Μετά από ένα μεγάλο διάστημα με πολλές βροχές ειδικά στη δυτική Ελλάδα και ισχυρούς νοτιάδες κατά διαστήματα η ατμοσφαιρική κυκλοφορία έχει ήδη αλλάξει από τη Δευτέρα με βοριάδες, κρύο και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας. Αυτό το μοτίβο αναμένεται να συνεχιστεί την προσεχή βδομάδα και μάλιστα το Σαββατοκύριακο αναμένεται η πρώτη ψυχρή εισβολή της σεζόν με τα χιόνια να κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη, αναμένονται από τα μεσάνυχτα έως τις πρωινές ώρες τοπικές βροχές στην Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο (κυρίως Αργολίδα, ανατολική Λακωνία), τη Θεσσαλία (λίγα τοπικά φαινόμενα εκτός από τα ανατολικά που θα είναι περισσότερα), τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και πρόσκαιρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Χίο, Σάμο). Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε Κρήτη, Κυκλάδες και πιθανόν στα Δωδεκάνησα. Το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιορίζονται στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (Βοιωτία, βόρεια Αττική) τη Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα, τις Σποράδες και την Κρήτη και θα είναι τοπικά. Μέχρι το βράδυ θα συνεχίζονται τα τοπικά φαινόμενα σε Χαλκιδική, Εύβοια, ανατολική Στερεά (Βοιωτία, βόρεια Αττική), τα νότια Δωδεκάνησα (κυρίως Κάρπαθο και Κάσο) και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις. Χιόνια θα πέσουν πάνω από τα 800-900 μέτρα σε Εύβοια και ανατολική Στερεά, πάνω από τα 900-1000 μέτρα στην ανατολική Πελοπόννησο, πάνω από τα 1300 μέτρα στην Κρήτη και πάνω από τα 600-700 μέτρα στη Θεσσαλία πρόσκαιρα. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, εκτός από τη δυτική Ελλάδα που θα σημειώσει άνοδο. Κατά τη διάρκεια των πρωινών και βραδινών ωρών θα σημειωθεί παγετός σε αρκετές περιοχές της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5-7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ.

Την Πέμπτη, αναμένονται τοπικές βροχές κατά διαστήματα στην Εύβοια (κυρίως τα προσήνεμα τμήματα στο βορειοανατολικό της κεντρικής και νότιας), στην ανατολική Στερεά (βόρεια και ανατολική Αττική), τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τοπικές μπόρες θα σημειωθούν στη νότιοδυτική Πελοπόννησο και πιθανόν στα νότια τμήματα του Ιονίου (Ζάκυνθο κυρίως). Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις πιο αυξημένες στη βόρεια και ανατολική χώρα, όπου στη Θράκη και το βράδυ στο ανατολικό Αιγαίο θα σημειώνονται ασθενείς βροχές. Χιόνια θα πέσουν σε Αττική και Εύβοια πάνω από τα 800-900 μέτρα, στην Κρήτη πάνω από τα 1200-1300 μέτρα και στη Θράκη πάνω από τα 300-400 μέτρα. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιλόλογη μεταβολή, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές 2-4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Την Παρασκευή αναμένονται λίγες τοπικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη και πιθανόν τη νότια Εύβοια ενώ βροχές το βράδυ θα σημειωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας και αραιές νεφώσεις οι οποίες θα είναι παροδικά αυξημένες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τι μέγιστες τιμές, όμως το πρωί θα σημειωθεί παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές με ένταση 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται ψυχρή εισβολή στη χώρα η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά κυρίως τα ανατολικά ηπειρωτικά με τα χιόνια να κατεβαίνουν σε χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική-βορειοανατολική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία (κυρίως την ανατολική αφού στη δυτική φαίνεται ότι θα είναι λίγα τα φαινόμενα), ενώ πρόσκαιρα πιθανόν να χιονίσει και στη δυτική Μακεδονία. Βροχές θα σημειωθούν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Ενδεικτικό υψόμετρο χιονόπτωσης είναι τα 200-400 μέτρα στα ανατολικά ηπειρωτικά (θα υπάρξει αναλυτικό άρθρο όταν τα προγνωστικά στοιχεία έχουν πλέον συγκίνει), ενώ χιόνια θα πέσουν πιθανόν και στα πεδινά της βόρειας Θράκης. Η θερμοκρασία σε αιθητή πτώση εκτός από τη δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 6-8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές 4-6 μποφόρ.

Τη Δευτέρα φαίνεται ότι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, πιθανόν πρόσκαιρα στη βόρεια και ανατολική Αττική, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν λίγο στο Αιγαίο και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

Σημέιωση: Τα προγνωστικά μοντέλα έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους ως προς την τελική θέση του αυλώνα και επομένως την χωρική και χρονική κατανομή του υετού και της ψυχρής μεταφοράς, όμως τα περισσότερα στοιχεία συγκλίνουν στην παραπάνω εκδοχή. Πάντως, οι περιοχές της Αττικής από την Κηφισιά και πάνω έχουν σημαντικές πιθανότητες να δουν χιονόπτωση. Θα υπάρχει ενημέρωση για τυχόν διαφοροποιήσεις.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *