Μετά από ενάμιση μήνα χωρίς ουσιαστικό χειμώνα, δηλαδή χωρίς αξιόλογες βροχές και χιόνια στα ορεινά και με τα χιονοδρομικά να μην έχουν ανοίξει φαίνεται ότι σταδιακά το καιρικό σκηνικό θα μεταβληθεί σημαντικά.

Πιο συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Κυριακή αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες (κυρίως την Παρασκευή) στο ανατολικό και νότιο Αιγάιο (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες) και την Εύβοια και πιθανόν την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο (κυρίως Λακωνία), ενώ πρόσκαιρα μια διαταραχή στη μέση τροπόσφαιρα θα επηρέασει με μπόρες και πιθανόν λίγες καταιγίδες και το Ιόνιο το Σάββατο το απόγευμα-βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται αυτές τις ημέρες σε κανονικά για την εποχή επίπεδα με κρύο κυρίως τις πρωινές ώρες και τοπικό παγετό κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Μετά το βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα της Δευτέρας, φαίνεται ότι από την Τρίτη θα ξεκινήσουν σταδιακά να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα, ενώ θα ενισχυθούν σημαντικά οι νοτιάδες σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, σταδιακά και όσο πιο ψυχρές αέριες μάζες ειδικά στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα θα κινούνται ανατολικότερα τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κατεβαίνουν χαμηλότερα. Πάντως αρχικά τα χιόνια θα περιορίζονται στα ορεινά της κεντρικής και νότιας χώρας, ενώ στη βόρεια υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να κατέβουν χαμηλότερα το επόμενο Σαββατοκύριακο. Το δεδομένο είναι οι πολλές βροχές στη δυτική Ελλάδα και τα αξιόλογα χιόνια στα ορεινά (ειδικά της Πίνδου, αλλά και της Πελοποννήσου) που θα έχουν ως αποτέλεσμα το άνοιγμα των περισσοτέρων (αν όχι όλων) χιονοδρομικών κέντρων για πρώτη φορά τη φετινή χειμερινή σεζόν.

Όσον αφορά τη συνέχεια και τα σενάρια για σοβαρή ψυχρή εισβολή η αλήθεια είναι ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς, αλλά φαίνεται για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν να ανοίγει ο δρόμος για μια πιθανή κατάβαση ψυχρών αέριων μαζών. Αυτό το ενδεχόμενο (προς το παρόν είναι ενα απλό ενδεχόμενο) εντοπίζεται χρονικά λίγο πριν τα τέλη Γενάρη.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *