Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν την Κυριακή αγγίζοντας τα όρια του καύσωνα (τοπικά 37-38οC), ενώ η αστάθεια ήταν αρκετά περιορισμένη. Τη Δευτέρα θα υπάρξει σημαντική μεταβολή στο καιρικό σκηνικό με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και ισχυρές ριπές ανέμων.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα, αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στη χώρα. Από τις πρωινές-προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στη Θράκη, τη δυτική Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την υπόλοιπη Μακεδονία, την Ήπειρο (πιθανότητα), την ανατολική Πελοπόννησο, τις Σποράδες και τοπικά σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (κυρίως Θάσο, Σαμοθράκη και Λήμνο). Πιθανότητα το απόγευμα να επηρεαστούν τοπικά και οι βόρειες Κυκλάδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι αρκετά πιο περιορισμένα, αλλά τοπικές καταιγίδες θα διατηρηθούν σε Μακεδονία (κυριώς στην κεντρική), Θεσσαλία (κυρίως ανατολική) και πιθανόν και την αναοτλική Στερεά. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά, θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις (στη βόρεια Ελλάδα κυρίως τοπικά θα έχουν σημαντική έως μεγάλη διάμετρο οι χαλαζόκοκκοι), τοπικά ισχυρές ριπές ανέμων και ραγδαίες βροχοπτώσεις (χωρίς όμως αυτές να είναι ιδιαίτερα ικανές να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα), ενώ τα περισσότερα χιλιοστά βροχής σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι θα πέσουν σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη και ανατολικά τμήματα κεντρικής Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, αλλά την ώρα των φαινομένων θα πέφτει κατακόρυφα (έως και 10 βαθμούς και τοπικά πιθανόν και παραπάνω).

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις 2-4 και τοπικά 5 μποφόρ, ενώ στα βόρεια το βράδυ θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 3-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις 2-4 και τοπικά 5 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ: Αρχικά γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, οι οποίες θα αυξηθούν από το μεσημέρι και από τα βορειοδυτικά, οπότε προς το απόγευμα και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές (πιθανόν να επηρεαστεί από σύμπλεγμα καταιγιδών). Το βράδυ προς τα μεσάνυχτα υπάρχει πιθανότητα εκ νέου καταιγίδα σε πιο τοπικό επίπεδο (πιο μεγάλη πιθανότητα για τα βόρεια) όμως. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 36οC, ενώ η μέγιστη στα νότια παραθαλάσσια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη, ενώ την ώρα των φαινομένων θα πέσει απότομα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2-4 μποφόρ, όμως την ώρα των φαινομένων θα ενισχυθούν παροδικά σημαντικά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αρχικά λίγες αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα αυξηθούν τις προμεσημβρινές ώρες και το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές και εκ νέου το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 34-35οC. Οι άνεμοι από διάφορες διευθύνσεις 2-4 μποφόρ, όμως την ώρα των φαινομένων θα ενισχυθούν σημαντικά.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *