Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σημειώθηκαν στα ανατολικά ηπειρωτικά το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ βροχές εκδηλώθηκαν στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Την Τρίτη, ο υδράργυρος θα σημειώσει μεγάλη πτώση στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (από 12 έως 15 βαθμούς σε σχέση με τη Δευτέρα), ενώ θα σημειωθούν βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε χαμηλό υψομέτρο.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη, αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές στα πεδινά παραθαλάσσια τμήματα της Θεσσαλίας (χιονόπτωση πάνω από τα 200-300 μέτρα πρόσκαιρα), της δυτικής Στερεάς (λίγα φαινόμενα και πρόσκαιρα, χιονόπτωση πάνω από τα 500-600 μέτρα), μπόρες στη δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου, την ανατολική Στερεά (χιονόπτωση πάνω από τα 200 μέτρα) και την ανατολική Πελοπόννησο (χιονόπτωση πάνω από τα 400 μέτρα). Επιπλέον, στη Θράκη θα σημειώνονται αρχικά μπόρες, τοπικές ισχυρές, οι οποίες σταδιακά θα εξασθνεήσουν και μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν κυρίως στη βόρεια και ανατολική Θράκη, ενώ χιόνια το πρωί θα πέσουν πάνω από τα 200 μέτρα στα νότια, ενώ στη βόρεια Θράκη ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Από τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν μπόρες στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (τοπικές καταιγίδες), την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα (πιο ισχυρές). Από το μεσημέρι και έπειτα θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά-παραθαλάσσια της Εύβοιας (καταιγίδες στη νότια Εύβοια), της ανατολικής Στερεάς (κυρίως Βοιωτία και Αττική), της ανατολικής Μαγνησίας, των Κυκλάδων (και τοπικές καταιγίδες) και στη συνέχεια στην Κρήτη (τοπικές καταιγίδες στη βόρεια Κρήτη και χιόνια πάνω από τα 500-600 μέτρα) και τα Δωδεκάνησα. Κατά τη διάρκεια των πρωινών-προμεσημβρινών ωρών θα σημειωθούν χιονοπτώσεις πάνω από τα 200 μέτρα στην ανατολική Χαλκιδική και τα νότια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας. Τέλος, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία, ενώ πιθανότητα για πολύ τοπικές και παροδικές μπόρες υπάρχει σε περιοχές του ανατολικού Κορινθιακού (παροδική χιονόπτωση πάνω από τα 200-300 μέτρα εφόσον ισχύσει) το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία σε μεγάλη πτώση, η οποία θα είναι ιδιαίτερα αισθητή στη νότια και ανατολική χώρα.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 6-8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικά τμήματα του νομού μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα πνέουν άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν και λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές (πιο γενικευμένες και αξιόλογες στα βόρεια του νομού και πιθανόν τη νότια Αττική προς Σούνιο). Κατά το χρονικό διάστημα αυτό τα χιόνια θα περιορίζονται πάνω από τα 900-1000 μέτρα. Στη συνέχεια πριν το ξημέρωμα θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση που θα αφορά κυρίως τα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα του νομού με χιονοπτώσεις αυτή τη φορά πάνω από τα 200-300 μέτρα, αλλά και τοπικές μπόρες ξανά στον υπόλοιπο νομό. Στη συνέχεια θα υπάρξει ένα διάστημα βελτίωσης, όμως από το μεσημέρι θα σημειώνονται μπόρες στα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα του νομού (κυρίως γύρω από τους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα) με τις χιονοπτώσεις να φτάνουν έως τα 200 μέτρα (πιο χαμηλά θα παρατηρηθεί πρόσκαιρη χιονόπτωση-νιφαδόπτωση σε εξάρσεις). Στο λεκανοπέδιο θα υπάρχουν νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο αυξημένες, αλλά και ανοίγματα στον καιρό και δε θα επηρεάζεται από αξιόλογα φαινόμενα (πιθανόν για πολύ λίγο να σημειωθούν ψεκάδες ή χιονόνερο στα πιο ψηλά), εκτός από το βόρειο-βορειοδυτικό τμήμα του (Μαρούσι-Κηφισιά-Μενίδι-πιθανόν Πετρούπολη και Καματερό-Ανω λιόσια, γενικά πάντως όσο πιο μακριά από την Πάρνηθα τόσο λιγότερα τα φαινόμενα). Από το απόγευμα και έπειτα θα υπάρξει υποτροπή του καιρού στη βόρεια-βορειοανατολική και ανατολική Αττική με τοπικές βροχές στα παραθαλάσσια, ενώ τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα ανέβουν κατά 200-300 μέτρα (δηλαδή στα 400-500 μέτρα περίπου). Σε αυτή την υποτροπή, η οποία θα είναι πιο σοβαρή, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί και το λεκανοπέδιο (περισσότερες πιθανότητες για το ανατολικό τμήμα του), όμως τα υψόμετρα θα έχουν ανέβει, όπως ειπώθηκε παραπάνω. Τέλος, χιονοστρώσεις (έστω και παροδικές) θα εντοπίζονται πάνω από τα 400 μέτρα περίπου και κυρίως πιο αξιόλογες θα είναι γύρω από την Πάρνηθα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8-9οC. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Λίγα φαινόμενα θα επιμείνουν και λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ από το πρωί θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά από το μεσημέρι και έπειτα θα διαλυθούν και θα επικρατήσει από το απόγευμα γενικά αίθριος καιρός. Στα ανατολικά λίγα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι το πρωί, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πάνω από τα 200-300 μέτρα περίπου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 10οC. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις, πολύ ισχυροί με ένταση 6-7 και τοπικά πιθανόν 8 μποφόρ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *