Από ότι όλα δείχνουν η έναρξη του χειμώνα ημερολογιακά θα συνδυαστεί και με την μετεωρολογική του έναρξη τουλάχιστον θερμοκρασιακά.

Πιο συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πάρει σάρκα και οστά ο Σιβηρικός αντικυκλώνας, ο οποίος είναι ένας ψυχρός αντικυκλώνας (δεν υπάρχει θερμή μεταφορά στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα όπως στους “συνήθεις” αντικυκλώνες) και δημιουργείται λόγω της ψύξης των χαμηλότερων στρωμάτων της τροπόσφαιρας (λόγω ακτινοβολίας) η οποία εντείνεται από την εκτεταμένη χιονοκάλυψη της Σιβηρίας (γενικά στο βόρειο ημισφαίριο αυτή την εποχή η χιονοκάλυψη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εδώ και 17 χρόνια).

Η εκτεταμένη ανάπτυξη του Σιβηρικού αντικυκλώνα θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων στο Αιγαίο και τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών ήδη από την Κυριακή. Ταυτόχρονα, όμως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σχετική ανομβρία σε μεγάλο μέρος της χώρας εκτός από επιλεκτικά σημεία (προσήνεμα στο βορειοανατολικό άνεμο – Εύβοια, ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα έντονες βροχές και πιθανές καταιγίδες στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη λόγω της δημιουργίας βαρομετρικού χαμηλού νότια της Ιταλίας και στον κόλπο της Σύρτης τη Δευτέρα αλλά και πιθανόν την Τετάρτη-Πέμπτη). Το άλλο χειμερινό χαρακτηριστικό του καιρού (εκτός από τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας) θα είναι τα χιόνια σε ορεινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα πιθανόν σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας (τη Δευτέρα σε Φλώρινα πιθανόν και Πτολεμαΐδα). Η δυτική Ελλάδα κατά το πλείστον δε θα επηρεαστεί από αξιόλογες βροχές, ενώ οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται στα κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα και λίγο πιο υψηλά από αυτά.

Μετά τη μικρή πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας στα μέσα και τέλη της εβδομάδας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα υπάρχει πιθανότητα το επόμενο Σαββατοκύριακο και έπειτα να κατρακυλήσει περαιτέρω ο υδράργυρος.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *