Αρκετές βροχές σημειώθηκαν στο σύνολο της χώρας τις τελευτάιες ημέρες με τα χιόνια να κατεβαίνουν χαμηλά στη βόρεια χώρα πρόσκαιρα, σε συνέχεια του Γενάρη που είχε πολλές βροχές και χιόνια και γενικά χαμηλές θερμοκρασίες στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Η συνέχεια παρότι φαίνεται ότι θα έχει σημαντικά σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας και λίγες βροχές.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή, αναμένονται τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες στη βόρεια-βορειοδυτική Αττική, τη νότια Βοιωτία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη βόρεια Κρήτη και πρόσκαιρα στις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Μέχρι τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη κεντρονότια Εύβοια πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Αττική και γύρω από τα ορεινά της Κρήτης. Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί και σε αυτές τις περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Χιόνια θα πέσουν τις πρώτες πρωινές και πρωινές ώρες πάνω από τα 200-300 μέτρα (για λίγο) στη βόρεια-βορειοδυτική Αττική (στη δυτική Αττική πιθανόν και πάνω από τα 100-150 μέτρα σε περιοχές όπως η Μάνδρα) και τη νότια Βοιωτία και πάνω από τα 400-500 μέτρα στην Εύβοια, ενώ στην Κρήτη θα χιονίσει πάνω από τα 800-900 μέτρα. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους με ένταση 2-4 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5-7 και πρόσκαιρα το πρωί 8 μποφόρ, αλλά σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενούν. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 2-4 μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους με ένταση 3-5 μποφόρ.

Το Σάββατο, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα (δυτική Στερεά, Ήπειρο, Ιόνιο και δυτική Πελοπόννησο), οι οποίες θα δίνουν σε τοπικό επίπεδο ψιλόβροχο (τίποτα αξιόλογο), ενώ τοπικά αυξημένες νεφώσεις θα υπάρχουν στη Θράκη αλλά και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες, χωρίς να αναμένονται φαινόμενα. Επιπλέον, από το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις οι οποίες γρήγορα θα πυκνώσουν, από τα βορειοδυτικά, με επέκταση στη βόρεια, κεντρική και ανατολική χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 13-14 (βόρεια) και τοπικά 15-16οC. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγάιο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2-4 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι με ένταση 3-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο νότιοι-νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ.

Την Κυριακή, αναμένονται αρχικά αύξημένες νεφώσεις στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη όπου σε αυτές τις περιοχές θα σημειωθούν τοπικές ασθενείς μπόρες. Επιπλέον, στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες στη βόρεια χώρα θα είναι αυξημένες αρχικά, ενώ στη συνέχεια θα πυκνώσουν οι νεφώσεις στην κεντρική Ελλάδα και μέχρι το απόγευμα και στη νότια χώρα, χωρίς να αναμένονται φαινόμενα εκτός από παροδικές ψιχάλες (κυρίως στη δυτική Μακεδονία-ασθενής χιονόπτωση στα ορεινά). Το απόγευμα προς το βράδυ θα πυκνώσουν εκ νέου οι νεφώσεις στη δυτική χώρα και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες κυρίως στη δυτική-βορειοδυτική Πελοπόννησο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με τον υδράργυρο να φτάνει τους 14-15 και τοπικά 16οC το μεσημέρι. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 2-3 μποφόρ.

Τη Δευτέρα, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις σε Ιόνιο, δυτική Στερεά, Ήπειρο και δυτική Πελοπόννησο, οπότε και θα σημειώνονται τοπικές μπόρες. Το μεσημέρι θα αυξηθούν οι νεφώσεις και στις Κυκλάδες, τα νησιά του αναοτλικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη δυτική και νότια Κρήτη και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες, πιο ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το βράδυ προς τα μεσάνυχτα θα αυξηθούν οι νεφώσεις στη βόρεια Ελλάδα και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία, αλλά και τα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης. Λιγότερα και θα είναι τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μιρκή περαιτέρω, πρόσκαιρη όμως άνοδο και θα φτάσει τους 16-17 και τοπικά 18οC, όμως από το βράδυ και από τα βόρεια ο υδράργυρος θα πέσει απότομα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Την Τρίτη, αναμένεται κακοκαιρία-ψυχρή εισβολή στην ανατολική και νότια χώρα (πιθανόν να επηρεαστεί για κάποιες ώρες και η δυτική Ελλάδα και να επιμείνουν τα φαινόμενα στη βόρεια και κυρίως κεντρική χώρα) με βροχές και καταιγίδες στο Αιγαίο (Σποράδες, Εύβοια, Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), ενώ χιόνια θα πέσουν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα με πιθανότητα να κατέβουν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο πρόσκαιρα, ενώ χιόνια θα πέσουν και στα ορεινά της Κρήτης και των Κυκλάδων. Επιπλέον, αν ισχύσει το σενάριο της πιο δυτικής αποκοπής του αυλώνα χιόνια θα πέσουν και στη δυτική Ελλάδα πρόσκαιρα όχι μόνο στα ορεινά Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση δε θα ξεπερνάει στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τους 9-10οC. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και στο Αιγαίο θα είναι ισχυροί. Την Τετάρτη, οι βροχές θα περιοριστούν κυρίως στη νοτιοανατολική χώρα (Κρήτη, Δωδεκάνησα), ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή, ενώ οι βοριάδες στα πελάγη σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Η τάση για τη συνέχεια είναι να ανέβει σταδιακά η θερμοκρασία σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή και να επικρατήσει καλοκαιρία μέχρι και το Σάββατο, ενώ στη συνέχεια φαίνεται να αλλάζει εκ νέου η ατμοσφαιρική κυκλοφορία και να επηρεάζεται η χώρα με πιο ψυχρές αέριες μάζες (το πόσο ψυχρές θα είναι παραμένει άγνωστο) είτε με βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά και αρκετές βροχές και χιόνια στα ορεινά, είτε με πιο ψυχρές αέριες μάζες από τα βορειοανατολικά και χιόνια σε πιο χαμηλά υψόμετρα (πιο πιθανό σενάριο). Πάντως, φαίνεται ότι ο χειμώνας ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη και το ενδεχόμενο αλκυονίδων απομακρύνεται.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *