Με ψυχρά διαλλείμματα μέσα σε ένα φθινοπωρινό σκηνικό, με βροχές κατά διαστήματα αλλά και πολλές ημέρες με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυλάει το πρώτο μισό του Δεκέμβριου. Η συνέχεια φαίνεται να είναι παρόμοια με σκαμπανεβάσματα του υδραργύρου και εναλλαγή των ανέμων από νοτιάδες σε βοριάδες.

Πιο αναλυτικά, από την Τρίτη, αναμένεται σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας στους 14-16 στα δυτικά και βόρεια και στους 17-19 στην υπόλοιπη χώρα, την Τετάρτη τους 18-21 στα νότια τμήματα της χώρας και την Πέμπτη οπότε και θα κορυφωθεί η θερμή μεταφορά ο υδράργυρος θα ξεπεράσει σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας τους 20οC και μάλιστα στη βόρεια Κρήτη, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο θα αγγίξει τους 24-25οC (στη βόρεια Κρήτη τοπικά και 26οC).

Τα φαινόμενα μέχρι και την Πέμπτη στη χώρα μας θα είναι ελάχιστα και την Τρίτη θα αφορούν την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη. Την Τετάρτη δεν αναμένονται ουσιαστικά καθόλου φαινόμενα, ενώ την Πέμπτη θα εκδηλωθούν βροχές στη δυτική και κυρίως βορειοδυτική χώρα. Τοπικές ομίχλες θα σχηματίζονται κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Παρασκευή αναμένεται ασιθητή πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και μέχρι το βράδυ στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όσον αφορά τις βροχές φαίνεται ότι θα επηρεαστεί μεγάλο μέρος της χώρας (εκτός από το νότιο Αιγαίο), αλλά ακόμα δεν έχει ξακαθαρίσει η ένταση των φαινομένων με το πιο πιθανό σενάριο να είναι η επικράτηση ήπιας έντασης φαινομένων. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της χώρας και τα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας της Θράκης (το βράδυ πιθανόν και πεδινά).

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται ψυχρή εισβολή στη χώρα μας με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και βροχές στα πεδινά τμήματα της ανατολικής (Θεσσαλία, Εύβοια, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο) και νότιας χώρας. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά των παραπάνω περιοχών (>500-700 μέτρα), ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία και πρόσκαιρα πιθανόν να χιονίσει (ασθενώς κατά βάση) και στη Θεσσαλονίκη σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Επιπλέον, θα πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο έως και 9 μποφόρ.

Από τη Δευτέρα σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν όπως και οι βοριάδες, ενώ σταδιακά η θερμοκρασία θα ανέβει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Η τάση μέχρι και το τέλος της επόμενης βδομάδας είναι η απουσία αξιόλογων φαινομένων και η επικράτηση φυσιολογικών για την εποχή θερμοκρασιών.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *