Με σκαμπανεβάσματα του υδραργύρου, αρκετές βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας και την αφρικάνικη σκόνη να επισκέπτεται ξανά τη χώρα κύλησε η περασμένη βδομάδα. Η Μεγάλη Βδομάδα, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με βροχές και πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, θα κυλήσει με βελτιωμένο καιρό και λίγες τοπικές βροχές, ενώ ο υδράργυρος προοδευτικά θα ανέβει σημαντικά.

Πιο αναλυτικά, τη Μεγάλη Τετάρτη, αναμένονται έως τις πρωινές ώρες τοπικές βροχές στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, το βορειοανατολικό Αιγαίο και στη συνέχεια και στη Θράκη. Το μεσημέρι θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στην Ήπειρο (κυρίως στο εσωτερικό) και στα ορεινά της δυτικής Στερεάς (Ευρυτανία, Αιτωλοακαρνανία) και από το απόγευμα βροχές μέτριας έντασης στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, τα βορειοανατολικά τμήματα της κεντρικής και το βράδυ στη Θράκη. Το μεσημέρι υπάρχει πιθανότητα για τοπικές ασθενείς μπόρες και στα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με αραιές νεφώσεις οι οποίες θα είναι πυκνότερες στη δυτική και βόρεια χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 18-19 και τοπικά 20-21οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα σε όλη τη χώρα και μεταφορά αφρικάνικης σκόνης (όχι ιδιαίτερα αισθητή στις περισσότερες περιοχές). Στη δυτική χώρα το πρωί και από το μεσημέρι στην υπόλοιπη κεντρική και βόρεια χώρα οι νεφώσεις θα αυξηθούν. Κατά τη διάρκεια των προμεσημβρινών-μεσημβρινών ωρών θα σημειωθούν λασποψιχάλες και τοπικές ασθενείς λασποβροχές στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και στη συνέχεια στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τη δυτική Θεσσαλία, ενώ λασποψιχάλες θα πέσουν στο νότιο Ιόνιο. Από το βράδυ οι νεφώσεις θα είναι αυξημένες στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας (χωρίς φαινόμενα όμως), εκτός από τη βορειοανατολική χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στη δυτική Ελλάδα, όπου και θα φτάσει τους 22-23 και τοπικά 24οC, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τους 19-20 και τοπικά 21-22οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 2-4 και τοπικά 5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές με ένταση 5-7 μποφόρ.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, αναμένονται μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με πιο αισθητή τη μεταφορά αφρικάνικης σκόνης, αλλά και παροδικές νεφώσεις, αρχικά στη δυτική και βόρεια χώρα και στη συνέχεια και στη κεντρική και ανατολική. Το μεσημέρι-απόγευμα υπάρχει πιθανότητα για τοπικές μπόρες στη δυτική Μακεδονία (κυρίως στα βόρεια τμήματα της) και το βράδυ στην Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα περισσότερα ηπειρωτικά τους 22-23 και τοπικά τους 24οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολιικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νότιες-νοτιοανατολικές 5-7 μποφόρ.

Το Μεγάλο Σάββατο, αναμένονται λίγες τοπικές βροχές στην Ήπειρο έως το πρωί, ενώ το μεσημέρι θα εικρατήσει πολύ περιορισμένη αστάθεια κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικές μπόρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με παροδικές αραιές νεφώσεις. Η αφρικάνικη σκόνη θα περιοριστεί στην ανατολική και νότια-νοτιοανατολική χώρα. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και θα φτάσει τους 23-24 και τοπικά 25οC, ενώ στα δυτικά τους 20-22οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 2-4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις 2-3 και τοπικά 4 μποφόρ.

Την Κυριακή του Πάσχα αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες μονό νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, ενώ δεν αναμένονται βροχές. Παρόμοιος καιρός θα επικρατήσει και τη Δευτέρα του Πάσχα με την ηλιοφάνεια να επικρατεί και να σχηματίζονται μόνο λίγες αραιές νεφώσεις. Ο υδράργυρος θα σημειώσει σταδιακά περαιτέρω άνοδο, φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 25-26 την Κυριακή και τη Δευτέρα τους 27-28οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο την Κυριακή θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 2-4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο δυτικοί-βορειοδυτικοί 2-4 μποφόρ.

Η τάση για τη συνέχεια της εβδομάδας του Πάσχα είναι να επικρατήσει καλοκαιρία σε όλη τη χώρα, χωρίς καθόλου φαινόμενα και ο υδράργυρος να παραμείνει σε αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *