Παρόλο που μπήκαμε σιγά σιγά στο δεύτερο μισό του Μαρτίου ο καιρός παραμένει καθαρά χειμωνιάτικος με τις θερμοκρασίες να είναι πολύ χαμηλές και τα ύψη χιονιού στα ορεινά πολλών περιοχών να είναι πολύ μεγάλα. Αυτό το σκηνικό φαίνεται να επιμένει για αρκετές ημέρες ακόμα, αφού νέα ψυχρή εισβολή θα επισκεφτεί τη χώρα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και επιλεκτικές χιονοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή, αναμένονται έως και τις πρωινές ώρες τοπικές βροχές στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα της Θεσσαλίας (χιόνια πάνω από τα 300 μέτρα), στα παραθαλάσσια των δυτικών τμημάτων της κεντρικής Μακεδονίας (Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, δυτική Θεσσαλονίκη-χιόνια πάνω από τα 100-200 μέτρα), στα πεδινά-παραθαλάσσια της βορειοανατολικής Στερεάς (Φθιώτιδα, Φωκίδα, βόρεια Βοιωτία-χιόνια πάνω από τα 400 μέτρα) και της ανατολικής-βορειοανατολικής Πελοποννήσου (χιόνια πάνω από τα 600-700 μέτρα περίπου), με τα φαινόμενα να είναι πιο αξιόλογα γύρω από τα ορεινά. Ταυτόχρονα λίγες ασθενείς βροχές θα εκδηλωθούν στα νότια Επτάνησα. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα επικεντρωθούν γύρω από τα ορεινά, ενώ από το απόγευμα προς το βράδυ θα εξασθενήσουν και εκεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις πιο αυξημένες από το μεσημέρι σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στα ανατολικά και βόρεια (μέγιστη 7-8 και τοπικά 9-10οC), ενώ στα δυτικά θα παραμείνει σε κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (15-16οC). Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές με την ίδια ένταση.

Το Σάββατο, αναμένονται λίγες τοπικές χιονοπτώσεις γύρω από τα ορεινά (ορογραφικά φαινόμενα) της Θεσσαλίας, της δυτικής Μακεδονίας, της Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, της βορειοανατολικής Στερεάς, της ανατολικής-βορειοανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης. Στις παραπάνω περιοχές θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας μακρυά από τα ορεινά. Από το βράδυ θα οργανωθούν χαμηλές νεφώσεις αστάθειας (stratocumulus με χαμηλές κορυφές), οι οποίες θα δώσουν ασθενούς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά τμήματα στην Εύβοια, τη νοτιοανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την ανατολική Πελοπόννησο. Οι παραπάνω χιονοπτώσεις θα αφορούν τις προσήνεμες πλευρές στο βορειοανατολικό άνεμο. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη δυτική Ελλάδα (μέγιστες 11-12οC), ενώ στην αναοτολική χώρα θα παραμείνει στα ίδια πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα (7-8οC), ενώ το πρωί και το βράδυ θα σημειωθεί παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές με την ίδια ένταση.

Την Κυριακή, αναμένονται ασθενούς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις το πρωί έως και πεδινά τμήματα της ανατολικής-νοτιοανατολικής Στερεάς, της ανατολικής Θεσσαλίας (συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων), της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της ανατολικής Πελοποννήσου (κυρίως Λακωνίας). οι οποίες θα αφορούν κυρίως τις προσήνεμες περιοχές στο βορειοανατολικό άνεμο. Προς το μεσημέρι τα φαινόμενα στις παραπάνω περιοχές θα είναι πιο γενικευμένα και πιο αξιόλογα αν και τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα ανέβουν στα 200-300 μέτρα (λιγό πιο χαμηλά εκεί που τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα-προσήνεμες πλευρές στο βορειοανατολικό). Από το απόγευμα προς το βράδυ τοπικές βροχές θα σημειώνονται στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα της κεντροδυτικής Κρήτης και χιόνια πάνω από τα 500-600 μέτρα. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ το πρωί και το βράδυ θα σημειωθεί παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Τη Δευτέρα, αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλό υψόμετρο στην Εύβοια, τις Κυκλάδες την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο μέχρι το πρώι στα προσήνεμα τμήματα στο βορειοανατολικό των παραπάνω περιοχών, ενώ το μεσημέρι φαίνεται γενίκευση των φαινομένων στις παραπάνω περιοχές. Από το απόγευμα φαίνεται ότι πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Βροχές θα σημειώνονται στα πεδινά της Κρήτης, ενώ χιόνια από τα 400-500 μέτρα. Το βράδυ πιθανόν να σημειωθούν και καταιγίδες στην Κρήτη. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, παραμένοντας όμως σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ το πρωί και το βράδυ θα σημειωθεί παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 5-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βόρειες 3-5 μποφόρ.

Την Τρίτη, αναμένονται βροχές στα πεδινά-παραθαλάσσια της ανατολικές Στερεάς, της ανατολικής Πελοποννήσου, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανόν στη Θεσσαλία. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και πιθανόν πρόσκαιρα το πρωί σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Οι άνεμοι βοριάδες στα πελάγη 5-7 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο πιο ασθενείς.

Την Τετάρτη κάποια φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια, ενώ από την Πέμπτη ουσιαστικά φαίνεται βελτιωση του καιρού με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, οπότε και πιθανότατα θα μπούμε σε μοτίβο ανοιξιάτικου καιρού.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *