Το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα είναι η επικράτηση των βοριάδων στο Αιγαίο Πέλαγος, οι οποίοι άλλοτε θα ενισχύονται και άλλοτε θα εξασθενούν πρόσκαιρα. Ειδικότερα, μέχρι και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο φτάνοντας τους 20οC σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ στη δυτική Ελλάδα θα τους ξεπεράσει. Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, ενώ τα πρωινά θα επικρατεί ψύχρα. Την Πέμπτη διαφαίνεται πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας με ταυτόχρονη ενίσχυση των βοριάδων και τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά προσήνεμα. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα υπάρξει εκ νέου άνοδος της θερμοκρασίας και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, ενώ οι βοριάδες θα εξασθενήσουν.

Η προοπτική για τις αρχές του μήνα είναι η προσπάθεια επικράτησης ψυχρότερων αερίων μαζών στη χώρας μας με παράλληλη ενίσχυση των βοριάδων και εκδήλωση βροχοπτώσεων, αλλά και χιονοπτώσεων στα ορεινά και πιθανόν και σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Τα φαινόμενα θα αφορούν κατά βάση τα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου (δηλαδή τα ανατολικά προσήνεμα). Η ένταση και η διάρκεια της κυριαρχίας ψυχρότερων αερίων μαζών παραμένει αβέβαιη, αλλά από ότι φαίνεται οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες δε θα έρθουν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Στη δυτική Ελλάδα, πάντως, οι καιρικές συνθήκες θα είναι σαφώς καλύτερες με υψηλότερες θερμοκρασίες.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων στην επιφάνεια, με υποστήριξη στα ανώτερα στρώματα (πολύ υψηλές θερμοκρασίες – πολύ υψηλά γεωδυναμικά ύψη για την εποχή) καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτή η εκτεταμένη έξαρση υψηλών γεωδυναμικών υψών έχει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της ζωνικής κυκλοφορίας, με συνέπεια την πλήρη απουσία βαρομετρικών χαμηλών από δυτικά στη χώρα μας. Ειδικότερα, η χώρα μας βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές αυτού του αντικυκλώνα με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων, αλλά και όχι πολύ υψηλών θερμοκρασιών όπως σε περιοχές της κεντρικής και της νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία).

Η τάση του καιρού δείχνει ότι η μεσημβρινή κυκλοφορία με συνεχείς ανόδους του αντικυκλώνα των Αζορών θα συνεχιστεί, οπότε και η επικράτηση καλών καιρικών συνθηκών στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης. Όσον αφορά την χώρα μας, είναι υποψήφια για την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών, αφού η συνεχής ανύψωση του ριτζ θα προσπαθεί να “σκάψει” ψυχρότερες αέριες μάζες (δημιουργία σκάφης χαμηλών γεωδυναμικών υψών) από την Σκανδιναβία και τη Ρωσία. Παρ’ όλα αυτά προς το παρόν φαίνεται ότι αυτή η σκάφη θα δυσκολευτεί να φέρει πολύ ψυχρές αέριες μάζες και στα χαμηλά στρώματα της τροπόσφαιρας, αλλά πολύ περισσότερο στη μέση τροπόσφαιρα (απουσία ισχυρού πολικού αεροχείμαρρου). Αυτό διαφαίνεται λόγω του ότι ο πολικός στρόβιλος φαίνεται πολύ ισχυρός, χωρίς τάσεις διάσπασης. Περισσότερες πιθανότητες διάσπασης του υπάρχουν προς το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς να αναφερθούμε πιο συγκεκριμένα (χωρική κατανομή ενδεχόμενης δημιουργίας αυλώνα) για αυτό το διάστημα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *