Ο Μάιος στο δεύτερο μισό του έδειξε το καλοκαιρινό του πρόσωπο κάτι το οποίο δεν είναι ασυνήθιστο, ενώ γενικά οι μέρες γενικευμένης αστάθειας στον ηπειρωτικό κορμό ήταν λίγες έως ελάχιστες. Μέχρι το τέλος του φαίνεται ότι θα συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες με μια ενδιάμεση όμως ατμοσφαιρική διαταραχή την Κυριακή, η οποία θα δώσει βροχές και καταιγίδες κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις κυρίως στη νότια χώρα το πρωί και το βράδυ στα βόρεια. Τις θερμές ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Μακεδονίας (το βράδυ πιθανόν και σε νοτιότερα τμήματα της κεντρικής-Θεσσαλονίκη), τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και τη Θράκη. Στις παραπάνω περιοχές θα σημιεωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Χαμηλές συγκεντρώσεις αφρικάνικης σκόνης θα υπάρχουν κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα φτάσει τους 33-34 και τοπικά 35-36οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 2-4 και στα νοτιοανατολικά 5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 2-4 μποφόρ.

Το Σάββατο, θα συνεχιστεί η καλοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα με λίγες αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι στη δυτική και βόρεια χώρα. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα ανατυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της βόρειας χώρας καιθα σημειωθούν πολύ τοπικές βροχές και καταιγίδες στα βορειοδυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τα βορειότερα τμήματα της ανατολικής. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος. Μεταφορά αφρικάνικης σκόνης στη χώρα (όχι πολύ αισθητή). Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα (34-36οC στα ηπειρωτικά). Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2-4 και τοπικά 5 μποφόρ, εκτός από τα νοτιοανατολικά που θα πνέουν βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 3-5 μποφόρ.

Την Κυριακή, αναμένεται να επικρατήσει κακοκαιρία από το μεσημέρι στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Πιο συγκεκριμένα, στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά και βόρεια τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας και τη Θεσσαλία θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές (τοπικά ισχυρές βροχές και χαλαζοπτώσεις). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη δυτική Ελλάδα (κυρίως γύρω από τα ορεινά). Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις. Επιπλέον, η παρουσία της αφρικάνικης σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι κάπως πιο αισθητή. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στη δυτική χώρα, όπου δε θα ξεπερνά τους 25-26 και τοπικά 27οC, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 30-31 και τοπικά 32-33οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές 3-5 μποφόρ.

Τη Δευτέρα, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός αρχικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και μόνο στη δυτική Ελλάδα θα υπάρχουν νεφώσεις. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά άιθριος καιρός με αραιές νεφώσεις σε Κυκλάδες, Κρήτη, Πελοπόννησο και Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα ανατολικά θα φτάσει τοπικά στους 32-33 και τοπικά τους 34οC και στα δυτικά τους 27-28 και τοπικά 29οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από τις ίδιες διευθύνσεις 2-4 μποφόρ.

Την Τρίτη και ακόμη περισσότερο την Τετάρτη, η αστάθεια θα είναι πολύ περιορισμένη κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (την Τρίτη πιθανόν να υπάρξει αστάθεια και στην οροσειρά της Πίνδου και το εσωτερικό της Πελοποννήσου). Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι πολύ καλός με παροδικές αραιές νεφώσεις κυρίως την Τρίτη στη νότια και ανατολική χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 34-35οC. Οι άνεμοι στα πελάγη την Τρίτη από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, ενώ την Τετάρτη βοριάδες 4-6 μποφόρ.

Η τάση για τη συνέχεια (μέχρι και το τέλος της επόμενης βδομάδας) είναι να μπούμε σε τροχιά πρώιμων μελτεμιών με ισχυρούς βοριάδες στο Αιγάιο, υψηλές θερμοκρασίες ειδικά στη δυτική Ελλάδα (στην ανατολική θα είναι λίγο πάνω από τα κανονικά) και την αστάθεια να εκλείπει ακόμη και στα ορεινά σχεδόν τελείως.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *