Η Άνοιξη σταδιακά τείνει να κάνει την εμφάνιση της στη χώρα μας, παρά τα χειμωνιάτικα διαλείμματα όπως αυτό στην αρχή της εβδομάδας. Η συνέχεια του καιρού θα έχει φθινοπωρινά χαρακτηριστικά με βροχές ανά διαστήματα στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται κοντά και λίγο πιο χαμηλά από τα κανονικά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για ισχυρή ψυχρή εισβολή και τα χιόνια θα περιορίζονται στα ορεινά.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα όπως έχει αναφερθεί και στην πρόγνωση θα είναι καλός ο καιρός με υψηλές θερμοκρασίες. Όμως από αύριο σταδιακά από τη Δυτική Ελλάδα θα αλλάξει το σκηνικό του καιρού με αρκετές νεφώσεις που θα κινηθούν προοδευτικά ανατολικά. Παρ’ όλα αυτά η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στο Αιγαίο με ένταση 4-5 μποφόρ και στο Ιόνιο μεταβλητοί με ασθενή ένταση.

Το Σάββατο θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα αλλά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Πιθανότατα θα σημειωθούν και λίγες βροχές και στην Αττική (θα βγει αναλυτική πρόγνωση αύριο). Οι άνεμοι το Σάββατο θα πνέουν αρχικά ασθενείς από δυτικές διευθύνσεις στο Αιγαίο, ενώ από το βράδυ θα στραφούν σε βοριάδες και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, η οποία θα είναι αισθητή στη Βόρεια Ελλάδα.

Την Κυριακή βροχές θα σημειώνονται στα ανατολικά ηπειρωτικά (Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησο), ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά αυτών των περιοχών και μέχρι τα ημιορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας, όπου θα είναι αισθητό το κρύο. Οι βοριάδες θα είναι ενισχυμένοι στο Αιγαίο.

Τη Δευτέρα φαίνεται ότι ο καιρός θα είναι γενικά καλός με αρκετές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα  βροχής κυρίως στη Δυτική και Νότια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, ενώ οι βοριάδες θα εξασθενήσουν.

Η τάση του καιρού έως το τέλος της επόμενης βδομάδας (Παρασκευή 12/3) είναι να επικρατήσει βροχερός καιρός μέχρι την Τετάρτη στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας (πιθανότατα περισσότερες βροχές στη Δυτική Ελλάδα), ενώ στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο και ο καιρός θα βελτιωθεί.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Όπως είχε αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο που είχε γίνει εκτίμηση του καιρού μέχρι τις αρχές Μαρτίου η δημιουργία αυλώνα στην περιοχή της Ευρώπης φάνταζε δύσκολη λόγω της πολύ ισχυρής οργάνωσης του πολικού στρόβιλου. Αυτές τις ημέρες παρόλο την άνοδο ράχης υψηλών πιέσεων σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη (Γροιλανδία) η συνύπαρξη αντικυκλωνικών πιέσεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και η γρήγορη αναδιοργάνωση του πολικού στροβίλου που οδηγεί στη γρήγορη κατάρρευση του ριτζ, έχει ως αποτέλεσμα την μη δημιουργία αυλώνα στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Τελικά, το μόνο που απομένει από αυτή την κατάρρευση του αντικυκλώνα είναι η μεταφορά κρύου στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας.

Την επόμενη βδομάδα μετά την Δευτέρα φαίνεται η προσπάθεια προσέγγισης ενός βαρομετρικού χαμηλού προερχόμενο από τη Δυτική Αφρική, αλλά χωρίς ακόμα να είναι γνωστή η ακριβής πορεία του αλλά και η ισχύς του. Στη συνέχεια, πάντως, φαίνεται να επικρατεί καθαρά ζωνική κυκλοφορία με αποτέλεσμα την εναλλαγή αντικυκλωνικών συνθηκών με την επικράτηση νοτιοδυτικών ανέμων και βροχών κυρίως στη Δυτική Ελλάδα.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *