Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα γλύτωσε το καύσωνα, σε αντίθεση με πολλές περιοχές της κεντρικής, νότιας και βόρειας-βορειοανατολικής Ευρώπης, για πολλές ημέρες επικρατεί ζέστη ειδικά στη δυτική Ελλάδα. Η ζέστη θα συνεχιστεί με έμφαση στη δυτική Ελλάδα για αρκετές ημέρες ακόμα.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή, η ημέρα θα ξεκινήσει με γενικά αίθριο ουρανό σε όλη τη χώρα. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία, τα βόρεια τμήματα της κεντρικής, τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία, το εσωτερικό της Ηπείρου, το εσωτερικό της Στερεάς και πιθανόν μπόρες στη νότια Πελοπόννησο. Πιθανότητα για τοπικές μπόρες υπάρχει και στη βόρεια Θράκη. Πάντως, τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως γύρω από τους ορεινούς όγκους, ενώ από το βράδυ ο καιρός προοδευτικά θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατούν βορειοδυτικοί άνεμοι 3-5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα ανέβει λίγο ακόμα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35-36 και τοπικά 37-38οC.

Το Σάββατο, αναμένεται αρχικά καλός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με παροδικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική Μακεδονία (με έμφαση τα βόρεια και δυτικά), την ανατολική Μακεδονία, τη βόρεια και δυτική Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και πιο τοπικά τη δυτική Στερεά (κυρίως μπόρες) και τη νότια Πελοπόννησο. Προς το βράδυ υπάρχει πιθανότητα τοπικά να επηρεαστούν και τμήματα του Ιονίου. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν και θα σταματήσουν. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα σε κεντρική και δυτική Μακεδονία αλλά και τη βόρεια Θεσσαλία. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη δυτική Ελλάδα, όπου θα φτάσει τους 37-38 και τοπικά πιθανόν 39οC, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 35-36 και τοπικά τους 37οC. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές 2-4 μποφόρ.

Την Κυριακή, αναμένεται αρχικά καλοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και μόνο στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, τη Θεσσαλία και τη δυτική Μακεδονία θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και τη δυτική Μακεδονία, όπου θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα αφορούν ορεινές και ημιορεινές περιοχές των παραπάνω διαμερισμάτων. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει αίθριος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις μόνο στη βόρεια Κρήτη. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα ανατολικά ηπειρωτικά (34-35οC), ενώ στη δυτική Ελλάδα θα παραμείνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα (36-37 και τοπικά 38οC). Το μελτέμι στο Αιγαίο θα ενσιχυθεί, οπότε θα πνέουν βοριάδες 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο μεταβλητοί άνεμοι 3-5 μποφόρ.

Τη Δευτέρα, θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός σχεδόν σε όλη τη χώρα και μόνο στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας (δυτική Μακεδονία και βόρεια τμήματα της Ηπείρου), το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημεοιωθούν μεμονωμένες μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, οπότε και η ζέστη ειδικά στη δυτική Ελλάδα θα είναι αισθητή. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις 2-4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επικρατήσει καλοκαιρία με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και χωρίς φαινόμενα (μικρή πιθανότητα την Τρίτη στα βόρεια-βορειοδυτικά) με τον υδράργυρο την Τρίτη να παραμένει στα ίδια επίπεδα (ηπειρωτικά στους 35-36 και τοπικά 37οC), αλλά την Τετάρτη να ανεβαίνει λίγο στους 37-38 και τοπικά τους 39οC. Οι άνεμοι την Τρίτη στο Αιγαίο θα παραμείνουν ενισχυμένοι (5-7 μποφόρ), ενώ την Τετάρτη σταδικαά θα εξασθενήσουν (4-6 μποφόρ). Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι 3-4 και τοπικά 5 μπόφόρ.

Η τάση για τη συνέχεια είναι αρχικά την Πέμπτη να ανέβει λίγο ακόμα ο υδράργυρος (τοπικά 40αρια), όμως από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο και μέχρι περίπου το τέλος του πρώτου 15ήμερου, κατά πάσα πιθανότητα η θερμοκρασία θα πέσει (θα κυμαίνεται στα φυσιολογικά ίσως και λίγο πιο χαμηλά) και ο καιρός θα καταστεί άστατος σε αρκετές περιοχές της χώρας. Πάντως η κίνηση του εξασθενημένου αυλώνα είναι αρκετά αβέβαιη και η τελική πορεία του θα παίξει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο θα πέσει η θερμοκρασία, αλλά και το πόσο γενικευμένα και έντονα θα είναι τα φαινόμενα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *