Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού την τελευταία βδομάδα ήταν η σημαντική μεταφορά αφρικάνικης σκόνης στη χώρα και η γενικότερη άνοδος της θερμοκρασίας σε ανοιξιάτικα επίπεδα. Η αφρικάνικη σκόνη θα συνεχίσει να βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες τις επόμενες ημέρες, ενώ οι βροχές θα είναι παροδικές και θα αφορούν κυρίως τη δυτική και βόρεια χώρα.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγες νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πιο πολλές στη Θεσσαλία και τη δυτική Μακεδονία. Στη δυτική Μακεδονία το μεσημέρι προς το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα για ψιχάλες ή/και ασθενείς μπόρες σε τοπικό επίπεδο. Το απόγευμα-βράδυ θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις στην Πελοπόννησο και τη νότια χώρα (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες), οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν. Κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στη δυτική Μακεδονία και τη βόρεια Θράκη και τα ανατολικότερα τμήματά της, όπου εκεί θα αναπτυχθούν και ομίχλες. Σημαντικές ποσότητες αφρικάνικης σκόνης στην ατμόσφαιρα για άλλη μια μέρα. Ο υδράργυρος θα σημειώσει άνοδο στην ανατολική ηπειρωτική και βόρεια χώρα, οπότε και στα περισσότερα ηπειρωτικά το μεσημέρι θα φτάσει τους 21-22 και τοπικα 23oC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-4 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 5 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα από ανατολικές-νοτιοανατολικές 3-4 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις 2-4 μποφόρ αρχικά, ενώ στη συνέχεια από νότιες-νοτιοανατολικές 3-5 μποφόρ.

Την Πέμπτη, αναμένεται κακοκαιρία στη δυτική και βόρεια χώρα κυρίως. Πιο συγκεκριμένα, έως και τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς, κατά βάση, μπόρες στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, τη νοτιοανατολική Στερεά και πιθανόν τη δυτική Κρήτη. Επιπλέον, από τις πρωινές ώρες θα σημειώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες πρώτα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και στη συνέχεια τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και τη δυτική Στερεά. Από το μεσημέρι παροδικές βροχές θα εκδηλωθούν και στην υπόλοιπη Μακεδονία (πιθανόν και σποραδικές καταιγίδες), τη βόρεια Θεσσαλία, νότιο Ιόνιο (λιγότερα φαινόμενα) τη δυτική Πελοπόννησο, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο ενώ θα συνεχιστούν τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες δυτικές και βόρειας περιοχές της χώρας. Από τις βραδυνές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο εσωτερικό (γύρω από τα ορεινά) της δυτικής Ελλάδας. Μεταφορά αφρικάνικης σκόινης θα σημειωθεί στην ανατολική και νότια χώρα. Ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια (18-19οC), ενώ στην ανατολική ηπειρωτική χώρα άνοδο (23-24 και τοπικά 25οC). Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια από δυτικές 4-6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί και το βράδυ βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 4-6 μποφόρ. Τέλος, στον Κορινθιακό θα πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-7 και παρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Την Παρασκευή, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στη δυτική χώρα, ενώ παροδικές αραιές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στη βόρεια χώρα από το μεσημέρι και μετά. Η αφρικάνικη σκόνη θα αποτελέσει παρελθόν. Ο υδράργυρος θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει και τοπικά θα ξεπεράσει στην ανατολική και βόρεια χώρα τους 25-26οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι σταδιακά θα στραφούν σε νότιους-νοτιοδυτικούς ανέμους εντάσεως 3-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-4 μποφόρ.

Το Σάββατο, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με αραιές νεφώσεις το βράδυ στην Κρήτη και τη βορειοδυτική Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών η οραότητα θα είναι περιορισμένη στη δυτική Ελλάδα και θα αναπτυχθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε παρόμοια επίπεδα με την Παρασκευή, θα φτάσει στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 24-25 και τοπικά 26οC, ενώ στα δυτικά τους 20οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 2-4 μποφόρ.

Την Κυριακή, αναμένεται κακοκαιρία στη δυτική και βόρεια χώρα (πιθανόν και το ανατολικό-βορειοανατολικό Αιγαίο) με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση κυρίως στη βόρεια και δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 5-7 , ενώ στο Αιγαίο αρχικά από νότιες-νοτιοδυτικές 4-5 μποφόρ και στη συνέχεια βόρειοι 5-7 μποφόρ. Τη Δευτέρα, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική χώρα και την Κρήτη, ενώ η θερμοκρασία στην ανατολική ηπειρωτική χώρα θα σημειώσει σημαντική πτώση και στα πελάγη θα πνέουν ισχυροί βοριάδες.

Η τάση μέχρι το τέλος της εβδομάδας είναι ο υδράργυρος σταδιακά να ανέβει ξανά σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ είναι πολύ πιθανή εκ νέου μεταφορά αφρικάνικης σκόνης στη χώρα (κυρίως προς το τέλος της). Επιπλέον, δε διαφαίνονται αξιόλογες βροχές.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *