Από την Πέμπτη η χώρα επηρεάζεται από θερμή εισβολή κατά διαστήματα πιο έντονη η οποία δημιουργεί δυσφορία κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα ακόμη και το βράδυ (στην Αθήνα η ελάχιστη κυμαίνεται γύρω στους 27-29οC). Αυτή βδομάδα θα χαρακτηριστεί και από πιο υψηλές από τα κανονικά για την εποχή θερμοκρασίες, της τάξεως των 3-4οC και τοπική αστάθεια, όχι ιδιαίτερα έντονη, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός αρχικά σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πολύ μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία, κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, τα βόρεια τμήματα της Μακεδονίας και τη βόρεια Θεσσαλία, ενώ πιθανότητα υπάρχει και για το εσωτερικό (Αρκαδία κυρίως) της Πελοπόννήσου. Από το βράδυ στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα θα σταματήσουν και μόνο στη δυτική Μακεδονία και τα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα της κεντρικής θα συνεχιστούν τοπικά φαινόμενα. Τα φαινόμενα θα αφορούν κυρίως περιοχές γύρω από τα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι πολύ καλός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο (της τάξεως τους 1-2οC) θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37-38 και τοπικά 39οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3-5 και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από δυτικές διευθύνσεις 2-4 μποφόρ.

Την Πέμπτη, αναμένονται αρχικά (πριν το ξημέρωμα) λίγες μπόρες και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τη δυτική Μακεδονία (πιο μικρή πιθανότητα για την Ήπειρο), ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στο εσωτερικό της Ηπείρου, τη δυτική Μακεδονία, το εσωτερικό της δυτικής Στερεάς (εσωτερικό Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανία), τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, αλλά και το εσωτερικό και τα νότια-νοτιοδυτικά τμήματα της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα θα είναι πιο εκτεταμένα και πιο ισχυρά (όχι κάτι ακραίο πάντως) στη δυτική και κεντρική Μακεδονία (ειδικά στα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα της), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι πολύ πιο τοπικά και κυρίως γύρω από τα ορεινά. Τέλος, μικρή πιθανότητα για παροδική καταιγίδα υπάρχει και στην Κεφαλλονιά. Τα φαινόμενα από το βράδυ θα εξασθενήσουν σταδιακά και μόνο στην κεντρική Μακεδονία θα επιμείνουν για λίγο ακόμα πριν σταματήσουν και εκεί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίρθιος. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει σημαντική μεταβολή (προφανώς στις περιοχές που θα υπάρχουν φαινόμενα θα πέσει αρκετά πρόσκαιρα όμως) και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37-38 και τοπικά 39οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν και θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές 3-5 μποφόρ.

Την Παρασκευή, αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας με μικρή πιθανότητα για μπόρες στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και τη δυτική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ανατολική χώρα, οπότε και στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει τους 34-35 και τοπικά 36οC, ενώ στη δυτική Ελλάδα 37-38οC. Το μελτέμι στο Αιγαίο θα είναι ενισχυμένο με ένταση 5-7 (τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο 8 μποφόρ), ενώ στο Ιόνιο από βόρειες-βορειοδυτικές 3-5 μποφόρ.

Το Σάββατο, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36-37 ενώ στα δυτικά τους 37-38 και τοπικά 39οC. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα παραμείνουν ενισχυμένοι με ένταση 5-7 και πολύ τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.

Την Κυριακή από το απόγευμα φαίνεται ότι θα υπάρξει αστάθεια στα βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα της χώρας (Μακεδονία και Θράκη δηλαδή), ενώ τη Δευτέρα είναι πιθανό ο καιρός να είναι άστατος σε περισσότερα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Την Κυριακή ο υδράργυρος θα ανέβει λίγο και θα φτάσει τους 37-38 και τοπικά 39οC στα ηπειρωτικά, ενώ τη Δευτέρα θα πέσει 3-4 βαθμούς (υπάρχει διαφωνία μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων με πιθανότητα να είναι μικρότερη πτώση). Την Κυριακή και τη Δευτέρα οι βοριάδες στο Αιγαίο θα είναι εξασθενημένοι και θα πνέουν με ένταση 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά πιθανόν 6 μποφόρ.

Η τάση για τη συνέχεια δείχνει να σημειώνει πτώση ο υδράργυρος μέχρι την Παρασκευή, όμως είναι αμφίβολο το πόσο θα πέσει και πιο συγκεκριμένα αν θα πέσει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (33-34οC) ή αν θα πέσει λίγο και θα παραμείνει 2-3 βαθμούς πιο πάνω από τα κανονικά (36-37οC). Επιπλέον σε αυτό το χρονικό διάστημα το μελτέμι θα είναι ενισχυμένο. Όμως στη συνέχεια δηλαδή από το επόμενο Σαββατοκύριακο (6-7/8) φαίνεται η θερμοκρασία να ξανανεβαίνει και να κυμαίνεται πάλι σε πιο υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *