Μετά την περασμένη βδομάδα που έπληξε τη χώρα μια σοβαρή και ταυτόχρονα εξαιρετικά σπάνια κακοκαιρία σχεδόν όλη τη χώρα, τη νεα εβδομάδα ο υδράργυρος έχει επανέλθει σε καλοκαιρινά επίπεδα χωρίς όμως να λείπει η θερμική αστάθεια κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Ο Σεπτέμβρης θα συνεχίσει με αστάθεια, η οποία σταδιακά θα περιοριστεί ενώ ο υδράργυρος θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη, αρχικά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Όμως, κατά τη διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και θα σημειωθούν μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, την Ήπειρο, τη δυτική και βόρεια Στερεά, τη Θεσσαλία, το εσωτερικό της Πελοποννήσου, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Πιθανότητα για τοπική μπόρα υπάρχει στο εσωτερικό και νότιο (κυρίως νοτιοδυτικό) τμήμα της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως γύρω από τα ορεινά και με τη μορφή μπόρας. Από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί εκτός από τη δυτική, την κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Θεσσαλία όπου θα επιμείνουν κάποια φαινόμενα. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολήοπότε και θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 32οC, στα κεντρικά από 18 έως 34 και στη νότια νησιωτική χώρα από 21 έως 31οC. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος όλη την ημέρα με λίγες νεφώσεις.Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις 2-4 και τοπικά 5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι 3-5 μποφόρ.

Την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι πιο άστατος από την αρχή της ημέρας, οπότε και θα σημειώνονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, στην ανατολική και κυρίως βορειοανατολική Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (με έμφαση τα δυτικά και βόρεια τμήματα), αλλά και τοπικά στα Επτάνησα και πιθανόν τα παράκτια της Ηπείρου. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στην ηπειρωτική χώρα και θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, σε Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, κυρίως της βόρειας-δυτικής-βορειοδυτικής), κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο και τη Θράκη. Πιο τοπικά φαινόμενα παροδικού χαρακτήρα αναμένονται κυρίως γύρω από τα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, των νησιών του Ιονίου και της δυτικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα και είναι πιθανό να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές, όμως θα επιμείνουν στη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης (στο εσωτερικό θα σημειωθούν πιθανότατα τοπικές μπόρες) θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια, οπότε και θα κυμανθεί σε αυτά από 15 έως 30οC, στα κεντρικά από 18 έως 33 και στη νότια νησιωτική χώρα από 22 έως 32οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Το Σάββατο, αναμένονται αρχικά μπόρες και τοπικές καταιγίδες στη Θράκη και το βόρειοανατολικό Αιγαίο, ενώ πιθανότητα για μεμονωμένες μπόρες υπάρχει στην κεντρική και βόρεια Εύβοια (στην πλευρά του Αιγαίου) και τις Σποράδες. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, αλλά μόνο στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες, ενώ μεμονωμένες μπόρες πιθανόν να εκδηλωθούν και στη Χαλκιδική, την Εύβοια (μικρότερη πιθανότητα και για τη νοτιοανατολική Στερεά-Αττική) και την ανατολική Θεσσαλία γύρω από τα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 31-32 και τοπικά τους 33οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με παροδικές νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα και μόνο στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία τις μεσημβρινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για μπόρες κυρίως γύρω από τα ορεινά. Το βράδυ προς το ξημέρωμα της Δευτέρας υπάρχει πιθανότητα για πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στη Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 32-33 και τοπικά τους 34οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, ο καιρός θα είναι πιο άστατος στην ηπειρωτική χώρα οπότε και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες σε Θεσσαλία, Μακεδονία και το εσωτερικό και πιθανόν τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Πάντως, τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως γύρω από τα ορεινά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός. Η θερμοκρασία θα πέσει στα ανατολικά ηπειρωτικά και θα φτάνει τους 30-31 και τοπικά 32oC, ενώ στα δυτικά και βόρεια τους 33-34οC. Το μελτέμι στο Αιγαίο θα ενισχυθεί και θα πνέει με εντάσεις 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 3-5 μποφόρ.

Η τάση για τη συνέχεια μέχρι και το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι η αστάθεια να είναι πολύ περιορισμένη (κυρίως στα ορεινά της βόρειας-βορειοανατολικής χώρας), η θερμοκρασία να ανέβει σε πιο υψηλά από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (της τάξεως των 34-35 και τοπικά 36-37οC).

.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *