Μετά από τις αλκυονίδες ημέρες που είχαμε τις τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη και τις πρώτες ημέρες του Γενάρη, ακολούθησε χειμωνιάτικο σκηνικό με αρκετές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και χιόνια σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές αλλά και σε πεδινά τμήματα της βόρειας χώρας. Η συνέχεια δείχνει ότι θα συνεχίσει να είναι χειμωνιάτικη κυρίως όμως λόγω των θερμοκρασιών και όχι από άποψης βροχών.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή, αναμένονται τοπικές βροχές στη βόρεια Κρήτη οι οποίες γρήγορα θα εξασθενήσουν μέσα στο πρωί και θα περιοριστούν στα ορεινά, όπου θα χιονίζει πάνω από τα 600-700 μέτρα. Σταδιακά και εκεί από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στις Κυκλάδες την Εύβοια και τη νοτιοανατολική Στερεά. Η θερμοκρασία σε άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως το πρωί θα σημειωθεί παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ.

Το Σάββατο, αναμένονται νεφώσεις από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Θεσσαλία, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο θα φτάσει στα βόρεια και ανατολικά τους 12-13 και τοπικά 14οC, ενώ στη δυτική Ελλάδα τους 16οC, όμως τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-5 και από το βράδυ 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βόρειες 3-5 μέχρι το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια θα στραφούν σε ανατολικού με την ίδια ένταση.

Την Κυριακή, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις μέχρι το απόγευμα-βράδυ σε Χαλκιδική, Σποράδες, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Θεσσαλία και τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες. Ασθενείς τοπικές μπόρες θα σημειωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, τη Χαλκιδική, την ανατολική Στερεά και πιθανόν την ανατολική-βορειοανατολική Πελοπόννησο. Επιπλέον, νεφώσεις θα σχηματιστούν στα νότια νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο, οι οποίες το βράδυ θα δώσουν ασθενείς μπόρες στα νησιά του νότιου Ιονίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις το βράδυ στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάνει στα ανατολικά και βόρεια τους 9-10 και τοπικά 11οC, ενώ στη δυτική Ελλάδα τους 13-14οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 και στα νότια-νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές με ένταση 3-5 και μποφόρ.

Τη Δευτέρα, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις αρχικά στη δυτική και νότια Πελοπόννησο,το νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα στη δυτική Στερεά και την Ήπειρο, ενώ στη συνέχεια θα σχηματιστούν νεφώσεις στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως στα νότια τμήματα) και τέλος στα Δωδεκάνησα. Ασθενείς τοπικές μπόρες θα εκδηλωθούν στη δυτική Πελοπόννησο, ενώ πιθανότητα για λίγα πολύ τοπικά φαινόμενα υπάρχει και στη δυτική Κρήτη και τις Κυκλάδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες το βράδυ στη βόρεια-βορειοανατολική χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο φτάνοντας τους 13-14 και τοπικά 15-16οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές 2-3 στα βόρεια και από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ στα νότια.

Την Τρίτη, αναμένονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα υπάρχει στην Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, εκτός απότα βόρεια-βορειοανατολικά όπου από το απόγευμα θα πέσεςι η θερμοκρασία, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και αναμένονται λίγα φαινόμενα στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια) αλλά και τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά στις προαναφερθείσες ηπειρωτικές περιοχές, αλλά και στα ορεινά της Κρήτης και των Κυκλάδων. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνεόυν ισχυροί από βόρειες διευθύνσεις.

Πάντως, με τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία η νέα ψυχρή εισβολή της Τετάρτης θα είναι πρόσκαιρη και γενικά δε θα είναι ιδιαίτερα αξιόλογη (πολύ μικρή πιθανότητα για χιόνια σε πεδινά τμήματα και αυξημένη πιθανότητα τα φαινόμενα να είναι λίγα και ασθενή).

Η τάση για τη συνέχεια δείχνει να είναι ψυχρή (πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα), ενώ οι βροχές λίγες. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις για νέα κατεβασιά το επόμενο Σαββατοκύριακο (22-23/1), αλλά ακόμα είναι νωρίς για να γίνει περαιτέρω ανάλυση.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *