Σε ένα προς το παρόν ατέρμονο κύκλο βαρομετρικών χαμηλών έχει εισέλθει η χώρα με πολλές βροχές στη δυτική Ελλάδα, αλλά και ισχυρά περάσματα και στην υπόλοιπη χώρα. Τα τελευταία ποργνωστικά στοιχεί δείχνουν ότι η χώρα δε θα βγεί σύντομα από αυτόν τον κύκλο και οι βροχές θα συνεχιστούν με πολύ σύντομα διαλλείμματα για αρκετές ημέρες ακόμα.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη, αναμένεται βελτιωμένος καιρός σχεδόν σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές μπόρες θα εκδηλώνονται τις πρώτες πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, οι οποίες μόνο στη Θράκη θα είναι παροδικά αυξημένες έως τις προμεσημβρινές ώρες και την Κρήτη (κυρίως στη δυτική). Κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών και κυρίως προς τα μεσάνυχτα θα συννεφιάσει εκ νέου στη δυτική Ελλάδα (δυτική Στερεά, Ήπειρο, δυτική Πελοπόννησο και νησιά Ιονίου) και θα σημειωθούν ασθενείς μπόρες στο Ιόνιο (κυρίως στα βόρεια τμήματα του) και πιθανόν στα παράκτια τμήματα της Ηπείρου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά το μεσημέρι, όμως το πρωί θα σημειωθεί παγετός σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνεόυν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από δυτικές-νοτιοδυτικές με ένταση 3-4 και πρόσκαιρα 5 μποφόρ.

Την Πέμπτη, αναμένονται μπόρες από την αρχή της ημέρας στο Ιόνιο, οι οποίες θα επηρεάζουν κατά διαστήματα την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τα δυτικότερα τμήματα της Θεσσαλίας (ορεινά) και της δυτικής Μακεδονίας (ορεινά) και τη δυτική Πελοπόννησο. Σταδιακά από το απόγευμα οι μπόρες θα μετατραπούν σε καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, ενώ προς τα μεσάνυχτα καταιγίδες θα σημειωθούν και στο υπόλοιπο Ιόνιο. Παράλληλα, από το μεσημέρι και προς το απόγευμα θα εκδηλώνονται λίγες τοπικές μπόρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα βόρεια Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες (κυρίως στις νότιες και ανατολικές), τη δυτική και νότια Κρήτη και τη νότια Πελοπόννησο, οι οποίες θα είναι πιο αξιόλογες το βράδυ. Προς τα μεσάνυχτα λίγες τοπικές βροχές πιθανόν θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη Θεσσαλία και δυτική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα φτάσει το μεσημέρι τους 16-17 και τοπικά 18-19οC, ενώ το πρωί θα σημειωθεί εκ νέου παγετός κυρίως στη βόρεια χώρα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ και στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι με ένταση 5-7 μποφόρ.

Την Παρασκευή, θα σημειώνονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Επιπλέον, θα συνεχιστούν οι βροχές στο ανατολικό Αιγαίο (στα βόρεια και καταιγίδες) και επιπρόσθετα θα σημειωθούν μπόρες και στις βόρειες Κυκλάδες και πιθανόν τη νοτιοανατολική Στερεά (Αττική κυρίως νότια). Από το μεσημέρι προς το απόγευμα οι βροχές θα γενικευτούν στην Πελοπόννησο και σταδιακά θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Στερεά, τη Θεσσαλία και το βράδυ τη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι καταιγίδες πιθανότατα θα εστιάζονται στη Θράκη. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν και στη Μακεδονία. Μεταφορά αφρικάνικης σκόνης θα λάβει χώρα κυρίως στη νότια-νοτιοδυτική χώρα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο (19-20οC τις θερμές ώρες της ημέρας) εκτός από τη δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές με ένταση 5-7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Το Σάββατο μέχρι και το μεσημέρι θα επικρατήσει κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές και τοπικές καταιγίδες (με μορφή περάσματος), ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια-νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας. Η θερμοκρασία σε πτώση απο βορρά προς νότο (στα ηπειρωτικά το μεσημέρι 14-15 και τοπικά 16-17οC). Οι άνεμοι στο Αιγαίο αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 6-8 μποφόρ, ενώ από το πρωί και από τα βόρεια θα στραφούν σταδιακά σε βόρειους-βορειοδυτικούς με ένταση 5-7 μπόφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί με ένταση 5-7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Την Κυριακή μέχρι το μεσημέρι θα επικρατήσει καλοκαιρία στη χώρα, όμως σταδιακά ο καιρός θα επιδεινωθεί από τα βορειοδυτικά και μέχρι το βράδυ σε όλη τη δυτική Ελλάδα. Βροχές το βράδυ πιθανόν να σημειώνονται και στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από δυτικές με την ίδια ένταση.

Τη Δευτέρα, θα επικρατήσει κακοκαιρία σε μεγάλο μερός της χώρας με τα φαινόμενα να είναι λιγότερα και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας (ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία), ενώ τα περισσότερα και πιο ισχυρά φαινόμενα θα εστιάζονται στη δυτική Ελλάδα, στο ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με μεγάλο υψόμετρο. Η θερμοκρασία σε πτώση στη δυτική-βορειοδυτική χώρα.

Τέλος, η τάση του καιρόυ μέχρι και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας είναι να συνεχιστεί η παρέλαση βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά και επομένως οι βροχές κατά διαστήματα (περισσότερες στα δυτικά), ενώ χιόνια θα σημειώνονται κυρίως στα ορεινά και σχετικά μικρή την πιθανότητα να κατέβουν σε χαμηλότερα υψόμετρα στη βόρεια Ελλάδα. Όσον αφορά το τελευταίο υπάρχει σημαντική διχογνωμία μεταξύ των δύο βασικών προγνωστικών μοντέλων, οπότε και θα υπάρξει ενημέρωση εάν τελικά κερδίσει έδαφος το ενδεχόμενο χιονοπτώσεων στη βόρεια χώρα σε χαμηλά υψόμετρα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *