Η μεσημεριανή αστάθεια, έκανε πιο δυναμική εμφάνιση την περασμένη βδομάδα αφού σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας σημειώθηκαν τοπικές βροχές και καταιγίδες συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, όπου χθες (Δευτέρα 16/5) σημειώθηκε η πρώτη καταιγίδα της θερινής σεζόν στα βόρεια τμήματα του νομού. Αυτή τη βδομάδα θα υπάρξει σημαντική αλλά πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού με τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις βοριάδες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, όμως στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί και η θερμοκρασία θα ανέβει εκ νέου.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη, αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, με λίγες νεφώσεις στη Θράκη. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, στη δυτική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά, την κεντρική-ανατολική και βορειοανατολική Πελοπόννησο, την Ήπειρο και αρχικά τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία (το απόγευμα και στην υπόλοιπη Θεσσαλία). Επιπλεόν, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θράκη και το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία, ενώ μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές θα επηρεάζουν τις Σποράδες, την Έυβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, αλλά και την κεντρική Μακεδονία (κυρίως Χαλκιδική και ανατολική Θεσσαλονίκη), ενώ τοπικές βροχές θα σημειωθούν και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται στη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία (το ανατολικό Πήλιο θα “δεχθεί” μεγάλα ύψη βροχής μέσα στη νύχτα έως το πρωί της Πέμπτης), ενώ θα σημειωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. ενώ στα ορεινά της Κρήτης το μεσημέρι θα σημειωθούν μπόρες και πιθανόν παροδικές καταιγίδες. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών-πρωινών ωρών θα αναπτυχθούν τοπικές ομίχλες στα παραθαλάσσια της νότιας Ηπείρου και της βορειοδυτικής Στερεάς (Αμφιλοχία). Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή έως το μεσημέρι, όμως στη συνέχεια από τα βορειοανατολικά θα πέσει απότομα ο υδράργυρος. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 2-4 μποφόρ μέχρι το απόγευμα, όπου στο βόρειο (το βράδυ και στο κεντρικό) θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με ένταση 7-8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 3-5 μποφόρ.

Την Πέμπτη, εώς και τις πρωινές ώρες θα σημειώνονται βροχές στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις βόρειες Κυκλάδες (κυρίως στην Άνδρο), τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (λίγα τοπικά φαινόμενα), τη δυτική Μακεδονία (λίγα τοπικά φαινόμενα), την ανατολική και βορειοανατολική Πελοπόννησο, και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (λίγα τοπικά φαινόμενα). Κατά τη διάρκεια των προμεσημβρινών-πρώτων μεσημβρινών ωρών θα σημειωθούν παροδικές βροχές και στη νότια-νοτιοδυτική Πελοπόννησο και πιθανόν στη Ζάκυνθο. Επιπλέον, μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και στη βόρεια Κρήτη (πιο αξιόλογες γύρω από τα ορεινά). Πάντως από το μεσημέρι σταδιακά ο καιρός θα καταστεί αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κάποιες νεφώσεις να επιμένουν στα νότια-νοτιοανατολικά τμήματα αυτής. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, το μεσημέρι δε θα ξεπερνάει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 22-23 και τοπικά 24οC, ενώ στη δυτική και βόρεια Ελλάδα τους 24-25 και τοπικά 26οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές-βορειοανατολικές 5-7 και πρόσκαιρα το πρωί 8 μποφόρ.

Την Παρασκευή, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εκτός από τις νότιες Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, όπου από το μεσημέρι παρά τα σημαντικά διαστήματα ηλιοφάνειας θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες είναι πιθανό να δώσουν τοπικές μπόρες (μικρότερη πιθανότητα για σποραδικές καταιγίδες) κυρίως στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα όπου το μεσημέρι θα φτάσει τους 28-29οC, ενώ στην ανατολική τους 24-25οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ εκτός από τα νοτιοανατολικά τμήματά του που θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις 2-4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βόρειες-βορειοδυτικές 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Το Σάββατο, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγες παροδικές αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο αυξημένες στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη το απόγευμα. Ο υδράργυρος θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο φτάνοντας τους 28-29 και τοπικά τους 30-31οC στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα φαίνεται ότι θα επιστρέψει η αστάθεια στην ηπειρωτική χώρας το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά. Η θερμοκρασία την Κυριακή θα ανέβει ακόμα περισσότερο ξεπερνώντας στα περισσότερα ηπειρωτικά τους 30οC φτάνοντας τοπικά τους 32-33οC, ενώ τη Δευτέρα φαίνεται ότι θα σημειώσει μικρή πτώση. Οι άνεμοι στα πελάγη την Κυριακή θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.

Στη συνέχεια φαίνεται ότι οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ η αστάθεια το μεσημέρι φαίνεται να είναι περιορισμένη και επομένως δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα σε περιοχές μακρυά από τα ορεινά.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *