Μετά από ένα σχετικά μεγάλο διάστημα με ψυχρές συνθήκες στη χώρα και ισχυρούς βοριάδες, ενώ η πρώτη ψυχρή εισβολή της σεζόν έλαβε χώρα με τα χιόνια να κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά (ημιπεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς). Αυτό το μοτίβο φαίνεται ότι σταδιακά θα αλλάξει και ο καιρός τα Χριστούγεννα θα είναι ήπιος με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη, αναμένονται αρχικά τοπικές μπόρες στη Χαλκιδική (κυρίως στην ανατολική) και τη Θάσο, οι οποίες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα μέχρι και το βράδυ. Κατά τη διάρκεια των πρωινών-προμεσημβρινών ωρών θα σημειωθούν τοπικές μπόρες στη Λευκάδα (πιθανόν και Κεφαλλονιά) και στη συνέχεια στην Ήπειρο (στα νοτιοδυτικά τμήματα), τη δυτική Στερεά, ενώ πιθανότητα για τοπικά ασθενή φαινόμενα (κυρίως ψιχάλες) υπάρχει στη βόρεια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά (κυρίως Φωκίδα). Πιθανότητα για τοπικές μπόρες υπάρχει στη δυτική και ανατολική Πελοπόννησο (Λακωνία). Το βράδυ μπόρες θα εκδηλωθούν και στις ανατολικές Σποράδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με παροδικές αραιές νεφώσεις τη νύχτα σε Μακεδονία, Θεσσαλία και το μεσημέρι στην Κρήτη ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τη Θράκη θα είναι κατά διαστήματα αυξημένες. Χιόνια θα πέσουν στην ανατολική Χαλκιδική πάνω από τα 300 μέτρα. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια, χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, εκτός από τα νότια-νοτιοανατολικά τμήματα, όπου θα πνέουν από βόρειες με ένταση 4-5 μποφόρ, ενώ στο βόρειο Ιόνιο από βόρειες με ένταση 2-4 μποφόρ και στο νότιο από νοτιοανατολικές 3-5 μποφόρ.

Την Πέμπτη, μπόρες θα σημειωθούν τις πρώτες πρωινές- πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες την Εύβοια (κυρίως κεντρική και νότια), τη Χαλκιδική, τα νησιά του Ιονίου, την ανατολική-νοτιοανατολική Πελοπόννησο (Λακωνία),τα ανατολικότερα τμήματα της Μαγνησίας, πιθανόν τη βόρεια και ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες. Οι βροχές θα συνεχιστούν κατά τόπους σε αυτές τις περιοχές και τις μεσημβρινές ώρες, ενώ παροδικές μπόρες θα σημειωθούν και στην Κρήτη. Το βράδυ σταδιακά θα σταματήσουν τα φαινόμενα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Εύβοιας και πιθανόν της βόρειας Αττικής πάνω από τα 600-700 μέτρα περίπου και στην Κρήτη πάνω από τα 1200-1300 μέτρα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις οι οποίες θα αυξηθούν το βράδυ σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά το πρωί και το βράδυ. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ.

Την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων, αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες θα σχηματιστούν έως τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία και κυρίως τη Θράκη. Από το μεσημέρι οι νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα θα αυξηθούν, ενώ νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη συνέχεια και στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο και θα φτάσει το μεσημέρι στα ηπειρωτικά τους 11-12 στα βόρεια και τους 13-14οC στα νότια, όμως το πρωί θα σημειωθεί εκ νέου παγετός σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές. Περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά και τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά και κυρίως στη Θεσσαλία. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 2-4 μποφόρ.

Το Σάββατο, ανήμερα των Χριστουγέννων, θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις σε δυτική Στερεά, Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές (ασθενείς μπόρες), οι οποίες το βράδυ πιθανόν στα βορειοδυτικά θα ενταθούν (πιο αξιόλογες). Στις νότιες Κυκλάδες την Κρήτη (κυρίως τη δυτική και νότια), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (νότια τμήματα) και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες κυρίως το βράδυ θα δώσουν τοπικές ασθενείς μπόρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία σε άνοδο θα φτάσει το μεσημέρι στα ηπειρωτικά τους 14-15 και τοπικά 16οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νότιες-νοτιοδυτικές με ένταση 2-4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκηδλώνονται στη δυτική Ελλάδα, ενώ πιο τοπικά και ασθενή φαινόμενα στα Δωδεκάνησα, τη νότια Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τη Θράκη (κυρίως τη Δευτέρα). Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις πιο αυξημένες στη βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα ανέβει περαιτέρω φτάνοντας τους 15-16 και τοπικά 17-18οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και τη Δευτέρα 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νότιες με ένταση 3-5 μποφόρ.

Η τάση για την επόμενη βδομάδα είναι να επικρατήσει κακοκαιρία με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και με περισσότερη έμφαση στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Στα τέλη του χρόνου και μετά την Πρωτοχρονιά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστούμε από ψυχρές αέριες μάζες και χιόνια σε πιο χαμηλά υψόμετρα (το πόσο χαμηλά και το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν είναι αδύνατο να το γνωρίζουμε από τώρα).

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *