Μετά από ένα σχετικά μεγάλο διάστημα με ψυχρό καιρό και παγετό σε αρκετές περιοχές της χώρας το πρωί, τις τελευταίες ημέρες (από τα Χριστούγεννα κυρίως και μετά) ο καιρός έχει γίνει ήπιος με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, αφού οι νοτιάδες κυριαρχούν και μαζί με αυτούς οι βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι σχετικά καλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και αυτή τη βδομάδα, με τον υδράργυρο πιθανόν να επιστρέφει σε πιο χειμερινά επίπεδα από την επόμενη βδομάδα.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη, αναμένονται μετά τα μεσάνχυτα έως και τις πρωινές ώρες βροχές (κατά διαστήματα ισχυρές) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη νοτιοανατολική Στερεά (Αττική, νότια Εύβοια), την ανατολική Χαλκιδική, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Καταιγίδες θα σημειωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Από το μεσημέρι θα σημειώνονται βροχές στη δυτική Μακεδονία και μπόρες και λίγες σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νησιά του βόρειου Ιονίου και την Ήπειρο και στη συνέχεια στη δυτική Στερεά, το νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο. Το απόγευμα και το βράδυ τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία (κυρίως στη δυτική), στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, αλλά και την ανατολική Στερεά. Στα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, και τη Θράκη οι βροχές θα συνεχίζονται κατά διαστήματα και θα εκδηλώνονται και τοπικές καταιγίδες, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν και οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Τέλος, το βράδυ μπόρες θα εκδηλωθούν και στα νότια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, και πιθανόν της Χαλκιδικής. Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα, όπου χρειάζεται προσοχή. Περιορισμένη ορατότητα και τοπικές ομίχλες θα εμφανιστούν στη Θεσσαλία και την δυτική και κεντρική Μακεδονία. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση. Οι άνεμοι στο κεντροβόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, εκτός από τα ανατολικά τμήματα που θα πνέουν νότιοι με ένταση 5-7 μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ, εκτός από τα ανατολικά που θα πνέουν νότιοι 5-7 μποφόρ.

Την Πέμπτη, αναμένονται βροχές από τα μεσάνυχτα έως τις πρωινές ώρες σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Θράκη, ανατολική Μακεδονία, νησιά ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, τη Χαλκιδική, την Εύβοια, τη δυτική Μακεδονία (πρόσκαιρα), τη Θεσσαλία, τη δυτική και βόρεια-βορειοανατολική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου. Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ιονίου. Σταδιακά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται σε Εύβοια, ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), ανατολική Θεσσαλία, ανατολική-βορειοανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες , Κρήτη και Δωδεκάνησα. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειώνονται και καταιγίδες, οι οποίες στα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές. Το βράδυ και προς τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα θα εντοίζονται κυρίως στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ οι βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά θα περιοριστούν στα προσήνεμα στο βορειοανατολικό τμήματα. Στην δυτική Ελλάδα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις. Χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς πάνω από τα 1200-1300 μέτρα και στη δυτική Μακεδονία πάνω από τα 1000-1100 μέτρα.Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά (13-14οC) ηπειρωτικά, ενώ στα δυτικά (17οC) θα σημειώσει μικρή άνοδο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 6-7 και στο κεντροβόρειο Αιγαίο 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βόρειες 4-6 μποφόρ.

Την Παρασκευή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, αναμένονται λίγες βροχές έως το πρωί στα προσήνεμα τμήματα στο βορειοανατολικό της Εύβοιας και της Αττικοβοιωτίας, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειώνονται και τοπικές καταιγίδες. Το μεσημέρι βροχές θα σημειώνονται μόνο στην Κρήτη και τα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων, ενώ το βράδυ θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στη βόρεια χώρα, οι οποίες θα είναι παροδικά πιο αυξημένες στη Θράκη. Η θερμοκρασία σε άνοδο στα βόρεια και ανατολικά θα φτάσει τους 14-15 και τοπικά 16οC, ενώ στη δυτική Ελλάδα τους 17-18οC. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 και πρόσκαιρα στο νότιο 7-8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βόρειες με ένταση 3-5 μποφόρ.

Το Σάββατο, την Πρωτοχρονιά, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις οι οποίες θα είναι παροδικά πιο αυξημένες στο ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο θα φτάσει τους 16-17 και τοπικά τους 18οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ.

Την Κυριακή, ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη πτώση πρώτα στα βόρεια τμήματα της χώρας και σταδιακά στην υπόλοιπη ανατολική ηπειρωτική χώρα, ενώ θα επικρατήσουν βοριάδες, οι οποίοι πιθανόν να δώσουν λίγα φαινόμενα στα προσήνεμα στο βορειοανατολικό τμήματα της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα και η θερμοκρασία δε θα σημειώσει σημαντική μεταβολή.

Η τάση για τη συνέχεια δείχνει να είναι αρχικά βροχερή κυρίως στη δυτική Ελλάδα, ενώ προς τα τέλη της εβδομάδας υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα να πέσει ο υδράργυρος (χωρίς να φαίνεται αυτή τη στιγμήκάτι το αξιοσημείωτο και με πιθανότητα αυτή να είναι πρόσκαιρη).

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *