Μετά απο αρκετές ημέρες με ανοιξιάτικες συνθήκες και μια σύντομη διαταραχή, που επηρεάσε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες, ο χειμώνας έρχεται να δείξει ότι δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Με λίγα λόγια, ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που θα δημιουργηθεί στην υπήνεμη (στο βοριά) πλευρά των Άλεπων, θα επηρεάσει τη χώρα, σταδιακά από το Σάββατο με ισχυρές βροχές, χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά αλλά και τοπικά σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στη βόρεια χώρα.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο, αναμένονται μέχρι το μεσημέρι τοπικά αυξημένες νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις (πιο αυξημένες στη Θεσσαλία και τη Στερεά) και αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας. Από το μεσημέρι πρώτα στο Ιόνιο και το απόγευμα στη δυτική Στερεά, την Ήπειρο και τη δυτική Πελοπόννησο (πιο λίγα φαινόμενα) θα σημειώνονται βροχές, οι οποίες το βράδυ προς τα μεσάνυχτα θα ενταθούν στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Επιπλέον, το βράδυ θα σημειωθούν βροχές στη Θεσσαλία (λίγα φαινόμενα στα νότια-νοτιοανατολικά τμήματα), στη δυτική Μακεδονία και στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Το βράδυ τοπικές βροχές θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη Στερεά (κυρίως στη Φωκίδα και τη Φθιώτιδα). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν το βράδυ πάνω από τα 1000 μέτρα στα βόρεια τμήματα της Ηπείρου (στην υπόλοιπη Ήπειρο και τη βορειοδυτική Θεσσαλία-νομός Τρικάλων πάνω από τα 1200-1300 μέτρα), τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, εκτός από τη δυτική Ελλάδα που θα σημειώσει μικρή πτώση. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και το βράδυ 6 μποφόρ, ενώ στο νότιο από δυτικές-νοτιοδυτικές 3-5 μποφόρ, εκτός από το νοτιοανατολικό τμήμα του, όπου έως τις μεσημβρινές ώρες θα πνέει βορειοδυτικός με την ίδια ένταση.

Την Κυριακή, αναμένεται το κυρίος κομμάτι της σοβαρής κακοκαιρίας “Μπιάνκα” με ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες από τα μεσάνυχτα σε όλη τη δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία (βροχές στα πεδινά, χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο) τη Θεσσαλία και μέχρι το πρωί στην υπόλοιπη Στερεά, την Πελοπόννησο, ενώ μπόρες θα σημειωθούν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το μεσημέρι οι ισχυρές βροχές θα μετατοπιστούν στη Χαλκιδική, το βορειοανατολικό Αιγαίο και την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, ενώ πέρασμα βροχών θα σημειωθεί και στις Κυκλάδες (όχι τόσο έντονα φαινόμενα). Το απόγευμα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εντοπίζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ έντονες βροχές θα σημειώνονται στα πεδινά της Θράκης. Τοπικές μπόρες από το μεσημέρι θα εκδηλώνονται στη δυτική Ελλάδα, ενώ το βράδυ βροχές θα σημειωθούν και στα Δωδεκάνησα. Στην Κρήτη θα σημειωθούν λίγες βροχές από το μεσημέρι και μετά κυρίως στο νότιο και δυτικό τμήμα της. Τα πιο έντονα φαινόμενα, όπου είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν πλημμυρικά επεισόδια είναι στη βορειοανατολική παράκτια Θεσσαλία (γύρω από τον Κίσσαβο), στη νότια Πιερία, ενώ πολύ μεγάλα ποσά υετού θα πέσουν και στη Χαλκιδική και τα υπόλοιπα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις στην Ήπειρο το πρωί θα κατέβουν έως και τα 600-700 μέτρα (σε τοπικό επίπεδο πιθανόν και πιο χαμηλά), στη δυτική Μακεδονία πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλη την περιφέρεια εκτός από τα νοτιοδυτικά τμήματα της (νότια τμήματα του νομού Κοζάνης με υψόμετρο κάτω από τα 400-500 μέτρα, όπου θα σημειώνεται βροχή-χιονόνερο), στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας έως και πεδινά τμήματα (πρόσκαιρα το πρωί) σε νομούς Ημαθίας, Πιερίας, πιθανόν και Πέλλας, ενώ στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης είναι μικρότερη η πιθανότητα (σίγουρη χιονόπτωση πάνω από τα 200 μέτρα-θα εξαρτηθεί από την ένταση των φαινομένων πόσο χαμηλά θα χιονίσει), ενώ στην υπόλοιπη Μακεδονία πάνω από τα 300-400 μέτρα. Στη Θράκη το βράδυ προς τα μεσάνυχτα τα χιόνια θα κατέβουν έως τα 100-200 μέτρα. Τέλος, στη Θεσσαλία θα χιονίσει πάνω από τα 900-1000 μέτρα αρχικά, ενώ το απόγευμα λίγες τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως τα 500-600 μέτρα. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά πάνω από τα 1000-1100 (στη δυτική Στερεά-Ευρυτανία πρόσκαιρα και λίγο πιο χαμηλά) μέτρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση στη δυτική και βόρεια χώρα, ενώ στη νότια θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ, εκτός από το βόρειο όπου θα πνέουν ανατολικοί 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ (στο Θερμαϊκό το μεσημέρι θα στραφούν βόρειος-βορειοδυτικούς από το μεσημέρι 5-7 μποφόρ), ενώ στο Ιόνιο δυτικοί 4-6 μποφόρ.

Τη Δευτέρα, αναμένονται βροχές έως και το πρωί στα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ χιόνια θα πέφτουν στην Θράκη έως και τα πεδινά (100-200 μέτρα). Από το μεσημέρι και το απόγευμα βροχές θα σημειωθούν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, το νότιο Αιγαίο (σποραδικές καταιγίδες) και το Ιόνιο (σποραδικές καταιγίδες), ενώ πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα υπάρχει και στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Χιόνια θα πέσουν το βράδυ σε χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας και σε ορεινά-ημιορεινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς, ορεινά της Πελοποννήσου και πιθανόν ημιορεινά τμήματα της δυτικής Ελλάδας (ανάλογα με την ύπαρξη ή μη φαινομένων), ενώ αυξημένη πιθανότητα χιονοπτώσεων υπάρχει και για τη δυτική Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στην ανατολική χώρα και το μεσημέρι στα περισσότερα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 12-13 και τοπικά 14οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 μποφόρ, εκτός από το νότιο που θα πνέουν μέχρι το μεσημέρι δυτικοί 3-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ.

Την Τρίτη, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, τη νοτιοανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ πιθανότητα για μπόρες το μεσημέρι υπάρχει στην κεντρική και νότια Πελοπόννησο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης και των Κυκλάδων (ημιορεινά στις βόρειες Κυκλάδες) και μέχρι τα ημιορεινά της Εύβοιας και της νοτιοανατολικής Στερεάς. Επίσης, τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίρθιος καιρός με λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση θα φτάνει στα ηπειρωτικά τους 10-11 και τοπικά 12-13οC. Οι άνεμοι στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εκτός από την Κρήτη, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Εύβοια, όπου θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις και θα σημειώνονται τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, αλλά θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή.

Η τάση για τη συνέχεια είναι αρκετά ασαφής με το πιο σίγουρο στοιχείο αυτή τη στιγμή να είναι η παράταση των ψυχρών αερίων μαζών για αρκετό διάστημα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *