Πολύ ήπιες καιρικές συνθήκες με νοτιάδες, πολύ υψηλή υγρασία και τοπικές ομίχλες επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, λόγω ενός ισχυρού αντικυκλωνικού πεδίου (ισχυρή θερμή μεταφορά σε όλη την τροπόσφαιρα) που επηρέασε τα Βαλκάνια. Αυτό το καιρικό μοτίβο φαίνεται ότι θα αλλάξει με τον υδράργυρο να σημειώνει πτώση και τους βοριάδες τις επόμενες ημέρες να επικρατούν.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη, αναμένονται από τα μεσάνυχτα έως και τις πρωινές-προμεσημβρινές ώρες τοπικές βροχές ασθενούς έντασης σε κεντρική και δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κρήτη και ορεινά ανατολικής και βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Οι βροχές θα είναι πιο αξιόλογες στα ορεινά ημιορεινά τμήματα των προσήνεμων τμήματων στο βορειοανατολικό άνεμο. Οι βροχές σταδιακά έως το μεησμέρι θα σταματήσουν, αλλά θα παραμείνουν αυξημένες νεφώσεις κατά τόπους σε αυτές τις περιοχές και ειδικά στα προσήνεμα τμήματα τους. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές σε Ήπειρο, Ιόνιο και δυτική Στερεά, ενώ στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εκτός από τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου εκεί η πτώση θα είναι μικρή. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ ισχυροί από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 4-6 μποφόρ.

Την Πέμπτη, αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά (κυρίως Βοιωτία, Φθιώτιδα, βόρεια-βορειοδυτική Αττική), τη βόρεια Θράκη, τα ορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου και τη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις,πιο αυξημένες σε Ήπειρο, δυτική Στερεά, Ιόνιο και Πελοπόννησο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, οπότε δε θα ξεπερνά στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά δε θα ξεπερνά τους 12-13 και τοπικά 14-15οC, ενώ στη δυτική Ελλάδα τους 18-19 και τοπικά 20οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές 3-5 μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια από μεταβλητές 2-3 μποφόρ.

Την Παρασκευή, αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, και τη βόρεια Κρήτη. Επιπλέον, αυξημένες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα Δωδεκάνησα και τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο (προς το βράδυ), όπου σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μικρή πιθανότητα για τοπικό ψιλόβροχο. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις σε Μακεδονία, Κυκλάδες, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και νησιά ανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 15-16 και τοπικά 17-18οC στα βόρεια και αναοτλικά ηπειρωτικά, ενώ στη δυτική Ελλάδα δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνεύον από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις 2-3 μποφόρ.

Το Σάββατο, θα επικρατούν αυξημένες νεφώσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου, το νότιο Ιόνιο και στη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Πιθανότητα για παροδικές μπόρες υπάρχει στο νότιο Ιόνιο τη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, πιο αυξημένες στη δυτική Ελλάδα. Ο υδράργυρος δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2-3 μποφόρ.

Την Κυριακή φαίνεται ότι θα υπάρχουν κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις στη χώρα, με πιθανότητα βροχών κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικότερα τμήματα της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα. Τη Δευτέρα θα ενισχυθούν οι βοριάδες στο Αιγαίο, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα σημειωθούν βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη, χωρίς να αποκλείονται τοπικές βροχές και καταιγίδες και στην υπόλοιπη χώρα.

Υ.Γ. Ακόμα υπάρχει σχετική διχογνωμία για το πως θα εξελιχθεί ο καιρός μετά το Σάββατο, αν και πλέον τα περισσότερα σενάρια συγκλίνουν σε ένα μοτίβο με βοριάδες λίγες βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και λίγα χιόνια στα ορεινά την Τρίτη κυρίως.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *