Σενάρια και πιθανότητες για το Σαββατοκύριακο

Πιθανότητα προσήνεμου χιονιά με γρήγορο πέρασμα χιονοπτώσεων στη βόρεια Ελλάδα (κυρίως σε δυτική Μακεδονία και Θράκη): 75-80%

  • Πιθανότητα χιονόστρωσης (έστω και οριακή) στο κέντρο της Αθήνας: 70-80%
  • Πιθανότητα ιστορικού χιονιά στην Αττική: 30% (με αυξανόμενη τάση)

Πιθανότητα μόνο για λίγα χιόνια σε ανατολικά προσήνεμα: 10%

Πιθανότητα ισχυρού κεντροβόρειου χιονιά (τοπικά και στη δυτική Ελλάδα) και στη συνέχεια πιο αδύναμου (τοπικά φαινόμενα) προσήνεμων: 10-15%

Τα ποσοστά αφορούν τα τωρινά προγνωστικά δεδομένα και η αβεβαιότητα είναι ακόμα σημαντική (βλ. εικόνα 7 παρακάτω).

Εικόνα 7. Τυπική απόκλιση γεωδυναμικών υψών στα 500hpa (ECMWF)

ΑΝΑΛΥΣΗ

Η εγκαθίδρυση διάταξης Ωμέγα μπλόκ (βλ. εικόνα 1 παρακάτω) στην περιοχή του βορειοανατολικού Ατλαντικού (με επέκταση του ριτζ και στη κεντροδυτική Ευρώπη) και η ενισχυμένη ροή του πολικού αεροχείμαρρου (βλ. εικόνα 2 παρακάτω) έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή δημιουργία ισχυρών αυλώνων (πολικές αέριες μάζες), οι οποίοι προς το παρόν επηρεάζουν άμεσα την Τουρκία (χθες την ανατολική και περιοχής της Ασίας, ενώ την Τετάρτη το μεγαλύτερο μέρος της) και έμμεσα τη χώρα μας (βοριάδες, κρύο και λίγα φαινόμενα).

Εικόνα 1. Ισχύρο μπλοκ
Εικόνα 2. Άνεμοι στα 300hpa

Αυτή η εμμονική διάταξη φαίνεται ότι θα διατηρηθεί μέχρι τουλάχιστον και τις αρχές της επόμενης βδομάδας (πιθανόν και περαιτέρω), όμως αυτό που θα αλλάξει το Σαββατοκύριακο είναι ότι η χώρα μας θα επηρεαστεί άμεσα από ισχυρό αυλώνα, δηλαδή πολύ ψυχρές αέριες μάζες με δυνατότητα για χιονοπτώσεις ειδικά στα ανατολικά προσήνεμα (ανατολική Στερεά, Εύβοια, Θεσσαλία, ανατολική Πελοπόνησος, Κυκλάδες και Κρήτη). Ο λόγος που αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα επηρεαστεί και η χώρα μας από πολύ ψυχρές αέριες μάζες, αλλά και τοπικά ισχυρές χιονοπτώσεις είναι η διέθυνση των ανέμων του πολικού αεροχείμαρρου στη Σκανδιναβία. Πιο συγκεκριμένα σήμερα η διεύθυνση των ανέμων στο ύψος των 300hpa στη Σκανδιναβία είναι βόρεια-βορειοδυτική (βλ. εικόνα 3 παρακάτω) με αποτέλεσμα ο αυλώνας να καταλήγει στην Τουρκία την Τετάρτη. Αντίθετα, την Παρασκευή η διεύθυνση φαίνεται ότι θα είναι βόρεια-βορειοανατολική (βλ. εικόνα 4 παρακάτω) με αποτέλεσμα την κάθοδο της long wave trough στη χώρα μας.

Εικόνα 3. Πολικός αεροχείμαρρος 17/1
Εικόνα 4. Πολικός αεροχείμαρρος 21/1

Παρά τη χρονική απόσταση των 5 ημερών που υπάρχει από την επικείμενη ψυχρή εισβολή 2 από τα μεγαλύτερα προγνωστικά μοντέλα έχουν συμφωνήσει στους μέσους όρους των υποσεναρίων σε πολύ μεγάλο βαθμό ως προς την τελική πορεία του αυλώνα (βλ. εικόνα 5 και 6 παρακάτω). Με λίγα λόγια φαίνεται ότι ο αυλώνας θα πάρει κλίση πάνω από 45 μοίρες (ως προς τον άξονα δύσης-ανατολής), με αποτέλεσμα μία σχεδόν αμιγώς προσήνεμη διάταξη. Εάν γίνει αποκοπή του αυλώνα (μικρότερη κίση του αυλώνα- καθαρά βορειοανατολκοί άνεμοι στο ύψος των 300hpa) στο ύψος της δυτικής Ρωσίας, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να δημιουργηθεί επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό στο ύψος του νότιου Ιονίου και να κινηθεί ανατολικά δίνοντας πυκνές χιονοπτώσεις σε όλη τη κεντροβόρεια χώρα. Όμως αυτό το ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Εικόνα 5. Γεωδυναμικά ύψη και ατμοσφαιρική πίεση ανηγμένη στη μέση στάθμη της θάλασσας (Μέσος όρος ECMWF).
Εικόνα 6. Γεωδυναμικά ύψη και ατμοσφαιρική πίεση ανηγμένη στη μέση στάθμη της θάλασσας (Μέσος όρος GFS).

Υ.Γ. Στις διατάξεις των ανατολικών προσήνεμων συμπεριλαμβάνεται και η Χαλκιδική σε τοπικό επίπεδο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *