Χιόνια σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο (πάνω από τα 900 μέτρα τοπικά) σημειώθηκαν στη δυτική Ελλάδα, ενώ βροχές και τοπικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το Σάββατο αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα αναμένονται ισχυρές βροχές σε Ήπειρο και δυτική Θεσσαλία, δυτική και κεντρική Στερεά, δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο (πιο ήπιας έντασης) πλην της ανατολικής και μέχρι το πρωί πιο ήπια φαινόμενα σε Θεσσαλία και Μακεδονία. Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο. Σταδιακά προς το μεσημέρι ισχυρές βροχές θα σημειώνονται στην Πελοπόννησο (εκτός από τα βορειοανατολικά τμήματα που θα είναι πιο ήπια τα φαινόμενα και τοπικά), ενώ μπόρες θα εκδηλώνονται στη νοτιοανατολική Στερεά (Αττική και κεντρονότια Εύβοια). Το απόγευμα και προς το βράδυ ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εντοπίζονται στην κεντρική (κυρίως στα ανατολικά τμήματα και τη Χαλκιδική) και ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και το βράδυ στις Κυκλάδες (πρώτα στις δυτικές), τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ταυτόχρονα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι βροχές και σποραδικές καταιγίδες (κυρίως στα βόρεια τμήματα) στη δυτική Ελλάδα θα συνεχιστούν έως και τα μεσάνυχτα κατά περιόδους. Ασθενείς τοπικές μπόρες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας.

Χιόνια θα πέσουν τις πρώτες πρωινές και πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία πάνω από τα 800-900 μέτρα (υπαρκτή η πιθανότητα να χιονίσει πρόσκαιρα και πιο χαμηλά στα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα επηρεάζοντας την Καστοριά και τη Φλώρινα) και στην υπόλοιπη Μακεδονία από τα 1000-1100 μέτρα. Όμως γρήγορα (μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες) οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε μεγάλα υψόμετρα, εκτός από τα βορειοδυτικότερα τμήματα της Μακεδονίας. Όμως από το μεσημέρι και από το απόγευμα τα χιόνια θα κατέβουν ξανά σε πιο χαμηλά υψόμετρα (βλ. χάρτη). Ουσιαστικά τα υψόμετρα που αναφέρονται στον παρακάτω χάρτη (κάνετε κλικ πάνω στα εικονίδια χιονιού) αφορούν μετά το μεσημέρι-απόγευμα εκτός από την Μακεδονία.

Ο υδράργυρος σε πρόσκαιρη άνοδο τις πρωινές ώρες, ενώ από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα σημειώσει πτώση.

Οι άνεμο θα πνέουν θυελλώδεις στα πελάγη από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις και πιο συγκεκριμένα, στο Αιγαίο από 6-8 και τοπικά 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο μέχρι το πρωί(μεσημέρι) στο βόρειο(νότιο) 7-9 και στη συνέχεια νοτιοδυτικοί 5-7 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ: Λίγες νεφώσεις τα μεσάνυχτα που γρήγορα θα αυξηθούν μέχρι το πρωί και θα αρχίσουν να σημειώνονται μπόρες στα νότια και ανατολικά τμήματα του νομού, ενώ περισσότερες θα είναι γύρω από τα ορεινά και στη βόρεια-βορειοδυτική Αττική. Προς το μεσημέρι οι μπόρες (σύντομες) θα είναι περισσότερες στο νομό, ενώ το βράδυ θα υπάρξει ένα πιο δυνατό πέρασμα βροχών σε όλη την Αττική. Γενικά τα περισσότερα και πιο έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα βόρεια του νομού, ενώ υπαρκτή είναι η πιθανότητα για τοπική καταιγίδα το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16-17οC. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, θυελλώδεις, με ένταση 6-7 και στα νότια τοπικά 8 και πρόσκαιρα 9 μποφόρ μέχρι το βράδυ, οπότε και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με ένταση 4-5 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νεφελώδης καιρός με ασθενούς έως μέτριας έντασης βροχές έως το απόγευμα, οπότε και θα ενταθούν πρόσκαιρα και πιθανόν να σημειωθεί καταιγίδα στα νότια και ανατολικά τμήματα του νομού. Από το βράδυ προς τα μεσάνυχτα ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14-15οC. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ μέχρι το απόγευμα, οπότε και στη συνέχεια θα πνέουν από μεταβλητές με ένταση 2-4 μποφόρ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *