Με γενικά καλό καιρό και περιορισμένη αστάθεια κυρίως στη βόρεια χώρα κύλησε το τέλος του Μαϊου, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες έδωσαν την αίσθηση πρώιμου καλοκαιριού. Ο Ιόυνιος έχει μπεί και θα συνεχίσει για μερικές ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες ειδικά στη δυτική Ελλάδα, αλλά και πρώιμα μελτέμια.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή, αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, ενώ πιθανότητα υπάρχει και για τη βόρεια-βορειοδυτική Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία. Από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ τοπικές μπόρες και καταιγίδες πιθανόν να επιμείνουν στην κεντρική Μακεδονία (δυτικά τμήματα κυρίως) και πιθανόν τη βορειοανατολική Θεσσαλία. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα Δωδεκλανησα και λίγες νεφώσεις στην Κρήτη. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 32-33 και τοπικά τους 34οC, ενώ στη δυτική και βόρεια χώρα τους 35-36 και τοπικά 37οC (στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη ο υδράργυρος δε θα ξεπερνά τους 27oC). Οι άνεμοι στο Αιγάιο θα πνεόυν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.

Το Σάββατο, αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευμαντινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες στην Ήπειρο και τα βόρεια τμήματα της Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι πρώτα στα βόρειοδυτικά και μετά και στην υπόλοιπη χώρα. Η θερμοκρασία στα ίδια υψηλά για την εποχή επίπεδα φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 34-35 και τοπικά στα δυτικά και βόρεια τους 36-37οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις 2-4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.

Την Κυριακή, αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός, ενώ από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά μηκος της Πίνδου στην ανατολική Μακεδονία (πιθανότητα και για περισσότερα τμήματα της Μακεδονίας), τη Θράκη και στο εσωτερικό (προς τα νότια τμήματα) της Πελοποννήσου. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα ανατολικά ηπειρωτικά(στα δυτικά χωρίς αξιόλογη μεταβολή) θα φτάσει τους 35-36 και τοπικά τους 37οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές 3-5 μποφόρ.

Τη Δευτέρα, αναμένεται γενικευμένη αστάθεια σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας (πιθανότατα συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες (τοπικές χαλαζοπτώσεις και τοπικά ισχυρές ριπές ανέμων). Αντίθετα στη νησιωτική χώρα και κυρίως στα νότια-νοτιοανατολικά τμήματα θα επικρατήσει καλός καιρός με παροδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα (στα βορειοανατολικά θα είναι πιο ασιθητή η πτώση). Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις 2-4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Την Τρίτη και την Τετάρτη φαίνεται πάλι να επικρατεί γενικευμένη αστάθεια στα ηπειρωτικά με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ στη νησιωτική χώρα θα είναι γενικά καλός ο καιρός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα πέσει ακόμη περισσότερο, οπότε και θα κυμαίνεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (28-29 και τοπικά 30οC στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα παραμείνουν βοριάδες με ασθενείς έως μέτριες εντάσεις.

Η τάση για τη συνέχεια τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη της επόμενης βδομάδας, είναι να παραμείνει γενικευμένα άστατος ο καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά ιδίως τις θερμές ώρες της ημέρας (τοπικά θα παρατείνεται η αστάθεια και τις βραδινές ώρες). Επιπλέον, η θερμοκρασία φαίνεται ότι θα κυμαίνεται στα κανονικά και λίγο πιο χαμηλά από αυτά επίπεδα για αρκετές ημέρες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *