Την προηγούμενη βδομάδα σημειώθηκαν βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, αλλά σε τοπικό επίπεδο, ενώ οι θερμοκρασίες θύμιζαν φθινόπωρο. Αυτή τη βδομάδα το σκηνικό του καιρού θα είναι τελείως διαφορετικό με λίγες βροχές και αρκετή ζέστη.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις σε Μακεδονία και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και θα σημειωθούν μπόρες ή και λίγες τοπικές καταιγίδες στη Θράκη,την ανατολική Μακεδονία και την κεντρική και νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Επιπλέον, πιθανότητα για μπόρες ή και καταιγίδες υπάρχει στη Ρόδο. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα αγγίξει στα ηπειρωτικά τους 32-33οC και τοπικά τους 34οC. Οι άνεμοι στοβόρειο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 2-4 μποφόρ και στο κεντρικό και νότιο από βόρειες με ένταση 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 2-4 μποφόρ.

Την Πέμπτη ο καιρός αρχικά θα είναι γενικά αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες σε Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και την Πελοπόννησο θα είναι παροδικά αυξημένες. Στη Θράκη υπάρχει πιθανότητα για ασθενή παροδική βροχή. Η θερμοκρασία θα αγγίξει στα ηπειρωτικά τους 33-34 και τοπικά 35οC. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 2-3 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο από βόρειες-βορειοδυτικές 3-5 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι δυτικών-βορειοδυτικών διευθύνσεων με ένταση 2-4 μποφόρ.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα παροδικά αυξημένες στη Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, ενώ ο υδράργυρος θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο αγγίζοντας στα ηπειρωτικά τους 35-36 και τοπικά 37οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 2-3 και τοπικά 4 μποφόρ, εκτός από τα νοτιοανατολικά που θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ. Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι με ένταση 2-3 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο δυτικοί-βορειοδυτικοί με ένταση 2-4 μποφόρ.

Το Σάββατο θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στην κεντρική και βόρεια χώρα. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών υπάρχει πιθανότητα για μπόρες στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, τη δυτικής Θράκης και της Ηπείρου. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα αγγίξει το μεσημέρι τους 36-37οC σε αρκετές ηεπιρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-4 μποφόρ, εκτός από τα βόρεια τμήματα του όπου θα πνέουν νότιοι άνεμοι με την ίδια ένταση. Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι με ένταση 2-4 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο δυτικοi-βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Την Κυριακή θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις κατά διαστήμα αυξημένες, ενώ πιθανότητα για μπόρες και τοπικές καταιγίδες υπάρχει στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα παραμέινει στα ίδια υψηλά για την εποχή επίπεδα, οπότε και ο υδράργυρος θα φτάσει τους 36-37 και τοπικά 38οC στα ηπειρωτικά. Τη Δευτέρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με πιθανότητα για τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες στα ορεινά, κυρίως της βόρειας χώρας. Ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση της τάξεως των 1-2οC σε σχέση με την Κυριακή, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ

Η καιρική συνέχεια δείχνει να είναι φθινοπωρινή κυρίως ως προς τις θερμοκρασίες, αφού από την Τρίτη αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Πάντως, φαίνεται ότι οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που έδειχναν τις προηγούμενες ημέρες δε θα επισκεφτουν τη χώρα μας και οι θερμοκρασίες πιθανότατα θα κινηθούν σστα κανονικά και ίσως λίγο πιο χαμηλά, επίπεδα στο τέλος της επόμενης βδομάδας. Παρόλα αυτά αυξάνεται η πιθανότητα για αξιόλογες βροχές προς τα τέλη Σεπτέμβρη.

Πάντως, απέχουμε αρκετές ημέρες από την επικείμενη αλλαγή του καιρού και όλα κρέμονται από μικρές ατμοσφαιρικές διαταραχές (ψυχρές λίμνες), οι οποίες εύκολα μπορούν να κινηθούν βορειότερα χωρίς να επηρεάσουν την περιοχή μας. Επιπλέον, πολλά θα κριθούν από το αν θα σχηματιστεί blocking στην Ευρώπη και που ακριβώς (σε ποιο γεωγραφικό μήκος αλλά και πλάτος). Όσο πιο ανατολικά και βόρεια σχηματιστεί αντικυκλωνικό πεδίο τόσο πιο πιθανό είναι να επισκεφτούν τη χώρα μας αρκετά ψυχρές για την εποχή αέριες μάζες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *