Παρατεταμένη αστάθεια και αρκετή δροσιά επικράτησε την περασμένη βδομάδα στη χώρα, με βροχές και καταιγίδες οι οποίες σε τοπικό επίπεδο δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα. Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί για λίγες ημέρες ακόμα, όμως σύντομα φαίνεται ότι η χώρα μας θα επηρεαστεί από πολύ θερμότερες αέριες μάζες, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα σημάνουν και τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο, αναμένονται τοπικές βροχές και λίγες σποραδικές καταιγίδες τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και πιθανόν τοπικά στη δυτική Μακεδονία. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα ανατυχθούν νεφώσεις στην ηπειρωτική χώρα και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Στερεάς (δηλαδή εκτός μόνο η ανατολική και κυρίως νοτιοανατολική Στερεά), της κεντρικής και ανατολικής Μακεδόνίας, της Ηπείρου (κυρίως της κεντρικής και νότιας). Πιο τοπικά βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, τη Θράκη, τη δυτική Μακεδονία, την Κεφαλλονιά , την Κέρκυρα. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ τοπικές βροχές θα επιμείνουν στη βορειοανατολική Θεσσαλία, τα νοτιοδυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και πιθανόν στη δυτική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Τα φαινόμενα σε Στερεά , Πελοπόννησο και ανατολική Μακεδονία (πιθανόν πολύ τοπικά και στην κεντρική) θα είναι έντονα, κυρίως λόγω των υψηλών ποσών βροχής που θα πέσουν τοπικά σε μικρό χρονικό διάστημα (πλημμυρικά φαινόμενα), αλλά και τοπικά πιθανόν ισχυρών χαλαζοπτώσεων (όχι μεγάλου μεγέθους πάντως). Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 30-31 και τοπικά τους 32οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2-4 μποφόρ.

Την Κυριακή, αναμένονται έως τις πρωινές ώρες τοπικές βροχές (παροδικά ισχυρές) και καταιγίδες σε ανατολική-βορειοανατολική Στερεά (η Αττική κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει εκτός φαινομένων, εκτός από τα βορειοδυτικά τμήματα), τη βόρεια Εύβοια, τη νοτιοανατολική Θεσσαλία και πιθανόν τη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στη νότια-νοτιοδυτική Πελοπόννησο, μπόρες και πιθανόν παροδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο, την Κεφαλλονιά, την Κέρκυρα. Τέλος, λίγες πολύ τοπικές μπόρες θα εκδηλωθούν στη δυτική Μακεδονία, τη βόρεια Θεσσαλία και πιθανόν τα δυτικά τμήματα της κεντιρκής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη (πιο αυξημένες στα ορεινά που ενδέχεται να σημειωθούν πολύ τοπικά φαινόμενα). Ο υδράργυρος δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 28-29 και στα δυτικά και βόρεια τους 30-31 και τοπικά 32-33οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικές-βορειοδυτικές 2-4 μποφόρ.

Τη Δευτέρα, αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός στη χώρα. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου (εσωτερικό Ηπείρου, δυτική Θεσσαλία, εσωτερικό δυτικής Στερεάς) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και θα σημειωθούν λίγες τοπικές μπόρες (κυρίως στο εσωτερικό της Ηπείρου και τα δυτικότερα ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας). Επιπλέον, στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες, ενώ τοπικές μπόρες θα εκδηλωθούν πιθανόν και στη νοτιανατολική Πελοπόννησο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά άιθριος καιρός με λίγες νεφώσεις. πιο αυξημένες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα-βράδυ σε Θεσσαλία, δυτική Μακεδονία και Στερεά. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα στο βόρειο θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις. Στο Ιόνιο δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι 3-4 μποφόρ.

Την Τρίτη, θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία σε άνοδο κυρίως στα ανατολικά και βόρεια όπου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 34-35 και τοπικά τους 36οC, ενώ στα δυτικά τους 31-32οC. Οι άνεμοι στο Αιγάιο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2-4 και στα νότια 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από δυτικές-βορειοδυτικές 2-4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας (πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα κυρίως στην ανατολική Μακεδονία την Τετάρτη). Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο την Τετάρτη θα φτάσει τους 36-37 (τοπικά και 38οC) και την Πέμπτη τους 38-39 και τοπικά 40οC. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο την Τετάρτη από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ και στο Ιόνιο από τις ίδιες διευθύνσεις 2-4 μποφόρ.

Η τάση για τη συνέχεια είναι κατά πάσα πιθανότητα να συνεχιστεί το κύμα καύσωνα με αβέβαιο το χρονικό ορίζοντα λήξης αυτού. Επιπλέον, η αστάθεια θα είναι από περιορισμένη έως μηδαμινή.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *