαίνει ότι στο κέντρο της πόλης η χιονόστρωση θα είναι δύσκολη (πιθανότητα να το πιάσει σε ευαίσθητες επιφάνειες πρόσκαιρα στις εξάρσεις). Πάνω από τα 200-300 μέτρα όμως και πιο χαμηλά στα δυτικά της πόλης και γενικότερα στα δυτικά τμήματα του νομού θα σημιεωθούν αξιόλογες χιονοστρώσεις.

Ενδεικτικά δίνονται οι πολύ μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές σε μερικές πόλεις της χώρας μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙ                                          ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 18οC                                                     ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 1-2οC (χιονόπτωση)

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: 19οC                                                           ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: 0οC (χιονόπτωση – χιονόστρωση)

ΦΛΩΡΙΝΑ: 16οC                                                               ΦΛΩΡΙΝΑ: -2οC  (χιονόπτωση – χιονόστρωση)

ΚΙΛΚΙΣ: 17οC                                                                     ΚΙΛΚΙΣ: -1-0οC (χιονόπτωση – χιονόστρωση)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *