“Απ’ το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα”. Έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η ατμοσφαιρική διαταραχή και πιο συγκεκριμένα μια ψυχρή λίμνη που θα κινηθεί από την Ουκρανία προς την περιοχή μας, και θα αλλάξει πρόσκαιρα τον καιρό στην ηπειρωτική χώρα και το Ιόνιο. Ο λόγος είναι ότι η έξαρση υψηλών γεωδυναμικών υψών που θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες στην ανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να αφήσει τη χώρα μας τελείως εκτός φαινομένων (πολύ λίγα στα ανατολικά προσήνεμα και γύρω από τα ορεινά κυρίως), παρ’ όλα αυτά μια σκάφη, σχετικά μικρού μήκους θα αποκοπεί με αποτέλεσμα η ψυχρή λίμνη που θα δημιουργηθεί να οπισθοδρομήσει και τελικά να έρθει αρκετά νότια επιφέροντας λίγη αστάθεια, ενισχύοντας το βορειοανατολικό ρεύμα στο Αιγαίο (παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας) αλλά και δημιουργώντας αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο.

Βροχές, τοπικά αξιόλογες, θα εκδηλωθούν κυρίως σε Θεσσαλία, βορειοανατολική Στερεά, βόρεια Εύβοια, δυτική Μακεδονία, Ιόνιο δυτική Πελοπόννησο και δευτερευόντως, πρόσκαιρα και ασθενώς στην υπόλοιπη Μακεδονία και τα δυτικά ηπειρωτικά. Σποραδικές καταιγίδες και παροδικά ισχυρές βροχές θα εκδηλωθούν μόνο στην ανατολική Θεσσαλία (πιθανόν και τη δυτική Χαλκιδική και κυρίως στο βορειοδυτικό Αιγαίο), αλλά και το κεντρονότιο Ιόνιο. Τα πρώτα χιόνια (έχουν πέσει λίγα και σε βουνοκορφές της βόρειας χώρας στο πέρασμα της “Εύας”) θα πέσουν πάνω από τα 1400 μέτρα (κατώτατο όριο) στη δυτική Μακεδονία, ενώ στη Θεσσαλία (κυρίως στη δυτική-στην ανατολική θα είναι πιο υψηλά κατά 100-200 μέτρα) πάνω από τα 1500-1600 μέτρα και τη βορειοανατολική Στερεά πάνω από τα 1700 μέτρα. Υποψηφιότητα για τις πρώτες παροδικές χιονοπτώσεις (έστω και αργά) βάζουν η Σαμαρίνα Γρεβενών και το Νυμφαίο Φλώρινας. Τέλος, στην Αττική δεν αναμένεται τίποτα το αξιόλογο εκτός από τα βορειοδυτικά τμήματά της που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για παροδικά αξιόλογη βροχή. Η θερμοκρασία σε πτώση στην ηπειρωτική χώρα, αρκετά αισθητή στις προαναφεθείσες περιοχές που θα σημειωθούν φαινόμενα και ειδικά σε Θεσσαλία, δυτική Μακεδονία.

Όλα αυτά θα συμβούν το Σάββατο, ενώ από την Κυριακή ο καιρός θα βλετιωθεί σημαντικά, με λίγες παροδικές βροχές τος πρωί γύρω από τα ορεινά των προσήνεμων τμημάτων στο βορειοανατολικό της Εύβοιας, της ανατολικής Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ υπάρχει πιθανότητα το πρωί να επιμείνουν τοπικά φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο.

Υ.Γ. Επειδή η τελική κίνηση του αυλώνα του δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, το οποίο θα επηρεάσει και τη δημιουργία του επιφανειακού χαμηλού στο Ιόνιο, αλλά και τις ισοβαρείς (επιφανειακές συγκλίσεις και ακριβή διεύθυνση ανέμων) στο Αιγαίο και την αστάθεια, αύριο θα υπάρξει πιο λεπτομερής ενημέρωση με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, για τις περιοχές ακριβώς που θα είναι πιο αξιόλογα τα φαινόμενα και σε ποιες θα είναι ισχυρά (πολύ λίγες ούτως ή άλλως).

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *