Το φετινό καλοκαίρι έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την εντυπωσιακή επικράτηση του μελτεμιού, το οποίο έχει καταφέρει πολλάκις να “διώξει” καύσωνες, οι οποίοι προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τη χώρα μας από την κεντρική και δυτική Ευρώπη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δε διανύουμε άλλο ένα θερμό καλοκαίρι. Τις τελευταίες ημέρες επικράτησε άστατος καιρός στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και κανονικές και τοπικά λίγο πιο χαμηλές θερμοκρασίες από τα κανονικά. Το τελευταίο θα αλλάξει για λίγες ημέρες με την επέλαση ενός θερμού κύματος (μίνι καύσωνα), το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη, αναμένεται αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και τη Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες χωρίς να εκδηλωθούν φαινομένα. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36-37 και τοπικά τους 38οC. Στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δε θα ξεπερνά τους 31-32οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 4-6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ.

Την Παρασκευή, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, τη δυτική Μακεδονία, τη Θράκη και στο βόρειο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου. Στη δυτική Μακεδονία (κυρίως στα δυτικά τμήματα της) και τα βορειοδυτικά τμήματα της Θεσσαλίας υπάρχει πιθανότητα για απογευματινές πολύ σύντομες μπόρες ή καταιγίδες. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο οπότε θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37-38 και τοπικά τους 39-40οC. Στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δε θα ξεπεράσει τους 32-33οC. Στο Αιγαίο θα πνέουν βοριάδες 3-5 και στα νοτιοανατολικά 6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι 2-4 μποφόρ, οι οποίοι το απόγευμα στο βόρειο θα στραφούν σε νότιους-νοτιοδυτικους με ένταση 2-3 μποφόρ.

Το Σάββατο, αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός στη χώρα με παροδικές νεφώσεις το πρωί στη δυτική-βορειοδυτική χώρα. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία, το εσωτερικό της Ηπείρου, τα βόρεια τμήματα της ανατολικής και κεντρικής Μακεδονίας, τοπικά στη Θεσσαλία (κυρίως στα ορεινά) τη βορειοανατολική Στερεά (κυρίως στα ορεινά) και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο (κυρίως στα ορεινά). Το βράδυ μπόρες και τοπικές καταιγίδες, πιθανόν ισχυρές θα επιμείνουν στην Μακεδονία (κυρίως την κεντρική). Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα ο καιρός θα είναι γενικά άιθριος με λίγες νεφώσεις, ενώ στα νησιά του Αιγαίου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στη δυτική και βόρεια χώρα (35-36οC), ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα της τάξεως των 38-39οC. Στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δε θα ξεπερνά τους 32-33 και τοπικά 34οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Την Κυριακή, αρχικά θα σημειώνονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες, πιθανόν ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και την κεντρική (κυρίως στα ανατολικά τμήματα), ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός αρχικά θα είναι καλός με παροδικές νεφώσεις πιο αυξημένες στη δυτική και βόρεια χώρα. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών ο καιρός θα καταστεί άστατος σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτική χώρας, οπότε και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της Μακεδονίας, κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, το εσωτερικό της Ηπείρου, τη Θεσσαλία (εκτός από τα ανατολικά τμήματα της), τα ορεινά κυρίως της βόρειας Πελοποννήσου και της βορειοανατολικής Στερεάς. Το βράδυ τα φαινόμενα θα επιμείνουν κυρίως στη Μακεδονία, οπού εκεί θα εντοπίζονται και μέσα στην ημέρα τα πιο έντονα φαινόμενα. Στα νησιά του Αιγαίου θα επικρατήσει γενικά πολύ καλός καιρός με λίγες νεφώσεις, όπως και στα περισσότερα νησιά του Ιονίου (στην Κεφαλλονιά φαίνεται να είναι περισσότερες οι νεφώσεις με μικρή πιθανότητα για παροδική μπόρα τοπικού επιπέδου). Η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά και στα ηπειρωτικά θα φτάνει τους 33-34 και τοπικά τους 35-36οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βόρειοδυτικές 4-6 μποφόρ.

Τη Δευτέρα, αλλά και την Τρίτη ο καιρός θα είναι γενικευμένα άστατος στην ηπειρωτική χώρα με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές, ενώ φαίνεται να επηρεάζονται τοπικά και τα νησιά του Ιονίου αλλά την Τρίτη πιθανόν και η Κρήτη (σε τοπικό επίπεδο πάντα). Στην Αττική μεγαλύτερη πιθανότητα για μπόρα ή και καταιγίδα υπάρχει την Τρίτη. Ταυτόχρονα στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου ο καιρός θα είναι γενικά καλός χωρίς φαινόμενα. Πάντως, η αστάθεια θα είναι καλοκαιρινή, το οποίο σημαίνει ότι οι μπόρες και οι καταιγίδες θα είναι σε τοπικό επίπεδο και παροδικές (όμως θα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα). Η θερμοκρασία σε σταδιακή περαιτέρω πτώση θα φτάνει τη Δευτέρα στα ηπειρωτικά τους 31-32 και τοπικά 33οC, ενώ την Τρίτη τους 30-31 και τοπικά 32οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο και τη Δευτέρα και την Τρίτη θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 και πολύ τοπικά πιθανόν 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 3-5 τη Δευτέρα πιθανόν τοπικά 6 μποφόρ.

Η τάση για τη συνέχεια (μέχρι και το επόμενο Σαββατοκύριακο) είναι πρώτον ο υδράργυρος να κυμαίνεται σε λίγο πιο χαμηλά από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (δηλαδή γύρω στους 30-31οC στα ηπειρωτικά) και δεύτερον να επικρατεί άστατος καιρός σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με μπόρες και τοπικές καταιγίδες (κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της ημέρας). Οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου δείχνουν να κυλούν με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας (στα κανονικά επίπεδα) και πιο περιορισμένη αστάθεια, αλλά υπαρκτή. Τέλος, το μελτέμι θα πνέει με μέτρια ένταση μέχρι τις 27, οπότε και σταδιακά θα ενισχυθεί μέχρι και τα τέλη του μήνα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *