Μετά από ένα θερμοκρασιακά φυσιολογικό Ιούνιο, αλλά και αρκετά υετοφόρο φαίνεται σταδιακά όσο μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού οι βροχές να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό και ο υδράργυρος να παίρνει την ανιούσα.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός στη χώρα και μόνο στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας αλλά και της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου θα σημειωθούν μπόρες και λίγες μεμονωμένες καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας. Την Παρασκευή θα συνεχιστεί η καλοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα και μόνο στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία αναμένονται το μεσημέρι και το απόγευμα βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία την Πέμπτη θα φτάνει τους 34-36 και τοπικά τους 37οC, ενώ την Παρασκευή θα ανέβει λίγο ακόμα και θα φτάσει το μεσημέρι τους 36-38 και τοπικά τους 39οC. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και στα δύο πελάγη με ένταση 4-6 και πρόσκαιρα την Πέμπτη 7 μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο.

Από το Σάββατο και για όλη την επόμενη βδομάδα (τουλάχιστον) δεν αναμένονται πουθενά βροχές (μόνο το Σάββατο στη Θράκη υπάρχει πιθανότητα), οπότε και θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση την Κυριακή και τη Δευτέρα οπότε και δε θα ξεπερνά τους 33-35 και τοπικά τους 36οC. Από την Τρίτη, όμως σταδιακά ο υδράργυρος θα σημειώσει αισθητή άνοδο με αποτέλεσμα από την Πέμπτη (13/7) και μετά να σημειωθούν τα πρώτα 40αρια τουλάχιστον στις ευαίσθητες περιοχές. Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν, προς το τέλος της επόμενης βδομάδας θα έχουμε το πρώτο σοβαρό θερμό επεισόδιο (πιθανότατα καύσωνα).

Επιπλέον, σταδιακά μετά την Παρασκευή (7/7) η απουσία βροχών και οι θερμές και ξηρές συνθήκες ταυτόχρονα με τους μέτριους έως ισχυρούς βοριάδες θα αυξήσουν προοδευτικά σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *