Η κακοκαιρία “Ελπίδα”, η οποία πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική για περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της βορειοανατολικής Πελοποννήσου και των Κυκλάδων, λόγω των μεγάλων χιονοστρώσεων που προκάλεσε σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα αποτελεί παραλθόν αφήνοντας σημαντικά προβλήματα σε αυτές τις περιοχές. Η συνέχεια φαίνεται βροχερή κατά διαστήματα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται ,κοντά στα κανονικά και πρόσκαιρα πιο χαμηλά, για την εποχή επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή, αναμένονται τοπικές βροχές στις ανατολικές Κυκλάδες, την ανατολική Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (εκτός της Μυτιλήνης) και τα Δωδεκάνησα, ενώ πρόσκαιρα πιθανόν να βρέξει σε Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο. Οι βροχές σε αυτές τις περιοχές θα συνεχιστούν μέχρι και το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια θα σταματήσουν. Το βράδυ οι νεφώσεις στη βόρεια και δυτική χώρα θα αυξηθούν και στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις (αρχικά στα βόρεια τμήματα και μέχρι το ξημέρωμα και στην υπόλοιπη). Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με παροδικές αραιές νεφώσεις, οι οποίες πρόσκαιρα στη νότια Θράκη τις προμεσημβρινές ώρες θα έιναι πιο αυξημένες και θα σημειωθεί ασθενής βροχή. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο, ενώ στα βόρεια θα σημειώσει εκ νέου πτώση από το βράδυ. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 2-4 και τοπικά στο νότιο 5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Το Σάββατο, αναμένονται αρχικά (τα ξημερώματα) βροχές (έως μέτριας έντασης) στα πεδινά της Μακεδονίας (λίγα φαινόμενα στην κεντρική και περισσότερα στην ανατολική), της Ηπείρου, των νησιών βορειοανατολικού Αιγαίου και μέχρι το πρωί σε όλα τα νησιά του Ιονίου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας. Λίγες σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο. Χιόνια θα πέσουν το πρωί σε ολόκληρη τη δυτική Μακεδονία (για λίγο θα χιονίσει σε Καστοριά και Γρεβενά χωρίς να το στρώσει), στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία πάνω από τα 200-300 μέτρα, στη Θράκη και στα πεδινά (>100 μέτρα), ενώ στα παραθαλάσσια θα σημειωθεί χιονόνερο, στη Θεσσαλία πάνω από τα 200-300 μέτρα και στη δυτική Ελλάδα από τα 900-1000 μέτρα και πάνω . Από τις προμεσημβρινές ώρες βροχή θα σημειώνεται στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα της ανατολική Στερεάς, (χιόνια πρόσκαιρα πάνω από τα 300-400 μέτρα συμπεριλαμβανομένης και της βορειοδυτικής Αττικής, τις Σπράδες, τη Χαλκδική, ενώ τα χιόνια θα περιορίζονται πάνω από τα 500-600 στη Πάρνηθα και πάνω από τα 800 και 900 σε Πεντέλη και Υμμητό αντίστοιχα), της Πελοποννήσου (στη βορειοανατολική θα χιονίσει πάνω από τα 400-500 μέτρα, ενώ στην κεντρική και ανατολική πάνω από τα 600-700 μέτρα), στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ το βράδυ θα βρέξει και στα Δωδεκάνησα. Τέλος, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια και τις Κυκλάδες τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και με διάρκεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση εκτός από τη νότια-νοτιοανατολική χώρα. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 6-8 μποφόρ και σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους παντού με την ίδια ένταση, εκτός από τα νότια-νοτιοανατολικά τμήματα που θα πνέουν από νότιους με ένταση 3-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με ένταση 5-7 μποφόρ.

Την Κυριακή, αναμένονται τοπικές βροχές στην Εύβοια και την ανατολική Στερεά (κυρίως Βοιωτία και βόρεια Αττική), ενώ πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι και έπειτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ προς τα μεσάνυχτα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα από την αρχή της ημέρας θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις στη Θράκη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο (10-11οC το μεσημέρι στα ηπειρωτικά). Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και στο νότιο το πρωί 6-7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4-5 μποφόρ.

Τη Δευτέρα, αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, ενώ από το μεσημέρι θα σχηματιστούν αραιές νεφώσεις οι οποίες το βράδυ θα πυκνώσουν στη δυτική Ελλάδα και τις Κυκλάδες και πιθανόν προς τα μεσάνυχτα να σημειωθούν τοπικές ασθενείς μπόρες. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο, θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 12-13 και τοπικά 14οC. Οι άνεμοι και στο Αιγαίο και το Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ έως το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια θα στραφούν σε νότιους-νοτιοδυτικούς με ένταση 4-6 μποφόρ.

Την Τρίτη ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα σημειωθούν μπόρες στη δυτική Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης δυτικής Μακεδονίας και δυτικής Θεσσαλίας), τις Κυκλάδες, τη νότια και δυτική Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ το βράδυ πιθανόν να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις τοπικά αυξημένες το βράδυ με σχετικά μικρή πιθανότητα να επηρεαστούν από βροχές και τα ανατολικά ηπειρωτικά. Χιόνια θα πέσουνστα ορεινά της δυτική Ελλάδας, ενώ υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει στα βόρεια τμήματα της δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα). Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, οπότε και θα φτάσει εκεί τους 15-16 και τοπικά 17οC, ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 13-14οC. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4-6 και πιθανόν τοπικά 7 μποφόρ. Την Τετάρτη, οι βροχές θα περιοριστούν στα νότια-νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας, δηλαδή στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα είναι βελτιωμένος. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση, της τάξεως των 2-3οC σε σχέση με την Τρίτη.

Η τάση για τη συνέχεια είναι αρκετά διφορούμενη, με σημαντική πιθανότητα να πάμε σε ενα μοτίβο με θερμοκρασίες κοντά και πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (εκτός από την Πέμπτη που θα έχουμε μια μικρή περαιτέρω πτώση του υδραργύρου) και βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα και πιθανόν στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ πιο ξηρές συνθήκες (λιγότερες βροχές) στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (ημιζωνική-παροδικά μεσημβινή χωρίς μεγάλου μήκους κύματος αυλώνες- κυκλοφορία). Πάντως, δε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ψυχρής εισβολής προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Φλεβάρη, χωρίς αυτό το ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή να έχει σημαντικές πιθανότητες επαλήθευσης.

Υ.Γ Επειδή δυο συνεχόμενες χρονιές έχουν επέλθει στην Αττική 2 ιστορικοί χιονιάδες με μεγάλα ποσά χιονιού δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι όποτε χρησιμοποιείται η φράση “ψυχρή εισβολή” παραπέμπει σε κάτι παρόμοιο με αυτές. Η “Μήδεια” και η “Ελπίδα” δεν έρχονται κάθε χρόνο (έστω και αν αυτό αποτελεί οξύμωρο σχήμα, αφού συνέβησαν 2 διαδχικές χρονιές) και δεν αποτελούν την κανονικότητα ενός Ελληνικού χειμώνα. Τέλος, ΔΕΝ υπάρχει ακόμα κάποια μελέτη, όσον αφορά τη χώρα μας, που να αποδεικνύει ότι τέτοιου είδους χιονιάδες θα γίνουν πιο συχνοί στο μέλλον, λόγω της αδιαμφισβήτητης κλιματικής αλλαγής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δε θα μπορούσε να ευσταθεί αυτή η λογική σύνδεση.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *