Η Άνοιξη έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, αφού εδώ και σχεδόν 3 βδομάδες ο υδράργυρος κυμαίνεται σε ανοιξιάτικα επίπεδα, ενώ σύντομες ατμοσφαιρικές διαταραχές επηρέαζουν κυρίως τη δυτική και βόρεια χώρα. Τις επόμενες ημέρες ο ανοιξιάτικος καιρός θα συνεχιστεί, όμως από την Κυριακή των Βαΐων το καιρικό σκηνικό θα μεταβληθεί σημαντικά με βροχές σε όλη τη χώρα και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στην Ήπειρο, το Ιόνιο τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Επιπλέον, κατά τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και υπάρχει πιθανότητα για πολύ ασθενή τοπικά φαινόμενα στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει τους 21-22οC στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 2-4 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 5 μποφόρ, ενώ στο βορειοδυτικό Αιγαίο από νοτιοανατολικές 2-4 μποφόρ. Στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι 3-5 μποφόρ, ενώ στο βόρειο μεταβλητοί άνεμοι 2-3 μποφόρ.

Την Πέμπτη, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες θα είναι πιο αυξημένες στη Μακεδονία και την Ήπειρο, οπότε και στα νοτιοδυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (Πιερία), αλλά και στα βόρεια τμήματα της Ηπείρου και της ανατολικής Μακεδονίας υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές μπόρες ή ψιχάλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, εκτός από τη δυτική Ελλάδα όπου θα σημειώσει μικρή άνοδο (23-24 και τοπικά 25οC). Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις 2-4 μποφόρ, εκτός από τα νοτιότερα τμήματά του που θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι 5-6 μποφόρ.

Την Παρασκευή, αναμένονται παροδικές αραιές νεφώσεις (μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας) στη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ το μεσημέρι λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Από το βράδυ θα πυκνώσουν οι νεφώσεις στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει σημαντική μεταβολή και θα φτάσει τους 22-23 και τοπικά 24-25οC το μεσημέρι. Οι άνεμοι στο Αιγάιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 2-4 και τοπικά 5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις 2-4 μποφόρ, εκτός από τα νοτιότερα τμήματά του που θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι 5-6 μποφόρ.

Το Σάββατο, αναμένεται αραιές νεφώσεις οι οποίες το πρωί θα είναι αυξημένες στη νότια Πελοπόννησο και στη συνέχεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τοπικές ψιχάλες και ασθενείς βροχές θα σημειωθούν στην Πελοπόννησο, τη Στερεά και την Ήπειρο. Γενικά, θα επικρατήσει μουντός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, λόγω του συνδυασμού της μεταφοράς αφρικάνικης σκόνης και των υψισυννεφιών. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις 2-3 μποφόρ, εκτός από το νότιο που θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι 3-5 μποφόρ, ενώ στα νοτιότερα τμήματα του από ανατολικές 5-7 μποφόρ.

Την Κυριακή, ο καιρός θα επιδεινωθεί με βροχές στην κεντρική και βόρεια ανατολική χώρα κυρίως, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα είναι πιο τοπικά και λιγότερα. Η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και πιθανόν και οι Κυκλάδες δε φαίνεται να επηρεάζονται από αξιόλογα φαινόμενα. Η θερμοκρασία στη βόρεια χώρα και στη συνέχεια και στην κεντρική θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση, τέτοια ώστε στα ορεινά (στη δυτική Μακεδονία πιθανόν και ημιορεινά το βράδυ) να σημειώνονται χιονοπτώσεις, ενώ στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ, ενώ στο νότιο-νοτιοανατολικό από νότιες 5-7 και τοπικά 8 μπόφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βοριάδες 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Τη Δευτέρα, θα συνεχιστεί η κακοκαιρία με βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και τη βόρεια χώρα. Χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και αυξημένη πιθανότητα υπάρχει για τα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα, οπότε και θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και πιθανόν τοπικά 8 μποφόρ.

Η τάση μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη πιθανόν και Μεγάλη Πέμπτη είναι να συνεχιστεί η κακοκαιρία με τοπικές βροχές (αστάθεια κυρίως τις μεσημβρινές ώρες), αλλά και αρκετά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Όμως από τη Μεγάλη Παρασκευή φαίνεται ότι ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Υ.Γ. Την Μεγάλη Τρίτη θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το πώς θα κυλήσει ο καιρός μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *